ΠΛΟΙΑ – ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ | Ποια νομοθεσία ισχύει για τη μεταφορά ζώων με πλοία

skylia_se_ploio
ΑΠΟ ΤΗΝ Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία & την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, δημοσιοποιήθηκαν οι νόμοι και οι διατάξεις που ισχύουν για την ασφαλή μεταφορά κατοικίδιων με πλοία. Στο δεύτερο μέρος του κειμένου τα αρμόδια σωματεία έχουν επισυνάψει τις νέες προτάσεις τους για το συγκεκριμένο αντικείμενο. Το κείμενο δόθηκε στη δημοσιότητα εξαιτίας του ότι το τελευταίο διάστημα προέκυψαν θάνατοι κυνηγητικών σκύλων σε καράβια, αφού οι ιδιοκτήτες τους δεν τα είχαν βγάλει από τα κουτιά μεταφοράς των οχημάτων τους που είχαν στο γκαράζ του πλοίου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Ακολουθεί το σχετικό, πολύ διαφωτιστικό  κείμενο:


Βάσει του Νόμου 4039/2012
Άρθρο 5§4

Ο ιδιοκτήτης οποιαδήποτε ζώου  συντροφιάς, των κυνηγόσκυλων  συμπεριλαμβανομένων βεβαίως , στις μετακινήσεις  τους με πλοια και όχι μονο, μαζί με το σκύλο του έχει την υποχρέωση να φέρει μαζί του ενημερωμένο το βιβλιάριο υγείας ή το διαβατήριο του σκύλου του , όπου επιπλέον θα αναγράφεται  ο αριθμός του τσιπ του σκύλου ή των σκύλων του, σύμφωνα με τον ανωτέρω  νόμο,  πάντα με την υπογραφή και σφραγίδα  κτηνιάτρου.
Κατά την είσοδο του επιβάτη  με το ζώο  συντροφιάς του  στο πλοίο , εκτός από την επίδειξη  των ανωτέρω  θα πρέπει  , να κρατείται  η ταυτότητά του  μέχρι την έξοδο του επιβάτη  από το  πλοίο  ΜΑΖΙ  ΜΕ ΤΟ ΖΩΟ ΤΟΥ και να του παραδίδεται η ταυτότητα .ΕΚΕΙ.
Από ότι γνωρίζουμε, αυτό τηρείται στις γραμμές της ΑΝΕΚ – Πειραιάς – Χανιά, με άριστα αποτελέσματα.

Άρθρο 10§2

Με την επιφύλαξη ευνοϊκότερων ρυθμίσεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας ή Κανονισμών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους.
Θεωρούμε, ότι έφθασε το πλήρωμα του χρόνου και στην Ελλάδα, σε όλα τα επιβατηγά πλοία να υπάρχουν pet – καμπίνες.
Ορισμένες Εταιρίες ήδη το εφαρμόζουν, χωρίς κανένα πρόβλημα κατά την διάρκεια  του πλου.
Οι σκύλοι βοήθειας εφόσον φέρουν λουρί και φίμωτρο μπορούν να μεταφέρονται χωρίς κλουβί μεταφοράς και ανεξάρτητα από το μέγεθός τους.

Άρθρο 10§3

Τα επιβατηγά πλοία υποχρεωτικά διαθέτουν καθαρά κλουβιά, προστατευόμενα από αντίξοες καιρικές συνθήκες, για τη μεταφορά μεγάλων ζώων συντροφιά, με πολύ υψηλά πρόστιμα  για την πλοιοκτήτρια εταιρία και παντός υπευθύνου σε περίπτωση παράβασης της νομοθεσίας. Όσα πλοία δεν τηρούν τις προϋποθέσεις θα πρέπει να προχωρήσουν σε σημαντικές βελτιώσεις στους χώρους παραμονής των σκύλων
(σκυλιέρες).

Βάσει της εγκυκλίου 4339.30/01/04 του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας με θέμα την μεταφορά κατοικίδιων ζώων:

  • «1) Συνίσταται να αποφεύγεται η παραμονή κατοικίδιων ζώων στους κλειστούς χώρους οχημάτων των Ε/Γ-Ο/Γ πλοίων.
  • 2) Σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 3 του 101/95 πρέπει τα ζώα να έχουν εμβολιασθεί με κατάλληλα εμβόλια. Διευκρινίζεται ότι πρέπει να επιδεικνύεται απαραίτητα το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους στο προσωπικό του πλοίου και ότι γενικά όλα τα ζώα ανεξάρτητα εάν παραμένουν εκτός του ειδικά διαμορφωμένου χώρου παραμονής ή μεταφέρονται σε ειδικούς κλωβούς μεταφοράς πρέπει να είναι εμβολιασμένα γεγονός που θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να μπορούν να αποδείξουν όποτε τους ζητηθεί (με επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού).Σημειώνεται ότι το πιστοποιητικό εμβολιασμού από την 4-07-2004 αντικαθίσταται με το διαβατήριο των «Ζωών Συντροφιάς».

Βάσει της K.Y.A. 331/10301/25-01-2013 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με θέμα “Πρόγραμμα Επιτήρησης και Καταπολέμησης της Λύσσας στην Ελλάδα”
Άρθρο 9§1

Όλα τα κατοικίδια ζώα ηλικίας άνω των τριών μηνών που πρόκειται να μετακινηθούν μέσα στην Επικράτεια από και προς κάθε Περιφερειακή Ενότητα, πρέπει να είναι εμβολιασμένα κατά της λύσσας τουλάχιστον 21 ημέρες πριν από τη μετακίνησή τους και συνοδεύονται από βιβλιάριο υγείας του ζώου ή διαβατήριο στο οποίο αναγράφονται τα στοιχεία της ταυτότητας του ζώου, στοιχεία της σήμανσης του, καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη, όπως αυτά περιγράφονται στις σχετικές διατάξεις και τα παραρτήματα του Ν. 4039/2012.

Νέες Προτάσεις

Για λόγους τήρησης της νομιμότητας αλλά και για λόγους πρόληψης εξάπλωσης της λύσσας από ηπειρωτικές σε νησιωτικές περιοχές, ζητούμε από εσάς την άμεση έκδοση εγκυκλίου σε συνεργασία με την Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ για την ενημέρωση όλων των ακτοπλοϊκών γραμμών στην οποία θα αναφέρονται οι υποχρεώσεις του προσωπικού και οι έλεγχοι τους οποίους θα πρέπει να πραγματοποιούν σε ιδιοκτήτες ή συνοδούς κατοικίδιων ζώων. Λαμβάνοντας υπόψιν τις ανωτέρω νομοθεσίες, προτείνουμε για την ορθή εφαρμογή τους αλλά και για να αποφευχθούν στο μέλλον αντίστοιχα περιστατικά, τα παρακάτω μέτρα:

  • Oι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς οφείλουν να φέρουν σε κάθε μετακίνηση, το βιβλιάριο υγείας ή διαβατήριο του ζώου τους, με τον αριθμό ηλεκτρονικής σήμανσης αλλά και το αντίγραφο καταχώρησης στα στοιχεία του ιδιοκτήτη τους.
  • Απαγορεύεται ρητά η παραμονή των ζώων στο γκαράζ του πλοίου. Σύμφωνα με τις ως άνω αποφάσεις και νόμους, τα μικρόσωμα ζώα μπορούν να παραμείνουν με τον ιδιοκτήτη ή συνοδό τους στους χώρους του πλοίου ενώ τα μεγαλόσωμα στα κλουβιά που καθορίζονται από το άρθρο 10 του Ν.4039/2012, ενώ αν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή συνοδό τους στους χώρους του πλοίου με λουρί-οδηγό.
  • Τα στοιχεία αυτά, κρατούνται από την εταιρεία σε αρχείο ώστε αν το ζώο εγκαταλειφθεί στο πλοίο ή βρεθεί εγκατελλημένο σε κάποιο νησί να μπορεί να εντοπιστεί ο ιδιοκτήτης και να του επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις για εγκατάλειψη.
  • Τέλος να υπάρχει σε όλους τους σταθμούς έκδοσης εισιτηρίων επιστολή της Εταιρίας η οποία θα δίδεται σε όλους όσους θέλουν να μετακινηθούν, με τις ανωτέρω  επισημάνσεις, ώστε και ενημέρωση τους  εκ των προτέρων να υπάρξει  αλλά  και εμπέδωση  των υποχρεώσεών τους, όταν ταξιδεύουν με το /τα ζώα  τους.

20131001-195859.jpg