ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΟ | Κατάργηση επιδότησης του δρομολογίου Θήρας – Θηρασιάς

Καλείται σε ετοιμότητα Πάρος και Αντίπαρος


thira_thirasia

ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΜΕ να κάνουμε την κριτική, την ανάλυσή και την πρόβλεψη μας στην ανακοίνωση του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γ. Μαχαιρίδη για την σκοπιμότητα της επικοινωνιακής του τακτικής των τελευταίων ημερών για τα ζητήματα ακτοπλοΐας, και η πρώτη επιβεβαίωση μας ήρθε με ανακοίνωση του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιου που αφορά την κατάργηση επιδότησης του δρομολογίου που συνδέει τη Σαντορίνη με τη Θηρασιά. Για όσους δεν το γνωρίζουν …

… αυτά τα δρομολόγια επιδοτούνται για να μπορούν να γίνονται για τους σχετικά λίγους κατοίκους των νησιών αυτών Χειμώνα – Καλοκαίρι. Επισημαίνουμε ότι την ίδια περίπου σχέση που έχει η Σαντορίνη με την Θηρασιά, έχει και η Πάρος με την Αντίπαρο. Δηλαδή, και το δρομολόγιο των καραβιών που συνδέουν την Πάρο και την Αντίπαρο επιδοτείται. Ακολουθεί η πρώτη περίπτωση περικοπής που προέκυψε για την φετινή χρονιά:

ΕΡΩΤΗΣΗ Ν. ΣΥΡΜΑΛΕΝΙΟΥ

«Για τον  κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου
Θέμα: Αποκλεισμός της νήσου Θηρασιάς από την προκήρυξη διαγωνισμού
Ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Νικόλαος Συρμαλένιος καταθέτει αναφορά το έγγραφο του Δήμου Θήρας της 15.10.2013 με αρ. πρωτ. 752 αλλά και το πρακτικό της συνεδρίασης του Δ.Σ Θήρας της 14.10.2013. Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι  «Στη σχετική προκήρυξη Μειοδοτικού Διαγωνισμού για την Εξυπηρέτηση Δρομολογιακών Γραμμών με σύναψη Σύμβασης ή Συμβάσεων Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας διάρκειας μέχρι 31-10-2014 δεν συμπεριλάβατε τη μέχρι σήμερα επιδοτούμενη ακτοπλοϊκή σύνδεσης Οίας – Θηρασίας, καταδικάζοντας με το χειρότερο τρόπο τους κατοίκους της Θηρασίας στην κοινωνική απομόνωση και στον οικονομικό μαρασμό. Με την υπ’ αριθμό 416/14.10.2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας η θηραϊκή κοινωνία απαιτεί ομόφωνα τη διόρθωση της προκήρυξης και τη συμπερίληψη του επιδοτούμενου δρομολογίου Οίας – Θηρασίας, αποκαθιστώντας μία τεράστια αδικία και προλαμβάνοντας ενδεχομένως όσα δεινά αυτή η προκήρυξη επιφυλάσσει για τους συμπολίτες μας».

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ

Θέμα: Άδικος αποκλεισμός νήσου Θηρασίας από την Προκήρυξη Διαγωνισμού για την εξυπηρέτηση Δρομολογιακών Γραμμών με σύναψη Σύμβασης ή Συμβάσεων Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας διάρκειας μέχρι 31-10-2014.

Αξιότιμε Υπουργέ,
Στη σχετική προκήρυξη Μειοδοτικού Διαγωνισμού για την Εξυπηρέτηση Δρομολογιακών Γραμμών με σύναψη Σύμβασης ή Συμβάσεων Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας διάρκειας μέχρι     31-10-2014 δεν συμπεριλάβατε τη μέχρι σήμερα επιδοτούμενη ακτοπλοϊκή σύνδεσης Οίας – Θηρασίας, καταδικάζοντας με το χειρότερο τρόπο τους κατοίκους της Θηρασίας στην κοινωνική απομόνωση και στον οικονομικό μαρασμό. Με την υπ΄ αριθμό 416/14.10.2013 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θήρας η θηραϊκή κοινωνία απαιτεί ομόφωνα τη διόρθωση της προκήρυξης και τη συμπερίληψη του επιδοτούμενου δρομολογίου Οίας – Θηρασίας, αποκαθιστώντας μία τεράστια αδικία και προλαμβάνοντας ενδεχομένως όσα δεινά αυτή η προκήρυξη επιφυλάσσει για τους συμπολίτες μας.

Παρακαλούμε όπως διενεργήσετε νέα Προκήρυξη Διαγωνισμού για την εξυπηρέτηση Δρομολογιακών Γραμμών με σύναψη Σύμβασης ή Συμβάσεων Ανάθεσης Δημόσιας Υπηρεσίας διάρκειας μέχρι 31-10-2014 περιλαμβάνοντας την ακτοπλοϊκή σύνδεση Οίας – Θηρασίας, λαμβάνοντας υπόψη σας ότι:
α) με το ανωτέρω δρομολόγιο Οίας – Θηρασίας γίνεται η μεταφορά ασθενών και επειγόντων περιστατικών καθώς και η μεταφορά μαθητών,
β) το τελευταίο μόνο εξάμηνο 20.500 πολίτες διακινήθηκαν, ενώ την τελευταία τριετία υπήρξε διπλασιασμός των μετακινούμενων ατόμων,
γ) με την κατάργηση της διασύνδεσης δεκάδες Θηρασιώτες εργαζόμενοι στη Σαντορίνη αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις δουλείες τους γιατί δεν έχουν τρόπο έγκαιρης μετάβασής τους προς αυτές,
δ) δεν είναι επιτρεπτό να αντιλαμβάνονται και να αντιμετωπίζονται οι πολίτες της Θηρασίας ως πολίτες δεύτερης και τρίτης κατηγορίας, καταστρατηγώντας τις βασικές αρχές του όρου ‘’νησιωτικότητα’’.

Ο Δήμαρχος Θήρας
Αναστάσιος Νικόλαος Ζώρζος».

20131001-195859.jpg