Όλα τα συζητάει (και) το ΠΑΣΟΚ για τον «Καλλικράτη»
Aρκεί να ληφθεί υπόψη η γνώμη του στα ρουσφέτια!
ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ και εμπεδωμένο πια, ότι ο νόμος «Καλλικράτης», με το πρόσχημα των αλλαγών που επιζητούσε ο ίδιος ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το 80’, αποτέλεσε το πρώτο μεγάλο μνημονιακό μέτρο διότι κατέστησε τους νόμιμους θεσμούς που μπορεί να προσεγγίσει άμεσα ο πολίτης αδύναμους. Διέλυσε της δυνατότητα της αυτοδιοίκησης για ανάπτυξη δραστηριοτήτων και υπηρεσιών, άρα και για δημιουργία εστιών συγκέντρωσης κόσμου με δυνατότητα αντεπίθεσης και κριτικής. Το μόνο που έκανε …
… ήταν να περικόψει κόστη για να εξασφαλίσει επικοινωνιακές εντυπώσεις υπέρ της εφαρμογής του, τα οποία τα χρυσοπληρώνουν οι πολίτες τώρα σε ιδιώτες, μέσω αναθέσεων και όχι μόνο με αυτό τον τρόπο.
Ακόμη και οι καλύτερες προβλέψεις του νόμου αυτού, στάθηκε αδύνατο να αποδώσουν κάτι καλό, διότι το «μεγάλο κακό» είχε ήδη συντελεστεί με την ουσία για την οποία συντάχθηκε: να αποξενωθούν οι πολίτες από το δήμο, αφού δεν τους προσφέρει τίποτε, εκτός από την είσπραξη τελών και τη διεκπεραίωση γραφειοκρατίας.
Όμως και για τον μικρόκοσμο των μνημονιακών «ψευτο – μεταρρυθμιστών», η οικονομία που δημιούργησε ο «Καλλικράτης» είναι εξαιρετικά ζημιογόνος. Μπορεί να έχουμε λιγότερους δήμους, αλλά είναι «ευτραφείς» και πτωχοί. Άρα, πληρώνουμε ένα σύστημα οργανισμών που δεν μπορούν να παράξουν και να συνδράμουν σε τίποτε την οικονομία. Την τοπική και την υπερτοπική.
Αν ήταν συνεπείς στο φασισμό – ειδικά στα δημόσια οικονομικά – που τους διακατέχει, οι συγκυβερνώντες θα είχαν φέρει νέο νόμο, τον «Μπαϊρακτάρη» (σ.σ: δική μας πρόταση το όνομα), με τον οποίο θα καταργούσαν τελείως την τοπική αυτοδιοίκηση, ως προκαλούσα ζημίες στην «εθνική προσπάθεια» για την επίτευξη «πρωτόγεννους πλεονάσματος». Έτσι, θα απολύονταν όλοι υπάλληλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης, οπότε θα πιάναμε αμέσως και αυτού του είδους τους στόχους που μας έχει θέσει η τρόικα!
Χρέη διεκπεραίωσης της δημοτικής γραφειοκρατίας και κάποιων βασικών υπηρεσιών (νεκροταφεία, σχολεία κλπ) θα μπορούσαν κάλλιστα να ανατεθούν στα τοπικά αστυνομικά τμήματα. Άλλωστε, το εκπαιδευτικό σύστημα υπονομεύεται επί δεκαετίες από την φασιστική επιλογή της «αποπαιδείας» που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με καθαρά κατασταλτικούς σκοπούς. Να καταστείλουν τα μυαλά των γενιών που σήμερα πεθαίνουν από τις πολιτικές τους, χωρίς τα πνευματικά ερείσματα και το πολιτιστικό επίπεδο για να αντιδράσουν σε αυτό που συμβαίνει.
Δεν φέρνουν αυτόν το νόμο γιατί οι μνημονιακές πολιτικές τους πρέπει να είναι δημοκρατικοφανείς, ώστε να πληρούν το νεοευρωπαϊκό φαίνεσθαι.
Όλοι θέλουν…
Για να επιστρέψουμε όμως στο θέμα μας, η Νέα Δημοκρατία θέλει να αλλάξει τον «Καλλικράτη» για να κάνει κάτι ρουσφετάκια που είχε υποσχεθεί σε τοπικούς παράγοντες ανά την Ελλάδα οι οποίοι είχαν δυσαρεστηθεί επειδή το ΠΑΣΟΚ που κυβερνούσε μόνο του τότε 2009 – 10) είχε σχεδιάσει τις συνενώσεις με βάση τον τρόπο που βόλευε για να πετύχει νίκες στις δημοτικές του 2010 που ακολούθησαν μετά την ψήφισή του νόμου από την Βουλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ και το ΚΚΕ επιθυμούν επίσης την κατάργηση του νόμου «Καλλικράτης» για αντιπολιτευτικούς λόγους που το κάθε κόμμα από αυτά αναφέρει στο πρόγραμμα του.
Τώρα, με ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ στις 3|11 βγήκε για πρώτη φορά επίσημα να διατυπώσει τη θέση ότι είναι έτοιμο να συζητήσει οποιαδήποτε αλλαγή. Βεβαίως, το κάνει με έναν τρόπο τέτοιο, ώστε να μην κάνει «μπάμ» και να φαίνεται ότι απορρίπτει τον εαυτό του. Οι αλλαγές που «μαγειρεύει» ο αρμόδιος υπουργός της ΝΔ κ. Μιχελάκης κινούνται προς το ακόμη πιο ανηθικότερο από τον ανήθικο πολιτικά «Καλλικράτη». Αυτό δεν δυσαρεστεί το Ευ. Βενιζέλο γιατί είναι στο «πνεύμα» του. Του αρέσουν αυτά! Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενδιαφέρεται μόνο για τη διανομή των ρουσφετιών και το χρόνο τέλεσης τους, ώστε να βολεύει τους δικούς του στόχους.
Η ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ
Από τα σημεία που έχουμε μαυρίσει (bold) στην ανακοίνωση που ακολουθεί φαίνεται η διάθεση Βενιζέλου για περαιτέρω εμβάθυνση του «Καλλικρατισμού» εις βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με αυτή την έννοια ο Γ. Ραγκούσης θα πρέπει να είναι ευτυχής που υπάρχουν «άξιοι» συνεχιστές του καταστροφικού έργου του, και μάλιστα από τον κομματικό του χώρο και από την ΝΔ με την οποία και αυτός συγκυβέρνησε.
«Ο Τομέας Αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ, σχετικά με δηλώσεις που αφορούν αλλαγές στον Καλλικράτη και τον εκλογικό νόμο, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Η πρώτη περίοδος εφαρμογής του «Καλλικράτη» δεν ολοκληρώθηκε ακόμη. Πριν αποτιμήσουμε πλήρως, θεσμικά και με σοβαρότητα τα πρώτα αποτελέσματα της εφαρμογής του, δεν μπορούμε να μιλάμε για αλλαγές. Πολύ περισσότερο όταν οι αναφορές σε αλλαγές του «Καλλικράτη» γίνονται πρόχειρα, αποσπασματικά και χωρίς ουσιαστικό διάλογο τόσο μεταξύ των κομμάτων όσο και με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης.
Διαχρονικά, όλες οι μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έγιναν για την ενίσχυση του ρόλου της Τ.Α. έχουν την σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ, παρά τις πολιτικές αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από διάφορες πλευρές.
Το ΠΑΣΟΚ το ίδιο θα κάνει και τώρα με στόχο την υπεράσπιση των αλλαγών που έγιναν, τη βελτίωσή τους και την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, για την ενίσχυση και ολοκλήρωση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης και όχι την αποδυνάμωση της, τη διάλυση της και την επιστροφή σε ένα ξεπερασμένο μοντέλο συγκεντρωτικού κράτους άλλων εποχών. Στο πλαίσιο αυτό μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους κάθε βεβιασμένη πρόταση επικοινωνιακού χαρακτήρα για την χωροταξική αλλαγή του «Καλλικράτη» ή για την αλλαγή του εκλογικού νόμου πριν από τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Σε μια περίοδο όπου η μεγάλη οικονομική κρίση είχε σημαντικές συνέπειες στην λειτουργία της Τ.Α., η αποτίμηση του «Καλλικράτη» πρέπει να γίνει μετά τις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, απαλλαγμένη από τις όποιες προεκλογικές φορτίσεις και σκοπιμότητες μέσα από τη σύσταση Διακομματικής Επιτροπής, η οποία σε συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης θα προτείνει τις όποιες αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις συμφωνηθούν».
Για το μέλλον …
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία και αυτά επιθυμούν την κατάργηση του νόμου, θα πρέπει να μας αναφέρουν πως εννοούν τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με λεπτομέρειες και όχι με γενικούς τίτλους που βολεύουν ώστε να δημιουργούνται «φιλίες» με όλους τους πολίτες και τους τοπικούς παράγοντες. Δεν το έχουν κάνει ακόμα επαρκώς, παρά του ότι έχουν καλύτερες αφετηριακές απόψεις από του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στο επίπεδο της θεωρίας επί του θέματος (άμεση δημοκρατία, πλήρης αυτονομία πόρων και εξουσιών κλπ).
Απάντηση