Κατάθεση Τροπολογίας ΣΥΡΙΖΑ για την αυτοτελή λειτουργία των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου

28504
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ για την αυτοτελή λειτουργία των νοσοκομείων Σύρου και Νάξου και την ακύρωση της διασύνδεσής τους, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, Μανώλης Γλέζος, Γιάννης Ζερδελής και Ανδρέας Ξανθός, με αφορμή σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, με το οποίο προτείνεται η επαναφορά στο προ του 2012 καθεστώς διασύνδεσης των νοσοκομείων Μυτιλήνης-Λήμνου και Σάμου-Ικαρίας. Όπως τονίζεται…

… στο κείμενο της τροπολογίας, η μέχρι σήμερα εμπειρία απέδειξε ότι τα νοσοκομεία της νησιωτικής Ελλάδας δεν μπορούν σε καμιά περίπτωση να λειτουργήσουν ούτε ως ενιαία ούτε ως διασυνδεδεμένα, διότι για την εύρυθμη λειτουργία τους απαιτούνται ξεχωριστές διοικήσεις, οργανισμοί και προϋπολογισμοί. Η ανορθολογική διασύνδεση που είχε επιβάλλει το υπουργείο Υγείας, οδήγησε σε σωρεία αρνητικών επιπτώσεων κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα λειτουργίας τους, όπως μείωση κλινών, μείωση του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, κατάργηση θέσεων ιατρών κρίσιμων ειδικοτήτων και υποβάθμιση τμημάτων κορμού, δυσχέρεια στην προμήθεια υλικών και στη συντήρηση των τεχνικών υποδομών κ.ά.

Για τους λόγους αυτούς ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει α) την ανάκληση της υπουργικής απόφασης Υ4α/ΟΙΚ84627 του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΕΚ 1681/28/07/2011) καθ’ όσον αφορά τη διασύνδεση Γ. Ν. Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο» με το Γ.Ν.- Κ.Υ. Νάξου και β) την νομοθετική ρύθμιση της πλήρους, αυτόνομης και αυτοτελούς λειτουργίας ως ΝΠΔΔ του Γ. Ν. Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο», καθώς και του Γ.Ν.- Κ.Υ. Νάξου.

20131115-161657.jpg