Ιδιωτική ασφάλιση αντί δημόσιας υπηρεσίας αποφάσισε ο Δήμος Αντιπάρου

Ενημέρωση για σύναψη συμβολαίου

asfalisi_foto

ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ Δημοτικής Αρχής Αντιπάρου θα πραγματοποιήσουν ενημέρωση για την απόφασή τους να συνάψουν συμβόλαιο με ασφαλιστική εταιρεία, με αντικείμενο την «Ασφαλιστική κάλυψη επείγουσας μεταφοράς των μονίμων κατοίκων του νησιού μας σε περίπτωση ατυχήματος ή ασθένειας με οποιοδήποτε μέσο». Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013 και ώρα 18.30 στην αίθουσα Καλουδά στην Αντίπαρο. Όποιος πολίτης επιθυμεί …

… μπορεί να παρακολουθήσει την εκδήλωση, αφού η πρόσκληση που δημοσιοποίησε ο Δήμος Αντιπάρου είναι ανοικτή.

Το πλαίσιο αλλιώς …

Τονίζεται ότι τέτοιου είδους συμβόλαια με ιδιωτικές εταιρείες έχουν ξεκινήσει να γίνονται από δημάρχους των Κυκλάδων τα τελευταία χρόνια σε μία λογική αυτοπροβολής τους στις κοινωνίες σαν πολιτικοί που βρήκαν τη «λύση» εξασφάλισης των πολιτών σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος, σε μία εποχή που το εθνικό σύστημα υγείας παρουσιάζει προβλήματα με ελλείψεις γιατρών κλπ στις νησιωτικές περιοχές. Με λίγα λόγια, η δημοτική αρχή αντιγράφει άλλους, δεν κάνει τίποτε καινούριο. Δεν κάνει όμως και τίποτε με ουσιαστικό περιεχόμενο, όπως αναφέρεται στη συνέχεια.

Οι ασφαλιστικές εταιρείες με τη σύναψη τέτοιων συμβολαίων κερδίζουν χρήματα από πολίτες που έχουν φορολογηθεί για να τις έχουν από το κράτος. Άρα, οι πολίτες πληρώνουν διπλά, και άμεσα στο κράτος, και μέσω των δημοτικών τελών τους.
Η κάλυψη των ιδιωτικών συμβολαίων αφορά μόνο ήπιες καιρικές συνθήκες και μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, διότι καμία ιδιωτική εταιρεία δεν έχει τα σκάφη που χρειάζεται για να πετούν με δυσμενείς συνθήκες ή σε νυχτερινές ώρες. Ακόμα όμως και να είχαν τέτοια μέσα, δεν θα διακινδύνευαν τις επενδύσεις τους και τη ζημιά που θα υφίσταντο σε περίπτωση πτώσης ενός σκάφους μεταφοράς. Άρα, οι πληρωμές στις ιδιωτικές ασφαλιστικές γίνονται για περιστατικά μέσα συνθήκες στις οποίες οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετηθούν με τα δημόσια μέσα που – παρά την κρίση –  υπάρχουν διαθέσιμα και σήμερα.

Παράλληλα, οι εταιρείες που συνάπτουν τέτοια συμβόλαια, με την πρόφαση της έκδοσης καρτών για τον κάθε μόνιμο κάτοικο που ασφαλίζουν, αποκτούν νόμιμη πρόσβαση στα αρχεία με τα προσωπικά στοιχεία των πολιτών. Με την πρόσβαση αυτή αξιοποιούν κάθε πληροφορία για να πωλούν ιδιωτικά συμβόλαια με απευθείας επαφές που επιδιώκουν με πολίτες της κάθε περιοχής.

Νερό στο μύλο

Τώρα, τα μνημονιακά υπουργεία που πληροφορούνται τη σύναψη τέτοιων συμβολαίων και δη το υπουργείο υγείας, χαίρονται, διότι δημιουργούν επιχειρήματα ότι το κράτος δεν χρειάζεται να κάνει δαπάνες για την ασφάλεια υγείας των νησιωτών, χρηματοδοτώντας δημόσιες υποδομές. Παράλληλα, οι μνημονιακοί πολιτικοί χαίρονται επίσης, διότι οι δήμαρχοι των Κυκλάδων από μόνοι τους διαμορφώνουν τις συνθήκες για ιδιωτικό ΕΚΑΒ.
Όταν αυτό όμως θα αποτελεί τη μόνη λύση, τότε οι πολίτες αλλά και οι δήμαρχοι που «άνοιξαν το δρόμο» στην απαξίωση του δημόσιου συστήματος υπηρεσιών υγείας,  θα καταλάβουν ότι οι νησιώτες που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν την ασφάλιση τους (η οποία θα είναι και αυτή μόνο ιδιωτικού τύπου) θα πεθαίνουν αβοήθητοι.

Επιπλέον λόγος

Ειδικά για την περιοχή Πάρου και Αντιπάρου, με την λογική «επιφανειακής πολιτικής» Γ. Λεβεντάκη, στην ουσία έχει αποσυρθεί από κάθε διεκδίκηση είτε για τη στελέχωση του «μητρικού» Κέντρου Υγείας Πάρου, είτε για την μόνιμη επίλυση στη λειτουργία του Βελέντζειου αεροπλάνου υγείας το οποίο όποτε πετά καλύπτει ατελώς τα περιστατικά της Αντιπάρου.

Συμπέρασμα

Στην Αντίπαρο η δημοτική αρχή προωθεί μία πολιτική υπέρ του ιδιωτικού τομέα αφελώς και αφρόνως, παρά του ότι τώρα με την κρίση καταδείχθηκε πως το πέρασμα αυτής της λογικής στα δημόσια νοσοκομεία έχει οδηγήσει συμπολίτες μας να πεθαίνουν αβοήθητοι, είτε επειδή δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε φάρμακα, είτε επειδή δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης στη νοσηλεία.
Ο Γ. Λεβεντάκης «ποντάρει» στα «ελαστικά» αντανακλαστικά μερίδας των πολιτών του νησιού που πιστεύουν ότι οι καλές τουριστικές περίοδοι και κάποια καλά έσοδα, διαρκούν για πάντα. Για μεν τους πολίτες του νησιού ευχόμαστε πάντα να έχουν καλές σεζόν και να είναι πλούσιοι, αλλά αφενός αυτό δεν γίνεται να εξασφαλιστεί, αφετέρου η ζωή δεν μας πηγαίνει προς τα εκεί …
Η ύπαρξη κοινωνικών και δημόσιων θεσμών και υπηρεσιών πρέπει να προστατεύεται άσχετα με την κατάσταση της ιδιωτικής οικονομίας. Είναι θέμα ασφάλειας της κοινωνίας, δεν είναι ζήτημα ιδεολογίας.

20131115-161657.jpg