ΥΓΕΙΑ | Συνεδρίαση «Συντονιστικού» για τη δημόσια υγεία Πάρου – Αντιπάρου της 30|10

Δεν πέρασε η διάσπαση, η αποδυνάμωση
«Ξανά όλοι μαζί μπροστά» λέει η ΚΕΠΠ

σπν2013-03-06 17.46.25

 

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ εχθές 30|10 συνεδρίαση του «Συντονιστικού Φορέων Πάρου» με περιεχόμενο της συνεδρίασης την κατάσταση στο Κέντρο Υγείας, τα οργανωτικά θέματα που είχαν προκύψει σαν ζήτημα από την πλευρά της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» (Κ. Ροκονίδας) εναντίον του προεδρεύοντος του οργάνου Κ. Αργουζή τον τελευταίο καιρό, αλλά και την κατάρτιση ενός σχεδίου με το οποίο θα κινηθούν το επόμενο διάστημα οι δυνάμεις Πάρου και Αντιπάρου για να διεκδικήσουν τη δικαίωση των μίνιμουμ αιτημάτων για τη λειτουργία του τομέα δημόσιας υγείας στα νησιά μας…

Τα αποτελέσματα

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ιστότοπου μας τα δεδομένα και οι αποφάσεις διαμορφώθηκαν ως εξής:
α) ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Αυτή τη στιγμή στο Κέντρο Υγείας η κατάσταση έχει βελτιωθεί μόνο στον τομέα των νοσηλευτριών. Δηλαδή, υπηρετούν τέσσερεις, ενώ μέχρι πρότινος υπήρχαν μόνο δύο και δεν έβγαιναν οι βάρδιες. Επίσης, αναμένεται να έρθει άλλη μία, αλλά δυστυχώς τελειώνει η διάρκεια απόσπασης της μίας εκ των τεσσάρων. Συνεπώς, η Διοικούσα Επιτροπή του Κέντρου Υγείας και το «Συντονιστικό» κάνουν ενέργειες να υπογραφεί εκ νέου η απόσπαση της νοσηλεύτριας από τη διοίκηση νοσοκομείου του Πειραιά στο οποίο έχει οργανική θέση και έτσι, να φτάσουν οι νοσηλεύτριες τις πέντε.
Στα άλλα μέτωπα η κατάσταση παραμένει κακή. Εκτός ότι το βασικό αίτημα της πρόσληψης παιδιάτρου παραμένει ανικανοποίητο, έχουμε την ολοκλήρωση της σύμβασης ενός παθολόγου που δεν προσφέρει πλέον τις υπηρεσίες του στο Κ.Υ, ενώ μέσα στον Νοέμβριο λήγουν οι συμβάσεις και αποσπάσεις του καρδιολόγου και του γυναικολόγου. Συνεπώς, αν δεν γίνει κάτι σύντομα για ανανεώσεις, στο τέλος Νοεμβρίου η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Πάρου δεν θα είναι κακή, ως προς τη στελέχωση, θα είναι τραγική.
Άλλο ένα σοβαρό πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή υπηρετούν στην Πάρο μόνο δύο αγροτικοί γιατροί, οι οποίοι μάλιστα ασχολούνται με συνταγογραφήσεις και όχι με ιατρικές υπηρεσίες, εκτός βέβαια, από τις στιγμές που έχουν βάρδιες. Επισημαίνεται ότι το οργανόγραμμα προβλέπει 10 αγροτικούς!
Τέλος, για προσωπικό ΕΚΑΒ δεν συζητείται τίποτα, καμία εξέλιξη.

Αξονικός;

Στο σκέλος της ενημέρωσης ακόμα, ο Κ. Αργουζής πληροφόρησε τα μέλη του «Συντονιστικού» ότι η Διοικούσα Επιτροπή του Κ.Υ υπέβαλε αίτημα στο υπουργείο υγείας για την μεταφορά και τοποθέτηση στη μονάδα του νησιού μας μεταχειρισμένου αξονικού τομογράφου από μονάδα της Αθήνας. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις τελευταίες συγχωνεύσεις και καταργήσεις έχει προκύψει ένα τέτοιο μηχάνημα, το οποίο οι παράγοντες της Πάρου και οι αντίστοιχοι του υπουργείου συζητούν το ενδεχόμενο μεταφοράς του στο νησί μας. Αυτό συμβαίνει διότι στην Πάρο και εντός του Κέντρου Υγείας υπάρχει ακτινολόγος με μόνιμη θέση, συνεπώς, το μηχάνημα μπορεί να λειτουργήσει.
Σε αυτή την περίπτωση εκείνο που σύντομα και όσο είναι νωρίς πρέπει να ελεγχθεί είναι η κατάσταση λειτουργίας του μηχανήματος. Το υπουργείο υγείας τα τελευταία χρόνια έχει αφήσει χωρίς κονδύλια συντήρησης και ανταλλακτικά τις διοικήσεις μονάδων σε πολλά μέρη της Ελλάδας που υπάρχουν από παλαιότερα και λειτουργούν τέτοια μηχανήματα. ‘Εχει σημασία λοιπόν, να πληροφορηθούμε την κατάσταση του μηχανήματος πριν έρθει με γιορτές και πανηγύρια στο νησί μας.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι τις επόμενες ημέρες το Βελέντζειο Ιδρυμα Πάρου που είναι υπεύθυνο για την λειτουργία του αεροπλάνου υγείας Πάρου θα παραλάβει επιστολή από τη διοικούσα επιτροπή του Κέντρου Υγείας Πάρου με την οποία θα δηλώνεται η συγκατάθεση των γιατρών που υπηρετούν αυτή την περίοδο να συνοδεύουν τις πτήσεις του σκάφους, εφόσον αυτό ξαναλειτουργήσει. Να υπενθυμίσουμε ότι το αεροπλάνο παραμένει εδώ και ένα χρόνο εκτός λειτουργίας. Μία από τις αιτίες που έχουν επικαλεστεί τα μέλη του Βελεντζείου είναι και το ότι επιδιώκεται το ίδρυμα να προσλάβει γιατρό για να μην εξαρτάται η πτήση από τις διαθέσεις των γιατρών του Κ.Υ κάποιοι εκ των οποίων κατά το παρελθόν δεν δέχονταν να συνοδεύουν τις πτήσεις.
Βεβαίως, η μη ύπαρξη αεροπλάνου υγείας στον αέρα, δεν «πιέζει» κανέναν εδώ και ένα χρόνο. Ενώ βοηθά η κατάσταση εκείνους που καταληστεύουν το πτωχευμένο ελληνικό κράτος στο τομέα των μεταφορών ασθενών.

β) ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ: Κατά τη συνεδρίαση του «Συντονιστικού» δεν πέρασαν τα επιχειρήματα της δημοτικής παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» Πάρου για την μεταστροφή του οργάνου σε ένα είδος συνδικαλιστικού φορέα. Θυμίζουμε ότι η «Λαϊκή Συσπείρωση» επιθυμούσε μία τέτοια εξέλιξη με πρόσχημα την στάση του ατύπως προεδρεύοντος του «Συντονιστικού» Κ. Αργουζή κατά την τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που έγινε στην Πάρο. Τα μέλη του «Συντονιστικού» που παρευρέθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση διετύπωσαν τις επικρίσεις τους για κάποια ζητήματα πολιτικής ορθότητας προς τον Κ. Αργουζή, αλλά απέρριψαν απολύτως τις θέσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τον τρόπο λειτουργίας του «Συντονιστικού» για το οποίο διατύπωσαν την άποψη ότι πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί με αμεσοδημοκρατικές και «ανοικτές» διαδικασίες, χωρίς την τυπική θεσμοθέτηση του, με εκλεγμένους αντιπροσώπους κλπ.
Μόνο για τα οργανωτικά θέματα (προσκλήσεις, τηλεφωνήματα κλπ) θα οριστεί ατύπως μία πενταμελής επιτροπή. ΟΙ τελικές αποφάσεις επί του θέματος συμφωνήθηκε να οριστικοποιηθούν στην ολομέλεια του οργάνου (εκπρόσωποι από κάθε σύλλογο Πάρου – Αντιπάρου) η οποία αποφασίστηκε να συγκληθεί στις 18 Νοεμβρίου.

γ) ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ: Για το θέμα της προαγωγής των διεκδικήσεων των νησιών μας στον τομέα των υποδομών δημοσίων υπηρεσιών υγείας, συζητήθηκε ένα πλαίσιο δράσεων κινητοποιήσεων και αντηλλάγησαν απόψεις μεταξύ των παρευρεθέντων. Αποφασίστηκε αυτές οι προτάσεις να εκτεθούν στη συνεδρίαση της ολομέλειας και να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις. Μεγάλη σημασία δίνεται στη διοργάνωση ενός δημοψηφίσματος που θα κατοχυρώσει τις διεκδικήσεις των νησιών μας διαμορφώνοντας μία ισχυρή δημοκρατική απαίτηση των πολιτών των νησιών μας από την πολιτεία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση του οργάνου συμμετείχε εκπρόσωπος του Δήμου Αντιπάρου, ο οποίο είχε να εμφανισθεί αρκετό καιρό.

Ανακοινώσεις
Εκτιμήσεις

Για τη συνεδρίαση του «Συντονιστικού» της 30|10, σήμερα δημοσιοποιήθηκαν οι εκτιμήσεις άλλης παράταξης της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου Πάρου, και συγκεκριμένα της Κίνησης Ενεργών Πολιτών Πάρου (ΚΕΠΠ). Το κείμενο ακολουθεί:

«ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΥΓΕΙΑΣ ΠΑΡΟΥ-ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ : ΠΑΜΕ ΠΑΛΙ ΜΠΡΟΣΤΑ …ΔΥΝΑΜΙΚΑ ΚΑΙ ΕΝΩΤΙΚΑ.
Χτες πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη συνάντηση του Συντονιστικού για την Υγεία. Παρευρέθηκαν πολλοί φορείς και πολίτες, και εκφράστηκε ένας πλούσιος προβληματισμός για το παρόν και το μέλλον του Αγώνα του Παριανού και Αντιπαριώτικου Λαού για την επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με την Υγεία στα Νησιά μας. Έγινε ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Κέντρο Υγείας, μετά την αποχώρηση των δύο γιατρών που έληξε η σύμβαση τους, ενώ άλλοι δύο θα φύγουν, για τους ίδιους λόγους, τον Νοέμβρη καθώς και την ύπαρξη μόνο δύο Αγροτικών γιατρών από τους 10 που προβλέπονται. Για άλλη μια φορά φάνηκε το αδιέξοδο που δημιουργείται με τα μπαλώματα των Επικουρικών Γιατρών και την  άρνηση του Υπουργείου Υγείας  να καλύψει τις κενές Οργανικές Θέσεις με πρόσληψη ΜΟΝΙΜΟΥ Ιατρικού, παραϊατρικού και διοικητικού προσωπικού.

Συζητήθηκε αναλυτικά το θέμα της παρέμβασης του Συντονιστικού στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων τοποθετήθηκαν «κάλυψε», έστω και κριτικά, την παρέμβαση Αργουζή, ενώ αποφασίστηκε η δημιουργία 5μελούς Οργανωτικής Γραμματείας για τον Καλύτερο Συντονισμό της Δράσης μας. Έγινε ταυτόχρονα και  μια πολύ γόνιμη συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας τόσο του Συντονιστικού, όσο και της Ολομέλειας των Φορέων.  Δεν έγιναν δεκτές κάποιες προτάσεις που έβλεπαν τις λειτουργίες αυτές, σαν κλειστά όργανα  διορισμένων εκπροσώπων, αλλά αποφασίστηκε τα δύο όργανα, να εξακολουθήσουν να λειτουργούν ανοιχτά, με την  ελεύθερη συμμετοχή φορέων, συλλόγων, δημοτικών παρατάξεων κομμάτων και πολιτών. Οι αποφάσεις δεν θα παίρνονται στη βάση της Πλειοψηφίας και της Μειοψηφίας, αλλά στα πλαίσια της ευρύτερης δυνατής συναίνεσης με βάση και στόχο την ομοφωνία. Δεν θα μετατραπεί έτσι ένα Κίνημα Πολιτών από τα Κάτω σε άλλη μια Γραφειοκρατική Δομή.

Για το θέμα της συνέχισης των Κινητοποιήσεων αποφασίστηκε και ορίστηκε ημερομηνία για σύγκληση της Ολομέλειας των φορέων για την Δευτέρα 18 Νοέμβρη. Στη συνάντηση αυτή θα συζητηθούν η  πρόταση του Συντονιστικού για την δημιουργία Οργανωτικής Γραμματείας και οι σχετικές προτάσεις και λεπτομέρειες για τις Κινητοποιήσεις, που θα αφορούν αφ’ ενός τη διενέργεια Τοπικού Δημοψηφίσματος και αφ’ ετέρου την Γενική Απεργία. Συμπερασματικά, η συνάντηση του Συντονιστικού επαναβεβαίωσε την απόφαση μας για συνέχιση των Κινητοποιήσεων με Ανοιχτές, Δημοκρατικές, Συμμετοχικές  και Ενωτικές Διαδικασίες και Δράσεις. Το Μέλλον ανοίγεται μπροστά μας «Λαμπρό», Από εμάς εξαρτάται αν θα μπορέσουμε να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο τρόπο».

20131019-173527.jpg