Ξύπνησε η «ωραία κοιμωμένη» της Αλυκής

 

agkira_kentriki


ΣΤΙΣ 11 Νοεμβρίου
2013 μετά από απόφαση και ενέργειες της Τοπικής Κοινότητας Αγκαιριάς, πραγματοποιήθηκε η ανέλκυση άγκυρας από τον βυθό της Αλυκής, η οποία βρισκόταν μεταξύ του μικρού λιμανιού του «Πρέσβη» και παραλίας Αγίου Νικολάου. Το ιστορικό έχει ως εξής …

Πριν 35 περίπου χρόνια, ανεμότρατες έσυραν την άγκυρα και την άφησαν στο συγκεκριμένο σημείο. Χρονολογείται από 80 έως 90 ετών και φημολογείται ότι είναι του Αγγλικού Ναυαρχείου. Έχει  μήκος 5,5 μέτρα και βάρος περίπου 4,5 τόνους. Τώρα βρίσκεται κοντά στο μώλο του λιμανιού και θα πρέπει να μείνει μέσα στη θάλασσα, ώσπου να έρθει τις προσεχείς ημέρες η Μπέσυ Αργυροπούλου – χημικός μηχανικός- για την διερεύνησή και καθοδήγηση της συντήρησης.
Όταν καθαριστεί και συντηρηθεί σωστά, θα τοποθετηθεί σε περίοπτη θέση, ώστε να μπορούν να την θαυμάζουν όλοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες η χρηματοδότηση της ανέλκυσης έγινε με ποσά από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο
Σε σχετική ανακοίνωση ο πρόεδρος της κοινότητας Α. Κουταλίδης αναφέρει:
«[…] ευχαριστούμε θερμά τον Πέτρο Νικολαϊδη, μηχανικό θαλασσίων έργων – ωκεανογράφο, για τα ενδιαφέρον του καθώς και το πρόγραμμα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ» για το μηχάνημα που προσέφεραν για τις απαραίτητες μετρήσεις. Τους δύτες Φίλλιπο Κρητικό, Κωνσταντίνο Χάλα και Σταμάτη Βελέντζα για την προσπάθειά τους.
Θερμά ευχαριστούμε τον Γιάννη Παντελαίο που με το καΐκι του ρυμούλκησε την άγκυρα έως το λιμάνι, τον Γιώργο Χρισόστομου Παρούση για την βοήθειά του, καθώς και τον Στρατή Κώστα (Χασούρη) για την ανέλκυση της άγκυρας με τον γερανό του».
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

agkira_4