ΞΕΚΙΝΑΜΕ | Το 2014 θα είναι πολύ καλή χρονιά για την Πάρο!

 

b_wb_w_13200

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ στην Πάρο είναι η εξής: Ένας συνεχώς συρρικνούμενος αριθμός συμπολιτών μας διαθέτει ακόμη κάποιες οικονομίες στην «άκρη», από τα προηγούμενα χρόνια που υπήρχε δουλειά στο νησί, είτε από τον εκπνέοντα τουριστικό τομέα, είτε από τη δεκαετή ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας και το εμπόριο που συνδεόταν με αυτούς τους τομείς.

Η μεγάλη πλειοψηφία των οικογενειών της Πάρου …

…τα φέρνει πολύ δύσκολα βόλτα. Οι γονείς που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα χρωστούν στα ταμεία τους, χρωστούν από λίγο έως πολύ στις τράπεζες ή χρωστούν στην εφορία ή και όλα μαζί. Με ρυθμίσεις ή καταβολές έναντι, αυτές οι οικογένειες κρατιούνται από τα μαλλιά τους με σκοπό να μην λείψει κάτι ουσιώδες από τα παιδιά τους. Οι γονείς που εργάζονται στον δημόσιο τομέα έχουν περιορίσει τα έξοδα τους προκειμένου να καλύπτουν έστω και οριακά τις υποχρεώσεις τους. Περνούν δύσκολα και δεν περισσεύει χρήμα ή χρόνος, ούτε για έναν καφέ.

Τέλος, υπάρχει μία μικρή, ελάχιστη μειοψηφία που νέμεται τοπικά προνόμια τις τελευταίες δεκαετίες. Όσοι εμπλέκονται σε αυτό το «σύστημα» έχουν βρει τους τρόπους ώστε να μην πλήττονται από την κρίση. Υπάρχουν μάλιστα και περιπτώσεις ατόμων αυτού του συστήματος που βαρύνονται με σοβαρές οικονομικές υποθέσεις που δεν έχουν σχέση με την κρίση, άλλα επιδεινώθηκαν χάριν αυτής, οι οποίοι μέσω της συμμετοχής τους στο «αλισβερίσι» χαίρουν ιδιαίτερων ρυθμίσεων και προστασίας.

Αυτή η «ελάχιστη μειοψηφία» που έχει συγκροτήσει το τοπικό «σύστημα» διαπλοκής, αποτελεί τον εχθρό της μεγάλης πλειοψηφίας των Παριανών οικογενειών, μέσα στην κρίση. Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν την αρμοδιότητα να εργάζονται για να δημιουργούν ευκαιρίες στη κοινωνία μας και αντί αυτού, ασχολούνται μόνον για το πώς θα κρατήσουν τα προνόμια για το «σύστημα» τους.
Η κοινωνία μας που πλήττεται από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και τα μέτρα τους των τελευταίων ετών (χαράτσια, φόροι κλπ) θα μπορούσε να αντέξει την «πίεση» με πολύ καλύτερο τρόπο, αν η τοπική οικονομία της Πάρου είχε τη δυνατότητα να επιστρέψει επαρκή πλούτο στους σκληρά δοκιμαζόμενους πολίτες της, με την αξιοποίηση του φυσικού και αρχιτεκτονικού τοπίου του νησιού.

Ο στόχος εμπρός …

Τα 2014 λοιπόν, έχουμε την υποχρέωση να «ξεκολλήσουμε» από τις καρέκλες τους αυτούς που αποτελούν το «σύστημα» προνομίων της Πάρου.
Πρέπει στις κρίσιμες θέσεις να αναδειχθούν επιτέλους φυσιολογικοί άνθρωποι της κοινωνίας και όχι «τρωκτικά» που με έμμεσο ή άμεσο τρόπο επιβιώνουν τις τελευταίες δύο δεκαετίες από την οικονομική «σύνδεσή» τους με τα δημόσια χρήματα.
ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ:
Η Πάρος είναι το μόνο από τα μεγάλα τουριστικά νησιά των Κυκλάδων που πλήττεται τόσο πολύ από την οικονομική κρίση.
Η εικόνα της κοινωνίας και της αγοράς από το τέλος του Οκτωβρίου και μέσα στις εορτές που μόλις πέρασαν, ήταν και είναι απογοητευτική. Είναι θλιβερή. Αποτελεί εικόνα ήττας και μιζέριας.
Δεν οφείλεται σε επιπτώσεις εξαιτίας της κρίσης. Στο μεγαλύτερο μέρος της, αυτή η κατάρρευση της Πάρου οφείλεται σε ένα «σύστημα» απομειναριών της μεταπολίτευσης που «κατσικώθηκαν» σε κρίσιμες θέσεις στο νησί μας κοροϊδεύοντας και ξεγελώντας με υποσχέσεις τα προηγούμενα χρόνια τους πολίτες του νησιού μας, οι οποίοι με καλή πρόθεση τους εμπιστεύθηκαν για κάτι καλύτερο.

Οι πολίτες της πρώτης και της δεύτερης κατηγορίας εντός αυτού του έτους, θα έχουν την ευκαιρία να «ξηλώσουν» από τις καρέκλες τους «ετερόφωτους μύκητες» της δημόσιας ζωής μας. Από το αν θα συντελεστεί αυτός ο σκοπός, εξαρτάται το αν η Πάρος θα μπορέσει να βγει γρήγορα από την δική της τοπική κρίση. Από την δική της ήττα, στην οποία την έχει οδηγήσει το τοπικό «σύστημα».

Κ. Ν. ΔΡΑΓΑΤΗΣ

20131115-161657.jpg