ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ | Επιμελητήριο Κυκλάδων ικέτης;

Επιστολή Γ. Ρούσσου για τις επιδοτούμενες αεροπορικές Κυκλάδων…
Αποκαλυπτική για τις «χαντρούλες» των εταιρειών για την Πάρο

epimelitirio_foto_1

Άρθρο του Κ. Δραγάτη
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γ. Ρούσσος, είναι γνωστός συντηρητικός και SUPER EXTRA LARGE μνημονιακός. Από την επιστολή που ακολουθεί δύναται να κατανοήσει κανείς αυτά που αναφέρουμε, ακόμα και από το ύφος της επιστολής, αλλά και των θέσεων που παίρνει σε σχέση με το ζήτημα των επιδοτούμενων αεροπορικών πτήσεων στα νησιά μας μετά τη συγχώνευση Olympic και AEGEAN.
Ο Γ. Ρούσσος δηλώνει …

…πολύ ικανοποιημένος ακόμα και για τα «ψίχουλα» που ανακοίνωσαν οι υπό συγχώνευση εταιρείες με τις ευλογίες της μνημονιακής συγκυβέρνησης, τόσο, ώστε να ανακοινώνει δημόσια την ικανοποίηση του (κοινοποίησε το κείμενο που ακολουθεί στα ΜΜΕ), προκειμένου να ζητήσει βέβαια από το διοικητή της ΥΠΑ (Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) το «ρουσφετάκι» για την έδρα των δικών του δραστηριοτήτων τη Σύρο, προφασιζόμενος μόνο το γενικότερο ζήτημα για τους έμπορους όλων των νησιών που εκπροσωπεί για το θέμα, δηλαδή αυτών από τη Νάξο, τη Μήλο, την Πάρο και τη Σύρο. Ο πρόεδρος, ακόμη και για τη Σύρο της οποίας τα μαγαζιά μαστίζονται από τους φόρους, τα χαράτσια και την αναδουλειά, δηλώνει πολύ χαρούμενος για το ότι το αεροδρόμιο της – κατόπιν κάποιων βελτιώσεων που θα κάνει η  ΥΠΑ – θα κερδίσουν μερικές αεροπορικές θεσούλες.

Εμείς δεν υποστηρίζουμε ότι – έστω – μερικές θέσεις δεν είναι καλοδεχούμενες. Αλλά είναι απαράδεκτο να δηλώνει χαρούμενος γι’ αυτές ο πρόεδρος ενός τόσο μεγάλος θεσμού, τη στιγμή που ξέρει ότι το δικαίωμα σε κανονικές παροχές υπηρεσιών μεταφορών για τους εμπόρους των Κυκλάδων πρέπει να διατυπώνεται αδιαπραγμάτευτα, ανυποχώρητα και κατηγορηματικά. Από τον τουρισμό τα νησιά μας έχουν καταβάλει τεράστια ποσά στον κρατικό κορβανά και δεν μπορεί να συνεχίζει το κράτος να καταστρέφει τις Κυκλαδίτικες επιχειρήσεις, και οι εκπρόσωποι τους να δηλώνουν χαρούμενοι για μερικές θεσούλες στα αεροπλάνα οι οποίες ΔΕΝ ΘΑ ΛΥΣΟΥΝ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ του μικρομεσαίου εμπορίου.

epimelitirio_foto_2Ειδικά η Σύρος έχει συμπληρώσει κοντά δύο αιώνες που παραδίδει στο κράτος φορολογικά έσοδα και από το εμπόριο κατά πολύ μεγαλύτερα από το μέγεθος της, εκτός από τα τουριστικά, και παρά τις οικονομικές κρίσεις που πέρασε σε μικρά διαστήματα του 20ου αιώνα. Δεν δικαιούται ένα ελάχιστο αεροδρόμιο που να υποδέχεται τα συνήθη αεροπλάνα 150 θέσεων; Επιτρέπεται επιχειρηματίας, ανώτατος εκπρόσωπος του εμπορικού και επιχειρηματικού κόσμου να διακατέχεται από τόση μετριοπάθεια, όπως αυτή που εμφανίζει για τη Σύρο ο Γ. Ρούσσος;
Επιτέλους, για τις οσφυοκαμψίες και τις «ρεβεράντζες» υπάρχει και η ιδιωτική επιστολογραφία που δεν καλλιεργεί την ηττοπάθεια και το ραγιαδισμό στους πολίτες
Επίσης, πρέπει να εξηγήσει κάποιος στον εν λόγω πρόεδρο ότι το αεροπλάνο που είδε να κάνει δοκιμαστική πτήση στη Σύρο τις προηγούμενες ημέρες τελεί εν ανεπαρκεία στην παγκόσμια αγορά, ενώ και η ίδια η Olympic που έχει κάποια ελάχιστα στην Ελλάδα, τα ενοικιάζει.

 Για την Πάρο

Ωστόσο, το κείμενο Γ. Ρούσσου είναι αποκαλυπτικό και για τα ζητήματα της Πάρου σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.
ΕΞΗΓΟΥΜΑΣΤΕ: Εμείς ισχυριζόμαστε ότι ο Γ. Ρούσσος είναι «ενδοτικός» σε σχέση με τις αξιώσεις που πρέπει να προβάλει εκ μέρους των επιχειρήσεων των Κυκλάδων για τέτοιου είδους θέματα στο κείμενο που προηγήθηκε. Όμως, δεν ισχυριστήκαμε ποτέ, ούτε ισχυριζόμαστε με αυτή την ευκαιρία ότι ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου είναι ανόητος. Το ότι δεν είναι ανόητος το επιβεβαιώσαμε από τη διαπίστωση που κάνει στο κείμενο του ότι οι ανακοινώσεις των αεροπορικών εταιρειών που έγιναν πρόσφατα για τις επιδοτούμενες γραμμές, δεν αφορούν σε τίποτε την Πάρο. Θα ξεκινήσουν να την αφορούν όταν κάποτε κατασκευαστεί το νέο αεροδρόμιο Πάρου στο οποίο θα λειτουργεί ο νέος μεγαλύτερος διάδρομος του οποίου η υποδομή μόνο κατασκευάζεται αυτή την εποχή. Ο Γ. Ρούσσος βέβαια, αναφέρεται μόνο στο νέο διάδρομο, αμελώντας να αναφέρει ότι ο νέος διάδρομος χωρίς τα υπόλοιπα έργα του νέου αεροδρομίου, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Συνεπώς, η φράση του έχει δρομολογηθεί ο νέος αερολιμένας δεν είναι σωστή. Αυτό που έχει ξεκινήσει είναι οι υποδομές του διαδρόμου μόνο και τίποτε άλλο, δυστυχώς.

Ο "χαρούμενος" πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάρου - Αντιπάρου

Ο «χαρούμενος» πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάρου – Αντιπάρου

Στο κείμενο που ακολουθεί έχουμε σημειώσει με κόκκινο χρώμα τις σχετικές διαπιστώσεις του. Αναφέρουμε αυτή την επισήμανση γιατί συγκεκριμένοι εκπρόσωποι της Πάρου που βρέθηκαν στην εκδήλωση των εταιρειών για το ίδιο θέμα, δήλωναν πολύ ευχαριστημένοι από τις «επιτυχίες» που είχαν αποκομίσει για το νησί μας. Παραθέτουμε εδώ την διθυραμβική ανακοίνωση του Εμπορικού Συλλόγου Πάρου που είχαμε αναρτήσει στον ιστότοπο μας πριν λίγες ημέρες.
Θυμίζουμε επίσης, ότι η εφημερίδα μας «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» στο τελευταίο φύλλο της 26|10 είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας όλα εκείνα τα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι οι ανακοινώσεις – «χαντρούλες» των υπό συγχώνευση αεροπορικών εταιρειών δεν αφορούν την Πάρο και καταγγέλλαμε την απαράδεκτη τακτική του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Πάρου – Αντιπάρου Απ. Αλιπράντη να προσπαθεί να παραπλανήσει τους εμπόρους και τους πολίτες των νησιών μας με ψεύτικες ελπίδες και παραπληροφόρηση.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του προέδρου
του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κυκλάδων:
  

«ΠΡΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ
Υπόψη κ. Δημητρίου Ν. Κούκη, Διοικητού
Κοινοποίηση: Ως πίνακας Αποδεκτών

Θέμα: «Αεροπορικές συνδέσεις γραμμών Δημόσιας Υπηρεσίας στο Ν. Κυκλάδων»

Αξιότιμε κύριε Διοικητά,
Καταρχήν, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για την καταρχήν καλή διάθεση από πλευράς της Υπηρεσίας σας, σχετικά με το θέμα της παρούσας. Παραθέτοντας ένα σύντομο ιστορικό των εξελίξεων σχετικά με τα νησιά της χωρικής μας αρμοδιότητας, Μήλο, Νάξο, Πάρο και Σύρο, αναφέρουμε ότι τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, συνάντηση μεταξύ αφενός της AEGEAN και της Olympic Air και αφετέρου του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, καθώς και των Δημάρχων, Αντιδημάρχων, εκπροσώπων Επιμελητηρίων και λοιπών φορέων όλων των γραμμών Δημόσιας Υπηρεσίας που εξυπηρετεί η Olympic Air, κατά την οποία ανακοινώθηκαν:

 – Δημιουργία και δεύτερου χαμηλότερου ναύλου ύψους €39 για τα 12 νησιά άγονης γραμμής με απευθείας σύνδεση με την Αθήνα. Μέχρι σήμερα διατίθεται ένας ναύλος ανά προορισμό στις γραμμές Δημόσιας Υπηρεσίας, ο οποίος έχει προσδιορισθεί (ως ανώτατος) από την ΥΠΑ και κυμαίνεται από €56  – €92 ανά μονή διαδρομή ανάλογα με τον προορισμό

  • Προσφορά για τις συνδέσεις νησιών άγονης γραμμής με το εξωτερικό με πτήσεις της AEGEAN ή της Olympic Air χωρίς χρέωση (€ 0 ναύλος, πλέον φόρων) για το εσωτερικό σκέλος τους μήνες Νοέμβριο – Μάρτιο και με χρέωση μόλις €20 ανά σκέλος (πλέον φόρων αεροδρομίων) για το διάστημα Απριλίου – Οκτωβρίου
  • Αύξηση χωρητικότητας θέσεων για τους μήνες Ιούλιο-Σεπτέμβριο σε 7 από τους προορισμούς άγονων γραμμών, όπου είναι εφικτό επιχειρησιακά/εμπορικά
  • Εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής η οποία εκτιμάται ότι θα ισχύσει από την 1.12.2013.

Έτσι, ενώ το τελευταίο διάστημα υπήρχε ένα αρνητικό κλίμα για τα περιφερειακά αεροδρόμια, αυτό όχι μόνο διαψεύστηκε, αλλά και αντεστράφη με θετικές εξελίξεις για τους αερολιμένες. Για την περιοχή μας, οι παραπάνω ανακοινώσεις αφορούν όπως αναφέρθηκε τα αεροδρόμια τεσσάρων σημαντικών προορισμών της Μήλου, Νάξου, Πάρου και Σύρου.

Ειδικότερα:
Για τη Νάξο, α) αύξηση κατά πέντε θέσεις, της χωρητικότητας του υπάρχοντος τύπου αεροσκάφους και β) με δεδομένο ότι οι γεωγραφικοί και μορφολογικοί παράγοντες το επιτρέπουν,  επέκταση του αερολιμένα
– Για την Πάρο δεν θα γίνει καμία ενέργεια, δεδομένου ότι έχει δρομολογηθεί ο νέος αερολιμένας
Για τη Μήλο, μετά από ενέργειες του Δήμου Μήλου απομακρύνθηκαν τα εμπόδια και κατέστη δυνατή η αύξηση των θέσεων στο αεροσκάφος

  • Για τη Σύρο, αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη το ότι είναι δυνατή η προσέγγιση του αερολιμένα Σύρου σε μόνιμη βάση, από μεγαλύτερης χωρητικότητας αεροσκάφη, μετά από μικρές παρεμβάσεις που κρίνονται απαραίτητες (διαμόρφωση – «ταπείνωση» λοφίσκου στη νότια πλευρά εντός του αερολιμένα και απομάκρυνση στύλων της Δ.Ε.Η. στη νότια πλευρά, εκτός του αερολιμένα).

Από την επόμενη ημέρα, Τρίτη 22 Οκτωβρίου, το Επιμελητήριο Κυκλάδων θέλοντας να συμβάλλει στην επιτάχυνση της εφαρμογής των παραπάνω ανακοινώσεων, ξεκίνησε σειρά ουσιαστικών επαφών και συζητήσεων με την Olympic Air, κυρίως με τον κ. Αθανάσιο Μάρκου υπεύθυνο Πτητικών Θεμάτων της Olympic Air. Σε συνέχεια των παραπάνω επαφών και μετά την επιβεβαίωση που προέκυψε από συνάντηση που πραγματοποίησε ο κ. Μάρκου με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αποφασίσθηκε από την Olympic Air, και πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου η πρώτη πτήση «επιβεβαίωσης», με αεροσκάφος τύπου DASΗ-Q400 χωρητικότητας 78 θέσεων και κυβερνήτη τον κ. Αθανάσιο Μάρκου, σε εκτέλεση του προγραμματισμένου δρομολογίου. Η πτήση «επιβεβαίωσης» επαναλήφθηκε την Κυριακή 27 Οκτωβρίου με κυβερνήτη τον κ. Αθανάσιο Μάρκου, παρόντος του Δ/ντα Συμβούλου της εταιρείας κ. Δημητρίου Γερογιάννη, συμπίπτοντας χρονικά με την ανάληψη των νέων του καθηκόντων. Κατά τη σύντομη παραμονή του αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της Σύρου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του κ. Δημητρίου Γερογιάννη και του κ. Αθανάσιου Μάρκου με τους τοπικούς φορείς, από την πλευρά των οποίων εκφράσθηκε ομόφωνα η βούληση παροχής κάθε είδους στήριξης, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες.

Με την ευκαιρία το Επιμελητήριο Κυκλάδων ευχαριστεί τη διοίκηση της εταιρείας για την ανταπόκρισή της σε θέματα που αφορούν τη βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης των αερογραμμών «δημόσιας υπηρεσίας», αλλά και προσωπικά τους κ.κ. Δημήτριο Γερογιάννη και Αθανάσιο Μάρκου, για τον θετικό και πρακτικό τρόπο που αντιμετώπισαν το θέμα. Τέλος, ευχόμαστε αυτό το «κανάλι» επικοινωνίας να συνεχίσει να λειτουργεί με τον ίδιο αποτελεσματικό τρόπο και να αποδώσει αμοιβαίο όφελος.

Κύριε Διοικητά,
Επαναλαμβάνοντας ότι αναγνωρίζουμε την ύπαρξη θετικής διάθεσης από πλευράς της Υπηρεσίας σας και εκφράζοντας την ικανοποίηση μας για τούτο, παρακαλούμε όπως εξαντλήσετε κάθε δυνατότητα από πλευράς σας για τη μετατροπή αυτής της διάθεσης σε πράξεις, ώστε να μη χαθεί ούτε μία ημέρα και να επισπευθούν οι διαδικασίες στα νησιά της περιοχής αρμοδιότητάς μας (Μήλος, Νάξος, Πάρος και Σύρος), καθώς η εξασφάλιση ακόμα και μίας θέσης – ειδικότερα μετά την ανακοίνωση  της νέας εμπορικής πολιτικής της εταιρείας –  είναι πολύτιμη για τα νησιά μας.
Ειδικότερα στη Σύρο, όπου οι συνέπειες της κρίσης που διερχόμαστε, είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλο νησί, οι ενέργειες από πλευράς σας επιβάλλεται να είναι άμεσες, καθώς με μικρής κλίμακας παρεμβάσεις εντός του νοτίου μέρους του αερολιμένα, θα είναι δυνατή η προσγείωση και απογείωση μεγαλύτερου αεροσκάφους.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι εκτός του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, το οποίο έχει καθημερινή ενασχόληση με το θέμα – όπως διαπίστωσαν ο κ. Δημήτριος Γερογιάννης και ο κ. Αθανάσιος Μάρκου – το σύνολο των τοπικών φορέων βρίσκεται σε ετοιμότητα, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις τους, οι κατεξοχήν αρμόδιοι κ.κ. Περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου και Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, θα δράσουν άμεσα, όπου απαιτηθεί.
Με εκτίμηση,
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΟΥΣΣΟΣ»

20131019-173527.jpg