«Πωλούν την Ελλάδα» αντί τουριστικής πολιτικής, χαμένοι στο σαθρό καθεστώς που δημιούργησαν οι ίδιοι

Με αφορμή ακόμη μίας ανακοίνωσης αυτοπροβολής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

sintonistiki

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η φωτογραφία που μας έστειλε η κα Φτακλάκη είναι μεγάλης σημειολογικής αξίας:
α) Τυχαία διάλεξε μία, στην οποία εμφανίζεται να μιλά … η ίδια. Σου λέει: «Για ποιον άλλο θα μπορούσαν να ενδιαφέρονται οι ιθαγενείς των νησιών που θα διαβάσουν την είδηση, εκτός από εμένα;
β) Δεν είναι τυχαίο, ότι από την πλευρά του κοινού, στις καρέκλες, την «ενδιαφέρουσα ομιλία της την παρακολούθησε μόνο μία τσάντα!
(FERRE ή gucci, να υπολογίσουμε, αν κρίνουμε ότι έπρεπε να συναντηθεί με την κα Κεφαλογιάννη που κατάγεται και από τους Βαρδινογιάννηδες)

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ παραθέτουμε άλλη μία επικοινωνιακού τύπου πομφόλυγα (φούσκα) που εντοπίσαμε σε μία ακόμη – από τις χιλιάδες την τελευταία τετραετία – ανακοινώσεις της πασοκογενούς διοίκησης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Η επικεφαλής, αντιπεριφερειάρχης της τουριστικής πολιτικής για όλα τα νησιά του Νότιου Αιγαίου κα Φτακλάκη, συμμετείχε σε μία σύσκεψη μεταξύ της αρμόδιας υπουργού τουρισμού Όλγας Κεφαλογιάννη και όλων των αντιπεριφερειαρχών της χώρας που έχουν την ίδια αρμοδιότητα με την κα Φτακλάκη της δικής μα Περιφέρειας.

Η σύσκεψη έγινε για πρώτη φορά, προκειμένου να συντονιστούν οι αρμόδιοι της κάθε περιφέρειας με το αρμόδιο υπουργείο για το πώς θα «πωλούν» την Ελλάδα και τους προορισμούς, όπως λέει η κα Φτακλάκη στην ανακοίνωσή της. Επειδή ακόμα τις περιφέρειες τις διοικούν άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, το ότι και αυτοί, μαζί με την συγκυβέρνηση, «πωλούν την Ελλάδα» αποτελεί κυριολεξία. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία περί αυτού…

Η συνάντηση

Ωστόσο, επί του θέματος του τουρισμού, είναι κατάντια τα δύο κόμματα που κυβερνούν την Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια και οι κατά τόπους αξιωματούχοι τους, να θριαμβολογούν επειδή για πρώτη φορά, άτυπα, συναντήθηκαν για να κάνουν μία πρώτη ανίχνευση το αν μπορούν να συνεννοηθούν για να μην εμφανίζονται ο καθένας με την «τρέλα» του στο εξωτερικό, με κάθε ευκαιρία προβολής της χώρας και των περιφερειών της.
Όμως, από την ανακοίνωση της κας Φτακλάκη η οποία μάλιστα μας ενημερώνει ότι η ίδια πρότεινε αυτή τη σύσκεψη, κατανοούμε απολύτως ότι δεν έχει κανένα μέλλον η συνεννόηση μεταξύ τους. Διότι η ίδια η κα Φτακλάκη στην ανακοίνωσή της αυτό που θεωρεί πρωτεύον δεν είναι το τι συζητήθηκε στη συνάντηση, αλλά το τι είπε μόνο η ίδια! Δηλαδή, εκείνο που την ενδιαφέρει είναι να αυτοπροβληθεί μέσο των λόγων της που θεωρεί ότι είναι πολύ σπουδαία, και όχι να μας ενημερώσει ποιες αποφάσεις πήρε η συνεδρίαση από κοινού, ποια ήταν η ημερήσια διάταξη της συζήτησης, ποια ζητήματα θα επιλύσει για τον τομέα του τουρισμού αυτή η συνάντηση ή άλλες παρόμοιες που μπορεί να γίνουν.

Βεβαίως, οι λόγοι που δεν κάνει σωστά την ενημέρωση προς τους πολίτες δια των ΜΜΕ η αντιπεριφερειάρχης κα Φτακλάκη μπορούμε να εκτιμήσουμε που οφείλονται: α) Στο ότι η συνεδρίαση ήταν επικοινωνιακού στόχου, δηλαδή τόσο η υπουργός, όσο και οι αντιπεριφερειάρχες να εμφανιστούν στους πολίτες (κεντρικά και τοπικά) ότι δήθεν εργάζονται για το καλό του τουρισμού (χωρίς ατζέντα, χωρίς θεματολογία, χωρίς αποφάσεις) και β) ότι το πολιτικό ήθος που διέπει το στελεχιακό δυναμικό του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που ακόμη κατέχει τις θέσεις, είναι τέτοιο, που δεν επιτρέπει καμία επίτευξη στόχου, δεδομένου του ότι ΟΛΟΙ διέπονται από αμετροέπεια, εγωκεντρισμό και βαθύ, άρρωστο «επικοινωνισμό». Δεν πολιτεύονται για την παραγωγή πολιτικών και έργων, αλλά για την παραγωγή εικόνων και λόγων … του αέρα. Στο περιθώρια της επικοινωνίας, γίνεται και κανένα έργο, συνήθως με χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που από την άλλη μεριά μας καταστρέφει.

 Κοροϊδεύουν

Δυστυχώς, το χειρότερο από όλα είναι ότι οι κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες και η υπουργός τουρισμού, με τις δυνατότητες που ΔΕΝ τους δίνει το σημερινό καθεστώς για τη διαχείριση της εθνικής και περιφερειακής πολιτικής, έχουν την ψευδαίσθηση ότι κάνουν τουριστική πολιτική. Στην καλύτερη περίπτωση, κάνουν ταξιδάκια αναψυχής οι ίδιοι και οι αυλικοί τους με τα δημόσια λεφτά, από τα οποία στην καλύτερη περίπτωση προκύπτει ένα μικρό όφελος υπενθύμισης ότι υπάρχει η χώρα που λέγεται Ελλάδα.

Τουριστική πολιτική στην Ελλάδα κάνουν (και έκαναν πάντα) ο Πρωθυπουργός και το υπουργείο οικονομικών, δυστυχώς. Αυτοί έχουν καταστρέψει τελείως την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Παράλληλα όμως, έχουν προκαλέσει μία τεράστια εσωτερική υποτίμηση στο κόστος εργασίας και υπηρεσίας, με αποτέλεσμα, εκείνοι οι ταξιδιώτες που γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα υπάρχουν μοναδικά αξιοθέατα, να προσελκύονται για να ταξιδέψουν στη χώρα μας φτηνά, τσάμπα.
Εκεί οφείλεται και η αύξηση τουρισμού. Όμως πρόκειται για έναν τουρισμό, όπως γίνεται στις Φιλιππίνες. Δηλαδή, τα έσοδα τα καρπούνται οι διαμεσολαβητές ταξιδιών που εξασφαλίζουν πια πολύ φτηνές τιμές, καθώς και οι επιχειρηματίες εσωτερικού με μεγάλες μονάδες σε επίκαιρα θέρετρα.
Στην κοινωνία, ακόμη και στους εργαζόμενους στον τουρισμό ή στους ιδιοκτήτες μικρών τουριστικών μονάδων, το κέρδος δεν διανέμεται (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) γιατί οι μισθοί είναι πείνας, οι προσφορές διαμονής και εστίασης είναι υποτιμημένες, στο όνομα της κρίσης …
Όλα τα υπόλοιπα που εκπορεύονται τόσο από το κατ’ ευφημισμό υπουργείο τουρισμού, όσο και τους κατ’ ευφημισμό αντιπεριφερειάρχες τουρισμού, είναι φαιδρότητες που αφορούν μόνο ελάχιστο κομμάτι προβολής (όπου και σε αυτόν τον τομέα, οι ιδιώτες κάνουν την ουσιαστική δουλειά) και κυρίως, την αυτοπροβολή τους, με σκοπό την διατήρηση της θέσης τους.
Ακολουθεί η ανακοίνωση Φτακλάκη, από την οποία πήραμε την έμπνευση για να γράψουμε το άρθρο μας:

Η ανακοίνωση Φτακλάκη

«Συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη Ελευθερίας Φτακλάκη  στην σύσκεψη του Υπουργείο Τουρισμού για τον συντονισμό της  τουριστικής πολιτικής. Αντίστοιχα θετική με την ανταπόκριση ήταν και η υλοποίηση της πρότασης της Αντιπεριφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Ελευθερίας Φτακλάκη, για σύσκεψη του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης με τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες της χώρας, προκειμένου να συζητηθεί το ενιαίο πλαίσιο για την εθνική Τουριστική Πολιτική. Η δημιουργία συντονιστικού οργάνου μεταξύ Περιφερειών και Υπουργείου είχε προταθεί από την Αντιπεριφερειάρχη στην Υπουργό Τουρισμού στην ημερίδα που είχε διοργανωθεί από το Υπουργείο στην έκθεση Philoxenia της Θεσσαλονίκης.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΟΤ στην Αθήνα την Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου, συμμετείχαν από πλευράς τουριστικής ηγεσίας, η Υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, ο ΓΓ του Υπουργείου Τάσος Λιάσκος, ο ΓΓ Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων Γιάννης Πυργιώτης, ο ΓΓ του ΕΟΤ Πάνος Λειβαδάς, καθώς και οι Αντιπεριφερειάρχες αρμόδιοι για θέματα Τουρισμού και υπηρεσιακοί παράγοντες. Κατά την τοποθέτησή της, η Αντιπεριφερειάρχης, κα Φτακλάκη αναφέρθηκε στο κοινό όραμα που έχουν οι Περιφέρειες με την κεντρική διοίκηση στον τομέα του Τουρισμού, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε «Πρώτα πουλάμε Ελλάδα και μετά τους προορισμούς. Μαζί, ενωμένοι μπορούμε να κάνουμε την διαφορά. Δεν είμαστε ανταγωνιστές, αλλά συμπρωταγωνιστές στο ίδιο όραμα. Άρα, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ενιαία κεντρική στρατηγική, με την οποία θα εναρμονιστούν οι στρατηγικές των Περιφερειών για να υπάρξει καλύτερο αποτέλεσμα και σαφώς και εξοικονόμηση πόρων.

Οι προτάσεις που ανέλυσε η κα Φτακλάκη περιλαμβάνουν την ανάπτυξη της Περιφερειακής Τουριστικής Πολιτικής, η οποία συνεπάγεται περισσότερες αρμοδιότητες της Περιφέρειας, την αναβάθμιση  του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης σε Υπέρ-Υπουργείο με περισσότερες αρμοδιότητες, ούτως ώστε να μπορεί να επιλύει γρήγορα και αποτελεσματικά προβλήματα του έχουν αντίκτυπο στον τουρισμό με συναρμόδια Υπουργεία, τη λειτουργία του συντονιστικού οργάνου με την συμμετοχή του Υπουργείου, του ΕΟΤ και των Περιφερειών.

Επίσης, πρότεινε στις Περιφέρειες να δημιουργηθεί Δίκτυο τουριστικών  Περιφερειών με αντικείμενο τον τουρισμό και την ανάπτυξη, για να αναπτυχθούν διαπεριφερειακές συνεργασίες και ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Επιπλέον, η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου εισηγήθηκε την απλούστευση των διαδικασιών που πλαισιώνουν την τουριστική προβολή, την δημιουργία επιτροπής για την αντιμετώπιση κρίσεων σε επίπεδο Περιφέρειας με μεθοδολογία από κοινού συμφωνημένη με το Υπουργείο, και το θέμα της πιστοποίησης δεξιοτήτων των εργαζομένων στο χώρο του Τουρισμού. Η κα Φτακλάκη τόνισε πως το Υπουργείο πρέπει να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην αρχιτεκτονική της επόμενης προγραμματικής περιόδου και να αξιοποιήσει τους πόρους για τον Τουρισμό μέσω των υφιστάμενων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων, ώστε να αποφευχθούν οι αποκλεισμοί τελικών δικαιούχων μικρομεσαίων και να συντελεστεί η περαιτέρω απλούστευση των διαδικασιών.

Τέλος, η Αντιπεριφερειάρχης συνεχάρη την Υπουργό και τους ΓΓ για την διοργάνωση της συνάντησης και απέσπασε την συναίνεση των συναδέλφων Αντιπεριφερειαρχών για την δημιουργία δικτύου μεταξύ των περιφερειών με αντικείμενο τον Τουρισμό και την ανάπτυξη. Δεδομένου του κοινού οράματος, παρότρυνε τους παράγοντες του Υπουργείου να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και διαβούλευση με τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Άλλωστε, τόνισε, πως ο Τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία και, ως εκ τούτου, οφείλουμε να τον αντιμετωπίζουμε με επαγγελματισμό και με σταθερότητα και όχι αποσπασματικά και επιλεκτικά».

20131115-161657.jpg