ΞΑΝΑ ΑΠΩΝ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΑΡΟΥ ΧΡ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ

Συνάντηση με τον υπουργό εσωτερικών μόνο για τους νησιωτικούς δήμους
ενόψει αλλαγών «Καλλικράτη»

grigorakos_etoimo_211213
ΕΥΡΕΙΑ ΣΥΣΚΕΨΗ πραγματοποιήθηκε στις 16|12 στα Γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στον Πειραιά, υπό τον Υπουργό Αναπληρωτή Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκο και την Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου με συμμετοχή εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιών του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου.
Σε αυτή τη συνάντηση, που με τη συγκεκριμένη σύνθεση γίνεται για πρώτη φορά τα τελευταία είκοσι χρόνια τουλάχιστον, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης των νησιών είχαν την ευκαιρία να καταθέσουν τα προβλήματα στη λειτουργία των οργανισμών τους τετ – α – τετ στον καθ’ ύλη αρμόδιο υπουργό εσωτερικών. Η στιγμή είναι αποφασιστικής σημασίας, αφού αναμένεται νομοσχέδιο που θα αλλάζει μεγάλο μέρος του «Καλλικράτη». Συνεπώς, έχει μεγάλη σημασία η παρουσία των εκπροσώπων των νησιών σε τέτοιες συσκέψεις, η προηγούμενη διαμόρφωση συμμαχιών με σκοπό τη δυναμικότερη άσκηση «πίεσης» για κοινά προβλήματα. Προβλήματα που επιλύουν ανάγκες πολιτών στα νησιά μας.

Μαντέψτε …

ΚΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ, έλειπε ο δήμαρχος Πάρου Χρ. Βλαχογιάννης, ενώ δεν φρόντισε έστω να τον εκπροσωπήσει κάποιος Αντιδήμαρχος τα αιτήματα του νησιού μας.
Ο δήμαρχος Πάρου, θυμίζουμε ότι σε κάθε δημοτικό συμβούλιο αναφέρεται στο πόσα δεν μπορεί να κάνει πια ο Δήμος Πάρου για τους πολίτες, εξαιτίας των προβλημάτων που έχει από την κρίση. Φαίνεται όμως ότι όλα αυτά τα λέει για να μπορεί να ρίχνει σε άλλους αυτά που δεν μπορεί να κάνει μόνος του ή αυτά που αδιαφορεί να διεκδικήσει από τα αρμόδια υπουργεία.
Με τέτοιο τρόπο υποχωρεί και ηττάται η Πάρος την τελευταία «επταετία» Χρ. Βλαχογιάννη.

Το περιεχόμενο

Στο πρώτο μέρος, ο υπουργός εξήγησε πολλά για τις αλλαγές που επίκεινται εκ μέρους του Υπουργείου και της μνημονιακής συγκυβέρνησης με έμφαση στα ζητήματα διαχείρισης προσωπικού των Δήμων. Στο δεύτερο μέρος όμως, που ήταν και το κατά πολύ μεγαλύτερο, οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού των νησιών διατύπωσαν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν αποκτήσει οι Δήμοι στη λειτουργία τους και με την σειρά τους, οι ίδιοι, στους πολίτες κατά τα τελευταία τέσσερα έτη της επίσημης κρίσης και του «Καλλικράτη».
Ο Λ. Γρηγοράκος αναγκάστηκε να αλλάξει το «σχεδιασμό» του για την συνάντηση και συζήτησε διεξοδικά ενδεχόμενες προτάσεις. Συμφωνήθηκε ότι ήταν απαραίτητη εμβάθυνση στα ζητήματα των νησιών και ότι χρειαζόταν η παρουσία εκπροσώπων συναρμόδιων υπηρεσιών του κράτους. Αυτή η συνάντηση αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες ή τις πρώτες του νέου έτους.

Βεβαίως, στο περιθώριο της συνάντησης κάποιοι δήμαρχοι που ξέρουν πως «παίζεται» το παιχνίδι, συνεννοήθηκαν ιδιαιτέρως με τον υπουργό για συναντήσεις στο υπουργείο με τον ίδιο ή εξειδικευμένα στελέχη για να επιλυθεί μέρος – έστω – των ειδικών, τοπικών προβλημάτων τους. Χαρακτηριστικό είναι το σκέλος της επίσημης ανακοίνωσης του υπουργείου που περιγράφει τα όσα έγιναν:   
«Ο Υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος αποσαφήνισε ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα ακολουθήσει το μοντέλο της διαδημοτικής κινητικότητας εντός των ορίων του νομού. Σε ό,τι έχει να κάνει τις ιδιαιτερότητες που έχει η νησιωτική Ελλάδα ο κύριος Γρηγοράκος εξήγησε πως όποια ζητήματα δημιουργούνται στους μικρούς δήμους θα ληφθεί μέριμνα, ώστε να επιλύονται άμεσα.
Ο Υπουργός Αναπληρωτής άκουσε και απάντησε σε όλα τα ζητήματα που έθεσαν οι Δήμαρχοι, οι Περιφερειάρχες και η Γενική Γραμματέας».
Ο κύριος Γρηγοράκος δεσμεύτηκε ότι πέραν των συσκέψεων που γίνονται στο πλαίσιο βελτίωσης του Καλλικράτη, τις επόμενες μέρες θα γίνει σύσκεψη με όλους τους συναρμόδιους φορείς αποκλειστικά για τους νησιωτικούς δήμους. Τόσο οι Περιφερειάρχες, όσο και οι Δήμαρχοι στάθηκαν στην ανάγκη για ουσιαστικές αλλαγές στην δομή του Καλλικράτη. Στόχος είναι η βελτίωση της λειτουργίας των δήμων».

Οι παρόντες και οι απόντες

Εμάς δεν μας κάνει εντύπωση γιατί στη συνάντηση αυτή δεν παρευρέθηκε ο δήμαρχος Αντιπάρου Γ. Λεβεντάκης. Δεν έχουμε ούτε μία λέξη να δαπανήσουμε για σχόλιο επί αυτής της απουσίας, το θεωρούμε περιττό.
Εμάς μας ενδιαφέρει η κατ’ επανάληψη απουσία του δημάρχου Πάρου από το κέντρα των εξελίξεων, τα κέντρα των διεκδικήσεων την τελευταία «επταετία». ‘Ένας δήμαρχος υπηρέτης του «συστήματος» που μας έφερε στην κρίση, όπως δηλώσει ο Χρ. Βλαχογιάννης, θα είχε ένα ελάχιστο λόγο χρησιμότητας, αν πήγαινε στα υπουργεία του «συστήματος» και φρόντιζε να «εισπράττει» για το καλό της Πάρου τα οφέλη της επιλογής του να τους υπηρετεί.
Ο Χρ. Βλαχογιάννης είναι ο μοναδικός μνημονιακός, πασοκτζής δήμαρχος (όπως δήλωσε τελευταία) ο οποίος και δεν «εξαργυρώνει» για το καλό του νησιού που εκπροσωπεί τη φιλομνημονιακή του στάση, και δεν συμμετέχει σε καμία προσπάθεια παραγωγής πολιτικής, πολιτικών και έργων τοπικά βασιζόμενος στις δυνάμεις του νησιού.
Τέλος, έχει σημασία να παρατηρήσουμε ποιοι συμμετείχαν στη σύσκεψη μεταξύ άλλων. Δεν μας εκπλήσσει που ήταν παρόντες οι Δήμοι Μυκόνου (με δήμαρχο), Σαντορίνης (με δήμαρχο), Σύρου (με αντιδήμαρχο), Άνδρου (με δήμαρχο) και πολλοί άλλοι …   

20131115-161657.jpg