ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΟ – ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ | Περιφερειάρχης Γ. Μαχαιρίδης: Έβγαλε λόγο εναντίον των μνημονιακών πολιτικών που στηρίζει

… και μάλιστα, προς ακατάλληλους αποδέκτες

Blue-Star_sto_limani
ΣΤΙΣ 15|10 το γραφείο του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Μαχαιρίδη δημοσιοποίησε το περιεχόμενο της τοποθέτησής του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του τελευταίου Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΣΑΣ). Ωστόσο, στο σχετικό κείμενο παρατηρείται ότι ο περιφερειάρχης ζητούσε από ένα συμβούλιο που διαχειρίζεται εισηγητικά τα δρομολόγια των πλοίων, να βρεθούν χρήματα για να μην κοπούν εκ νέου δρομολόγια για τα νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου. Αυτά τα θέματα εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της κυβέρνησης, στην οποία μετέχει και το ΠΑΣΟΚ, κόμμα στο οποίο ανήκει ο κ. Γ. Μαχαιρίδης, με την σημαία του οποία μάλιστα, εξελέγη κατά της περιφερειακές εκλογές του 2010…


Ίσως θα ήταν αποτελεσματικότερο να μας αναφέρει ο περιφερειάρχης, αν σκοπεύει να αναφέρει τα προβλήματα της ακτοπλοΐας στα νησιά μας στο κόμμα του που συγκυβερνά και αποφασίζει τις περικοπές και ακόμα να μας δηλώσει, αν πρόκειται να αποχωρήσει από αυτό διαμαρτυρόμενος για τις πολιτικές που εφαρμόζει σε μία σειρά από τους τομείς της καθημερινότητας των νησιωτών, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγεται και το πρόβλημα των συνεχών εκπτώσεων στις υπηρεσίες συγκοινωνίας.

Ο σκοπός

Ο Γ. ΜΑχαιρίδης

Ο Γ. ΜΑχαιρίδης

Ο λόγος που ο Γ. Μαχαιρίδης δημοσιοποίησε την περίληψη των δίκαιων και χρόνιων αιτημάτων των νησιωτών, όπως τα μετέφερε σε μία ακόμη συνεδρίαση του ΣΑΣ, δύναται να κριθεί ως επικοινωνιακός, αφού το ΣΑΣ δεν αποφασίζει τα κρατικά κονδύλια, ούτε την οικονομική πολιτική. Δηλαδή, εκφράζονται οι φόβοι ότι ο περιφερειάρχης εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία για να μεταδοθεί από τα ΜΜΕ των νησιών που θα αναμεταδώσουν τις δηλώσεις του, ένας λόγος για να ακουστεί ευχάριστα στα αυτιά των νησιωτών και να σχηματιστεί η εντύπωση από τους τελευταίους ότι τάχα ο περιφερειάρχης «τα λέει ωραία για τα προβλήματα μας».

Μόνο που στην θέση του περιφερειάρχη δεν θέλουμε κάποιον που να τα λέει ωραία, αλλά κάποιον που θα λύνει τα προβλήματα, ιδίως, αν ανήκει σε κάποιο από τα δύο κόμματα που τα έχουν δημιουργήσει. Πόσο μάλλον, που ο Γ. Μαχαιρίδης έχει συμμετάσχει σε κυβερνήσεις που ευθύνονται για την κατάληξη της χώρας σήμερα, ενώ αποτελεί ακόμα παράγοντα κόμματος που μετέχει στην κυβέρνηση η οποία αποφασίζει πολιτικές με τις οποίες ζημιώνονται τα νησιά μας.
Με λίγα λόγια, δεν είναι για να κερδίζει συμπάθειες μεταξύ των πολιτών – ψηφοφόρων των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσιων τα όσα επιθυμεί να διαδοθούν ο περιφερειάρχης με το δελτίο τύπου του για την παρουσία του στο ΣΑΣ. Αυτά τα λόγια που εμφανίζεται να είπε, είναι σαν να τα «φώναζε» και στον εαυτό του. Είναι και ο ίδιος υπεύθυνος για την τις πολιτικές περικοπών που εφαρμόζονται, δεδομένου ότι στηρίζει τη συγκυβέρνηση και τις μνημονιακές πολιτικές.

Το μόνο που κρατάμε

Από την συνεδρίαση του ΣΑΣ

Από την συνεδρίαση του ΣΑΣ

Παρόλα αυτά, το μόνο που στην ουσία πρότεινε ο περιφερειάρχης στον «φιλιππικό» λόγο που περιέχει το δελτίο τύπου του, είναι εκείνο που προτείνει ως τρόπο για τη χρηματοδότηση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων. Μέρος των διοδίων που πληρώνονται στους αυτοκινητόδρομους της ηπειρωτικής χώρας να μεταφέρεται για την κάλυψη ελλείψεων χρηματοδότησης των δρομολογίων των πλοίων. Το σκεπτικό γι’ αυτή την πρόταση στηρίζεται σε μία βάση αναλογικότητας με κριτήριο τη συνδρομή κάθε τόπου της χώρας στα έσοδα του κράτους. Αναφέρει δηλαδή ο Γ. Μαχαιρίδης ότι από τον τουρισμό των νησιών προσφέρονται πολλαπλά έσοδα στο κράτος το οποίο οφείλει να τα ανταποδώσει με έργα και υπηρεσίες.
Βεβαίως, την πρόταση πρέπει να την καταθέσει στην κυβέρνηση και όχι στο ΣΑΣ.
Τα υπόλοιπα που αναφέρονται στο δελτίο είναι χρόνια αιτήματα των νησιωτών που απλά τα επαναδιατύπωσε. Δεν αποτελούν προτάσεις επίλυσης του προβλήματος.
Ακολουθεί το κείμενο των όσων είπε:

Η ανακοίνωση

«Την επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης των πόρων, προκειμένου να μην περικοπούν δρομολόγια τόσο στις γραμμές της Δωδεκανήσου όσο και των Κυκλάδων εξέφρασε στην τοποθέτηση του στο Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης. Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου, που υπήρξε πάντοτε στυλοβάτης της εθνικής οικονομίας, απαιτεί να διατεθούν  επιπλέον πόροι για την κάλυψη των άγονων γραμμών οι οποίοι είναι ελάχιστοι σε σχέση με τα επιπλέον έσοδα που εισπράχθηκαν φέτος λόγω της αύξησης του τουριστικού ρεύματος στα νησιά μας.
«Χαρακτηριστικό παράδειγμα της επιεικώς απαράδεκτης διαχρονικά πολιτικής της πολιτείας απέναντι στον νησιωτικό χώρο αποτελεί η διάθεση δισεκατομμυρίων για
oδικά δίκτυα στην Ηπειρωτική Ελλάδα» τόνισε ο κ. Μαχαιρίδης.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του  είπε πως θα πρέπει να γίνει πλέον συνείδηση ότι πέραν των άλλων είναι και εθνική υποχρέωση της πολιτείας να αφουγκραστεί την κραυγή του νησιώτη ο οποίος βιώνει καθημερινά στο πετσί του την απαξίωση και σημείωσε ότι  καταπατήθηκαν τόσο οι πρόνοιες του Συντάγματος όσο και των ευρωπαϊκών κανονισμών που προβλέπουν σαφώς ειδική μέριμνα για τα νησιά καθώς και άσκηση ειδικών πολιτικών σε αυτά. «Τα νησιά του Αιγαίου όπως η Κάρπαθος με το Διαφάνι, η Θηρασιά και η Ανάφη,  το Αγαθονήσι  και το Καστελλόριζο δεν μπορούν να εκλιπαρούν εσαεί την ελεημοσύνη του κεντρικού κράτους. Είμαστε Ακρίτες που εισφέρουμε στην εθνική οικονομία και δεν επαιτούμε  αλλά απαιτούμε να μην συμβάλλετε σαν όργανο με τις αποφάσεις σας στον μαρασμό των νησιών μας» ανέφερε ο Περιφερειάρχης στη διάρκεια του λόγου του.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Μαχαιρίδης πρότεινε τα εξής:

  • Την εβδομαδιαία ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κάρπαθου και της Κάσου με τον Πειραιά.
  • Την προσέγγιση από το πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Ρόδος – Ηράκλειο, τουλάχιστον στο ένα δρομολόγιο του, και του λιμανιού στο Διαφάνι.
  • Την εξακολούθηση της διασύνδεσης της Ανάφης με τον Πειραιά.
  • Να μην υπάρξει μείωση στην τακτικότητα των δρομολογίων για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα καθώς είναι οι ελάχιστες δυνατές για την εξασφάλιση της επιβίωσης των νησιών.

Πρότεινε ακόμη πως θα μπορούσε μέρος από τα έσοδα των διοδίων στα Οδικά δίκτυα να διατεθεί για τις άγονες γραμμές, ώστε να μην υπάρξουν περικοπές δρομολογίων, λέγοντας ότι δεν μπορεί η πολιτεία να επιδοτεί απλόχερα το Μετρό, τον Προαστιακό, τις αστικές συγκοινωνίες, τα ΚΤΕΛ και να κάνει «οικονομία» μόνο στις άγονες γραμμές της νησιωτικής χώρας. Επιπλέον τόνισε πως ζητούμενο είναι και ο συντονισμός των μεταφορικών μέσων, ακτοπλοϊκών και αεροπορικών. Παραδείγματος χάριν, δεν  εξυπηρετεί επιδοτούμενα πλοία να είναι δρομολογημένα και να εκτελούν  δρομολόγια την ίδια ημέρα που εκτελούν τα ελεύθερα πλοία. Σημείωσε ακόμη πως μπορούμε και πρέπει να προγραμματίσουμε τα δρομολόγια πλοίων και αεροπλάνων ούτως ώστε να μην υπάρχει ημέρα που να μην υπάρχει μεταφορικό μέσο  το οποίο να εξυπηρετεί τη μετακίνηση των νησιωτών.

Τέλος, ο Περιφερειάρχης επέμεινε ότι θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρος προγραμματισμός των δρομολογίων  για την επόμενη τουριστική περίοδο με ανάρτησή του στο διαδίκτυο και μη τροποποιούμενος, ώστε να εξυπηρετηθεί με τον καλύτερο τρόπο ο προγραμματισμός των επισκεπτών των νησιών μας καθώς ο τουρισμός, όντας η βαριά μας βιομηχανία, αναμένεται τον επόμενο χρόνο να παρουσιάσει αύξηση πάνω από 15% που όμως απαιτεί τη γνωστοποίηση του ακτοπλοϊκού χάρτη και των πλοίων».

Και ένα Ερώτημα

Μας προβληματίζει ο χρόνος στον οποίο ο Γ. Μαχαιρίδης επιχειρεί αυτή την επικοινωνιακή καμπάνια για την δημιουργία της εντύπωσης ότι «μάχεται» για να μην γίνουν νέες περικοπές δρομολογίων για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Η μία εκδοχή είναι να προσπαθεί να στοιχειοθετήσει το προφίλ εκείνου του στελέχους της τοπικής αυτοδιοίκησης του Β’ βαθμού που δεν διστάζει να τα βάλει ακόμα και με το κόμμα στο οποίο ανήκει προκειμένου να υποστηρίξει τα συμφέροντα της περιοχής για την οποία είναι θεσμικός εκπρόσωπος εξουσίας. Βρισκόμαστε άλλωστε, σε τροχιά αυτοδιοικητικών εκλογών που θα πραγματοποιηθούν σε μόλις 7 μήνες.
Από την άλλη ο μεγαλύτερος φόβος μας είναι μήπως με την εμπειρία του και τις επαφές που διαθέτει στην κυβέρνηση ο Γ. Μαχαιρίδης έχει αντιληφθεί ότι θα κοπούν ακόμη περισσότερα δρομολόγια για τα νησιά μας και προτρέχει να «βγάλει την ουρά του απ’ έξω»
Θα δούμε.

20131001-195859.jpg