Μαρπησσαϊκός | Οδύσσεια για να αθληθούν τα παιδιά
Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 7|12
ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ μπάσκετ κορασίδων της Ένωσης Συλλόγων Καλαθοσφαίρισης Κυκλάδων τα σωματεία ΑΜΕΣ Μαρπησσαικός και Α.Ο Άνδρου ταξίδεψαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Σύρο, ώστε να δώσουν δυο αγώνες. Έναν το Σάββατο 30/11 και έναν τη Κυριακή 1/12 μιας και το κλειστό της Ερμούπολης αποτελεί μέση λύση και για τα δυο σωματεία. Δηλαδή, επειδή σύμφωνα με τον κανονισμό οι αγώνες πρέπει να γίνονται σε κλειστό γυμναστήριο, και επειδή και οι δύο ομάδες (Πάρου και Άνδρου) δεν διαθέτουν, αγωνίστηκαν μεταξύ τους στο γήπεδο της Σύρου. Όμως …
..το γήπεδο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων «βολεύει» γιατί και τα δύο νησιά διατηρούν μία υποτυπώδη διασύνδεση με αυτό. Τελικά, ένα απλό παιχνίδι έγινε ολόκληρη περιπέτεια για παιδιά και μεγάλους.
Το αγωνιστικό μέρος
Ο ΑΜΕΣ Μαρπησσαικός ήταν καλύτερος και κατάφερε να πάρει εύκολα τη νίκη και στα δυο παιχνίδια.
Σάββατο 30/11/2013
ΑΟ ΑΝΔΡΟΥ – ΑΜΕΣ ΜΑΡΗΣΣΑΙΚΟΣ 21 – 68
Μαρπησσαϊκός, πόντοι: (προπονητής Μουρογιάννης) Τσιγώνια Δ. 3, Τσιγώνια Χ., Δαμουλάκη 8, Αγούρου, Φραντζή 6, Καπούτσου 24, Τσιγώνια Μ. 11, Λαουράκη 16.
Δεκάλεπτα: 04-13/06-11/02-22/09-22.
Κυριακή 1/12/13
ΑΜΕΣ ΜΑΡΗΣΣΑΙΚΟΣ – ΑΟ ΑΝΔΡΟΥ 68 – 25
Μαρπησσαικός: Τσιγώνια Δ. , Τσιγώνια Χ., Δαμουλάκη 4, Αγούρου 4, Φραντζή 10, Καπούτσου 18, Τσιγώνια Μ. 12, Λαουράκη 20.
Δεκάλεπτα: 14-08/19-04/14-08/21-05.
Ωστόσο, η Παριανή ομάδα σε ανακοίνωσή της ανάφερε για την αντίπαλη: «Ένα μεγάλο μπράβο στην νεοφώτιστη ομάδα της Άνδρου, τον προπονητή αλλά και τους παράγοντες της ομάδας που κάτω από τόσες δύσκολες συνθήκες κατεβαίνουν στο πρωτάθλημα δίνοντας, όλα τους τα παιχνίδια εκτός έδρας και για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πόσο δύσκολο είναι για τα σωματεία που δεν έχουν κλειστό γυμναστήριο».
Τα «παρατράγουδα»
Τα παιδιά απόλαυσαν το παιχνίδι, αλλά μετά έπρεπε να επιστρέψουν σπίτι τους, δηλαδή στα νησιά τους. Εκεί άρχισε η ταλαιπωρία και γι τις δύο ομάδες. Ας παρακολουθήσουμε το «ευγενικό» κείμενο του συλλόγου για το τι έγινε για άλλη μία φορά, εξαιτίας ενός απαγορευτικού:
«Η νησιωτικότητα του νομού μας επηρεάζει σε όλους τους τομείς έτσι, και στον αθλητισμό παίζει μεγάλο ρόλο μιας και εξαρτιόμαστε από τα δρομολόγια των πλοίων αλλά και από τη διάθεση του Αιόλου. Έτσι την Κυριακή άνοιξε τον ασκό του αφήνοντας ανέμους 9 μποφόρ με αποτέλεσμα να υπάρχει απαγορευτικό απόπλου προκαλώντας μεγάλο πρόβλημα και στα δυο σωματεία. Άμεση ήταν η παρέμβαση του κυρίου Γρυπάρη (παράγοντας της Σύρου) και τον ευχαριστούμε πολύ.
Η ομάδα της Άνδρου αναχώρησε από Σύρο τη Δευτέρα το πρωί με το Ιθάκη και ο ΑΜΕΣ Μαρπησσαϊκός τη Δευτέρα το βράδυ 2|12 μετά από παρέκκλιση του δρομολογίου του Naxos».
Στο τέλος του σχετικού κειμένου η ανακοίνωση του συλλόγου περιέχει τις ευχαριστίες της διοίκησης του, για τη βοήθεια που πρόσφεραν οι κ.κ Γρυπάρης, Πετρόπουλος, Πουσσαίος και η ΕΣΚΚ, προκειμένου να κάνει παρέκκλιση το πλοίο «Naxos» του απογευματινού δρομολογίου της 2|12 από Πειραιά προς Πάρο και να σταματήσει στη Σύρο για να παραλάβει την Παριανή αποστολή. Είχε εκδοθεί ήδη η πρόγνωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την Τρίτη και την Τετάρτη 3 και 4|12 και συνεπώς, όλοι γνώριζαν τι θα συνέβαινε τις επόμενες ημέρες. Ευτυχώς, τα παιδιά επέστρεψαν το βράδυ της Δευτέρας, διότι το μεσημέρι της Τρίτης 3|12 επιβλήθηκε απαγορευτικό απόπλου από τον Πειραιά και συνεπώς το απογευματινό, τακτικό δρομολόγιο από Πειραιά μέσω Σύρου, ματαιώθηκε.
Με λίγα λόγια, τα παιδάκια θα έμεναν στη Σύρο και θα επέστρεφαν στην Πάρο την Πέμπτη το βράδυ στις 5|12…
Κριτική
Είναι σωστό που ο σύλλογος δημοσιοποίησε την υπόθεση. Τα μέλη του και οι αθλητές του αξίζουν συγχαρητήρια για τις επιδόσεις στο γήπεδο, αλλά και επειδή αντέχουν τις συνθήκες με τις οποίες κάνουν αθλητισμό. Τόσο στην Πάρο, που με ευθύνη του Δήμου δεν υπάρχει ένα σωστό γήπεδο για να παίζουν μετά από τόσα λεφτά που έχουν «πέσει» στο νησί μας, όσο και επειδή κάθε φορά που ταξιδεύουν εκτός, κάτι γίνεται και διαπιστώνουν «τιμωρούμενοι» με ταλαιπωρίες πόσο δύσκολο είναι να «ξεμυτίσει» κανείς από τα στενά όρια του νησιωτικού τόπου του. Το δεύτερο έχει γίνει με ευθύνη Δήμων, Νομαρχιών, Περιφερειών, Υπουργείων και Κυβερνήσεων των τελευταίων ετών.
Δεν είναι δυνατόν να αποφύγει κανείς να αποκλειστεί από ένα απαγορευτικό. Θα ήταν όμως εφικτό μετά από τόσα χρόνια, να υπάρχουν κλειστά γυμναστήρια, τουλάχιστον σε όλα τα μεγάλα νησιά, ώστε να μην ταλαιπωρούνται δύο ομάδες σε ένα απαγορευτικό, αλλά να φιλοξενείται η μία, από τους γηπεδούχους. Από την άλλη, θα έπρεπε μετά από τόσα χρόνια τουρισμού να υπήρχε ένα τοπικό σύστημα διανησιωτικής συγκοινωνίας, ώστε να υπάρχουν συνδέσεις όλες τις ημέρες της εβδομάδας, Χειμώνα και Καλοκαίρι. Σε αυτή την περίπτωση, όχι μόνο θα γινόταν αθλητισμός, αλλά θα είχε αναπτυχθεί σε άλλα επίπεδα ο τουρισμός όλων των νησιών, αλλά και το εμπόριο, εντός του νομού μας.
Συνεπώς, μας θλίβει κάθε φορά να παρατηρούμε τις ομάδες να παρακαλάνε για τα αυτονόητα, όπως και να ευχαριστούν δημόσια πολιτικούς που ασχολούνται ακόμα με διαχειριστικές διαμεσολαβήσεις και χάρες, αντί να έχουν εξασφαλίσει από χρόνια αυτονόητα έργα για τον τόπο τους.
Είναι η χαρακτηριστική η περίπτωση του αντιπεριφερειάρχη Γ. Πουσσαίου. Για τον τόπο του (Ίος) μπορεί να ήταν καλός δήμαρχος. Άλλα ήταν κομματικό στέλεχος κυβερνητικού κόμματος, συμμετείχε σε πολιτικά όργανα σε επίπεδο νομού Κυκλάδων επί δεκαετίες, συμμετείχε σε κυβέρνηση και συμμετέχει στην Περιφερειακή Διοίκηση του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια ως αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων.
Τους τελευταίους δύο – τρεις μήνες από τις δικές του δημόσιες ανακοινώσεις παρατηρούμε να μετέχει σε συνέδρια δημοσίων σχέσεων και να δίνει συγχαρητήρια σε ακτοπλοϊκή εταιρεία για τις μικροχαρούλες που του κάνει. Βεβαίως, η εταιρεία δεν φταίει σε τίποτε στην προκειμένη περίπτωση.
Από λύσεις και έργα για την εξυπηρέτηση των Κυκλαδιτών, έχουμε να διαβάσουμε ανακοίνωση του Γ. Πουσσαίου 3 – 4 χρόνια …
Από τότε που κάθισε στη θέση του αντιπεριφερειάρχη! Μήπως είναι καιρός να την αδειάσει ενόψει εκλογών το 2014;
Απάντηση