ΓΝΩΜΗ | Το Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου Εκτός Πραγματικότητας

apologismos_tourismou

Άρθρο του Κ. Δραγάτη από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 23|11|13

Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ της 20|11 του δημοτικού συμβουλίου Πάρου θα μπορούσε κάλλιστα να πει κανείς ότι αποτελεί τη θλιβερή επιτομή της κατάστασης που επικρατεί στο πολιτικό προσκήνιο του νησιού μας τα τελευταία χρόνια. Την αντίστιξη στη συμφωνία του παραλόγου δημιούργησαν οι παρακάτω δραστηριότητες:

α) Η συζήτηση των πολύ σημαντικών θεμάτων, αφενός της άμεσης ανάγκης για επισκευαστικές εργασίες σε αίθουσες του γυμνασίου Παροικιάς στο οποίο η δημοτική αρχή άφησε να πέσει το ταβάνι και ήταν έτοιμη να το «μαντάρει» όπως – όπως επάνω από τα κεφάλια των παιδιών μας, κάτι που απετράπη με την παρέμβαση από γονείς για να δρομολογηθεί η κατά τα ελάχιστα ασφαλής λύση, … και αφετέρου, της συζήτησης του απολογισμού και του προγραμματισμού της τουριστικής επιτροπής Δήμου Πάρου,

β) Η ανάληψη καθηκόντων δημοτικού συμβούλου από την πλευρά της παράταξης «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου» για το 2014 και μέχρι τις εκλογές, του 4ου κατά σειρά προσώπου αυτού του συνδυασμού ο οποίος θα ασκεί τα καθήκοντα από εδώ και μπρος,

γ) Η ανακοίνωση των συμβούλων του δημοτικού συμβουλίου που αφορούσε την καταγγελία τους ενάντια στη βουλευτή Ρ. Μακρή του κόμματος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» επειδή «τόλμησε» να ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο για τα όσα αφορούν διαχρονικά την προσπάθεια απόκτησης νέου αεροδρομίου στο νησί μας και τον διαρκή εμπαιγμό από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, καθώς και το αντίστοιχο «δούλεμα» από τις τοπικές πολιτικές δυνάμεις τις τελευταίες δεκαετίες.

Κατά τη συζήτηση του θέματος της έκτακτης ανάγκης επισκευών ασφάλειας στο Γυμνάσιο, είχαμε την δημοτική αρχή να παρουσιάζεται με «ελαφρά τη καρδία», χωρίς να απολογείται και χωρίς να παραιτείται κανείς αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την πολιτική επιλογή να «μπαλώσει» μία επικίνδυνη αίθουσα η οποία δεν είχε ερευνηθεί κατά την καλοκαιρινή περίοδο ενόψει έναρξης μαθημάτων για τα επικίνδυνα προβλήματα που εγκυμονούσε. Όμως η δημοτική αρχή εμφανίστηκε και επικίνδυνα αδιόρθωτη, αφού για τα ζητήματα έγκρισης των επισκευών για τις οποίες εξαναγκάστηκε, δεν θεώρησε σκόπιμο να παρευρεθεί στη συνεδρίαση εκπρόσωπος της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου για να απαντήσει σε τυχόν απορίες των δημοτικών συμβούλων που καλούνταν να ψηφίσουν, καθώς και εκπροσώπων του συλλόγου γονέων οι οποίοι είχαν προσέλθει για να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του θέματος που οι ίδιοι είχαν αναδείξει.

Μεγιά το «ξύλο»

Μάλιστα, ο δήμαρχος Χρ. Βλαχογιάννης με απίστευτο θράσος και πολιτική αγένεια που τον χαρακτηρίζει, τόλμησε να «επιπλήξει» και από επάνω τον νέο δημοτικό σύμβουλο Α. Σάμιο ο οποίος επεσήμανε τους νέους ερασιτεχνισμούς της δημοτικής αρχής σε ένα θέμα που αφορά την ασφάλεια των παιδιών της Πάρου μέσα στο χώρο τους, το σχολείο.
Βεβαίως, ο Α. Σάμιος, ως μηχανικός που είναι και ο ίδιος και με την ευστροφία που τον διακρίνει, απάντησε μέσα σε ένα λεπτό στο θράσος του Χρ. Βλαχογιάννη εκθέτοντας την απίστευτη έλλειψη ευθύνης που διέπει την απερχόμενη δημοτική αρχή.

Και ερχόμαστε τώρα στην αναφορά μας στο δημοτικό σύμβουλο Α. Σάμιο, ο οποίος έκανε την πρώτη του εμφάνιση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για να εκπροσωπήσει το συνδυασμό ΚΕΠΠ παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από το συνάδελφο του της ίδιας παράταξης Σ. Καστρουνή (σ.σ: είχαν αποφασίσει κάθε χρόνο να αναλαμβάνει άλλος τη μία έδρα που έχει ο συνδυασμός στο δημοτικό συμβούλιο με βάση το ποσοστό των εκλογών του 2010).
Όποιος παρακολούθησε τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της 20|11 θα διαπίστωσε ότι με ελάχιστες εξαιρέσεις (τους αντιδρώντες πλην «αβοήθητους» Πατέλη, Καρατζά, Ξένο σε μία – δύο αναφορές) το υπόλοιπο συμβούλιο είτε «κοιμόταν» σιωπηρό, είτε «ακροβατούσε» μικροπολιτικά, είτε βαυκαλιζόταν στο «παράλληλο σύμπαν» του.
Ο Α. Σάμιος σε όλα τα θέματα που έλαβε τον λόγο ήταν συνολικός, αποστομωτικός και «κρυστάλλινος».
Με αφορμή την είσοδο του στο δημοτικό συμβούλιο, έμοιαζε σαν το παιδί στο σχετικό παραμύθι που με απλό τρόπο και χωρίς να πει τίποτε σπουδαίο, «πάγωνε» την διεφθαρμένη αυλή του βασιλιά, όταν με την ειλικρίνεια και τον αυθορμητισμό του παρατηρούσε ότι «Ο βασιλιάς ήταν γυμνός».

Αυτό συμβαίνει τα τελευταία 7 χρόνια στο δημοτικό συμβούλιο Πάρου: Υπό το Χρ. Βλαχογιάννη έχει αναδειχθεί το χειρότερο επίπεδο της πολιτικής της Πάρου που έχει εμφανιστεί από τα χρόνια της μεταπολίτευσης, έως σήμερα. Με ευθύνη της δημοτικής αρχής αλλά και συγκεκριμένων προσώπων από την αντιπολίτευση έχουμε μία πλειοψηφία που ασχολείται πολλές ώρες με το «τίποτα» ή με ρουσφέτια, δεν ασχολείται καθόλου με τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας του νησιού, δεν αντιλαμβάνεται καν ποια είναι, αλλά κυρίως, δεν θέλει να μπει στη διαδικασία να τα προσεγγίσει. Δεν διαβάζει, δεν προβλέπει, δεν μελετά. Παρατηρεί την κατάρρευση του συνόλου της χώρας στην κρίση και παραδίδει την κοινωνία της Πάρου οικιοθελώς σε αυτή τη δίνη, παρά του ότι το νησί μας έχει τις δυνατότητες να κρατηθεί απ’ έξω, όπως η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Νάξος, ακόμα και η Αντίπαρος.

Απολογισμός δημοτικής
πολιτικής τουρισμού
, χωρίς ντροπή

Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα κατά τη συζήτηση του απολογισμού δράσης της τουριστικής επιτροπής Δήμου Πάρου για το 2013, όταν με τεράστια θρασύτητα η «υπεύθυνη» δημοτική σύμβουλος της δημοτικής αρχής Μ. Χανιώτη περιέγραφε πόσο φανταστικά, μοναδικά και τέλεια έχει κινηθεί η δημοτική αρχή στην τουριστική πολιτική της. Μάλιστα, έλαβε και τα συγχαρητήρια του δημάρχου και των συμβούλων της δημοτικής αρχής, ακόμα και την επιδοκιμασία του Γ. Μπαφίτη ο οποίος εκπροσωπούσε την αντιπολίτευση και την επικεφαλής Γρ. Πρωτολάτη, η οποία έλλειπε.

ΔΕΝ ΝΤΡΑΠΗΚΕ ΚΑΝΕΙΣ να λέει τόσο μεγάλες αρλούμπες και να ακούγονται τόσο μεγάλες παρλαπίπες, όταν μόλις δύο μήνες πριν δημοσιεύτηκαν τα επίσημα στοιχεία για την θλιβερή κατάρρευση που παρουσιάζει η τουριστική οικονομία της Πάρου τα τελευταία χρόνια με χαρακτηριστική τη σεζόν που μόλις πέρασε.
Μία χρονιά κατά την οποία, εξαιτίας της κρίσης και της εσωτερικής υποτίμησης που έχει υποστεί η αγορά του τουρισμού, όλοι οι ανταγωνιστικοί προορισμοί σημείωσαν μεγάλη ή και τεράστια πρόοδο στις αφίξεις και τα έσοδα τους, εκτός από την Πάρο η οποία κατά τον μήνα Αύγουστο παρουσίασε και αριθμητική μείωση αφίξεων.

Παρά το γεγονός ότι από τις 30 Σεπτεμβρίου στην Πάρο δεν υπάρχει ανοικτό λόγω χρεών  ούτε δεύτερο περίπτερο να αγοράσεις τσιγάρα, καθώς το 75% των επαγγελματιών εμπορίου και τουρισμού στην Πάρο χρωστούν και αδυνατούν να εξοφλήσουν τις ασφαλιστικές και φορολογικές τους υποχρεώσεις … ΕΝΩ ο Οκτώβριος έκλεισε για πρώτη φορά εφέτος με αύξηση κατά 30% στη Μύκονο και 53% στη Σαντορίνη …. στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάρου της 20|11 όλοι οι «αβανταδόροι» της λογικής «success story» συμφωνούσαν ότι όλα είχαν πάει τέλεια για την δημοτική τουριστική πολιτική!!!
Με εξαίρεση τους Σάμιο, Καρατζά και Ξένο της αντιπολίτευσης.

Το ψήφισμα

Αλλά τι να περιμένει κανείς για μία μικρή ομάδα «μικρόψυχων» τοπικών πολιτικών οι οποίοι σε αναντιστοιχία με το συμφέρον της συντριπτικής πλειοψηφίας του νησιού έσπευσαν να καταγγείλουν μία βουλευτή επειδή δια των ερωτήσεων της, η κοινωνία μας έμαθε από επίσημα κρατικά έγγραφα το χοντρό «δούλεμα» που κυβερνήσεις και τοπικοί «σωτήρες» μας έχουν κάνει τα τελευταία τριάντα χρόνια που τρώγοντας τα χρήματα του δημοσίου, φτιάχνουν «καριέρες», χωρίς ακόμα να έχει η Πάρος ένα επαρκές αεροδρόμιο και το κυριότερο, χωρίς να εγγυάται κανένας «υπεύθυνος» το πότε θα το αποκτήσει.

Προτίμησαν να σπεύσουν να καλύψουν τους κομματικούς τους χώρους και τη δική τους ένοχη συμμετοχή στην προσβολή εναντίον των Παριανών τόσα χρόνια, παρά να αξιοποιήσουν τα έγγραφα για να κινητοποιήσουν – έστω και τώρα – την εμπαιγμένη Παριανή κοινωνία εναντίον των τοπικών βουλευτών και της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, με σκοπό ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ να εκβιάσουμε τη δικαίωση μας, δηλαδή να αποκτήσουμε ένα νέο επαρκές αεροδρόμιο ΑΜΕΣΑ.  Καιγιατί το αξίζει η Πάρος, και γιατί συμφέρει το Κράτος και την οικονομία του, αλλά κυρίως, επειδή τους έχουμε πιάσει στα πράσα να μας κλέβουν και να μας κοροϊδεύουν.

Κ. Ν. ΔΡΑΓΑΤΗΣ