Περιστατικό πτώσης ταβανιού στη Σύρο σε σχολείο | Ομοιότητες και διαφορές με το περιστατικό της Πάρου

Συντήρηση σχολείων

sxolio_siros
(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Το ταβάνι της Σύρου)
ΣΗΜΕΡΑ ΕΓΙΝΕ γνωστό στα μέσα ενημέρωσης της Σύρου, περιστατικό πτώσης σοβάδων ταβανιού σε σχολική μονάδα της πρωτεύουσας των Κυκλάδων. Μάλιστα, από την πτώση τραυματίστηκε ένα μικρό παιδί μαθητής, του οποίου οι γονείς και οι δάσκαλοι το πήγαν στο νοσοκομείο. Ευτυχώς, διαπιστώθηκε ότι ο τραυματισμός ήταν ελαφρύς.
Μοιραία, το περιστατικό μας οδήγησε να κάνουμε συνειρμούς με το αντίστοιχο περιστατικό που έλαβε χώρα στην Παροικιά της Πάρου και συγκεκριμένα στο Γυμνάσιο.
Ας διαβάσουμε τι λέει το ρεπορτάζ από τη Σύρο:
«Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης. Συγκεκριμένα, στις εγκαταστάσεις παρουσιάστηκαν προβλήματα που χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων συντήρησης. Όπως έγινε γνωστό, έπεσαν μέχρι και σοβάδες σε αίθουσα διδασκαλίας με αποτέλεσμα να τραυματισθεί ελαφρά μαθητής (Γιαννάκης) ο οποίος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο.
Η δ/νση του Σχολείου και οι γονείς ενημέρωσαν σχετικά τη διοίκηση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη διαμαρτυρίας τους για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Σχολείο.
Νωρίς το πρωί, μετέβη στη σχολική μονάδα κλιμάκιο του Δήμου για να κάνει αυτοψία στους χώρους του Σχολείου.
Από το Δήμο ανακοινώθηκε σήμερα, ότι την Τετάρτη και την Πέμπτη 4 και 5 Δεκεμβρίου 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης και το συστεγαζόμενο 4ο Νηπιαγωγείο, θα παραμείνουν κλειστά προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης και καθαρισμού οι οποίες προέκυψαν εκτάκτως. Από το συμβάν δημιουργούνται αυτόματα πολλά ερωτηματικά για το αν γίνονται σωστά και εγκαίρως οι εργασίες συντήρησης στις σχολικές μονάδες του νησιού, από τις αρμόδιες τοπικές αρχές». (ΠΗΓΗ: Cyclades24.gr).

Συγκρίσεις

1) Καινό χαρακτηριστικό Πάρου και Σύρου, είναι ότι τα ταβάνια των σχολείων αρχίζουν και πέφτουν όλο και συχνότερα. Αυτό δεν μπορεί να μη συνδέεται με την ελλιπή συντήρηση. Δια γυμνού οφθαλμού φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι παρόμοιου τύπου στα σχολεία και των δύο νησιών, συγκρίνοντας τις φωτογραφίες. Επίσης, το κακό είναι ότι μετά την πτώση των σοφάδων, και στις δύο περιπτώσεις αποκαλύφθηκαν τα σίδερα από το πλέγμα της πλάκας του ταβανιού, τα οποία είναι διαβρωμένα, σκουριασμένα.
Τόσο η δωδεκαετής διοίκηση του Δήμου της Πάρου, όσο και η εικοσαετής διοίκηση του Δήμου Ερμούπολης Σύρου, δεν συντηρούν τα σχολεία, ενώ είναι βέβαιο ότι δεν κάνουν σωστούς ελέγχους κάθε καλοκαίρι πριν αυτά ανοίξουν, ώστε να εντοπίσουν τους κινδύνους.
Χρήσιμη παρατήρηση είναι, ότι δεν χρειάζεται εμείς στην Πάρο να ζήσουμε το «καθεστώς» Χρ. Βλαχογιάννη ούτε για μία ημέρα παραπάνω από το τέλος της «εκλογικής» θητείας του που λήγει τον προσεχή Μάιο του 2014, προκειμένου να στείλουμε στο σπίτι του έναν άνθρωπο που δεν σέβεται την ανάγκη ελέγχου και συντήρησης των σχολικών μονάδων του τόπου μας, μαζί με όλα τα άλλα που δεν κάνει.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ: 2) Στη Σύρο η Δ/νση του σχολείου και οι γονείς ειδοποίησαν τη δημοτική αρχή και «έσουραν ένα πακέτο μπινελίκια» προκαταβολικά για το φαινόμενο της ελλιπούς συντήρησης, έτσι για να σφίγγουν οι κ…
Στην Πάρο, είχε πέσει το ταβάνι, και οι γονείς το έμαθαν κάτι εικοσιτετράωρα αργότερα, ενώ η διεύθυνση του σχολείου με τον «φοβερό και τρομερό» αντιδήμαρχο κ. Κουτσουράκη, είχαν συνεννοηθεί να «ξεμπλέξουν» στα γρήγορα και τα «μουλωχτά» με την ασφάλεια των παιδιών. Ο κ. αντιδήμαρχος (σ.σ: μιλάμε για μεγάλη προσφορά στην Πάρο) ανάθεσε σε ένα μάστορα να «μπαλώσει» τα σκουριασμένα σίδερα και το ταβάνι, με ένα μερεμέτι 1500 ευρώ, μαζί με τα υλικά!
Προφανώς, διαδραμάτισε ρόλο στις αποφάσεις τους ότι στην Πάρο δεν είχαμε τραυματισμό, ως προς την αρχική αποσιώπηση του γεγονότος.
3) Ο Δήμος Ερμούπολης, έστω και κατόπιν εορτής, αλλά ωστόσο άμεσα, πριν προβεί σε εργασίες, αποφάσισε να κλείσει αμέσως τα σχολεία για να προβεί σε ελέγχους, εκτός από τις επισκευές.
Στην Πάρο οι κ.κ. Κουτσουράκης και Βλαχογιάννης, έπρεπε να υποστούν τη δημόσια κατακραυγή και τα δημοσιεύματα μας για να αναθέσουν στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου σοβαρό έλεγχο, μετά τον οποίο αναδείχθηκε ανάγκη για εργασίες μέτρων ασφάλειας μόνο, χωρίς ολικές επισκευές, αξίας 29.000 ευρώ!!!
4) Στη Σύρο που είχαμε ελαφρό τραυματισμό παιδιού, κανείς δεν έβγαλε άχνα για τα μέτρα προστασίας και το ξεβόλεμα που θα χρειαστεί να γίνει σε καθηγητές, γονείς και παιδιά, προκειμένου να γίνουν έλεγχοι και εργασίες.
Στην Πάρο, τα γνωστά «κοράκια» του καθεστώτος, καθώς και τα υπόδουλα «παπαγαλάκια» τους, αφού μάζεψαν τα επί του θέματος «βρόμικα» τους με τα «μπαλώματα», στη συνέχεια, άρχισαν κουτσομπολίστικα να υπονομεύουν την καταγγελία των γονιών. Ευτυχώς, ανεπίσημα. Φανταστείτε τι θα έκαναν, αν η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Πάρου δεν είχε διαπιστώσει ανάγκη για παρέμβαση 29.000 ευρώ, μόνο για εργασίες μέτρων ασφάλειας. Θα είχαν σταυρώσει τους γονείς, επειδή διαμαρτυρήθηκαν για την ασφαλή διαβίωση των παιδιών τους στο σχολείο!

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Από το ταβάνι της Πάρου)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

20131115-161657.jpg