ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | Οι Τουριστικοί Πράκτορες αντιτίθενται έντονα στην ΤΡΟΙΚΑ

… και στο ενδεχόμενο κλεισίματος αεροδρομίων για λόγους περικοπών

hatta_foto_191013

ΤΩΡΑ που τα αεροδρόμια της χώρας που δεν είναι κερδοφόρα (όπως της Πάρου) μπήκαν στην ατζέντα της ξενόφερτης ΤΡΟΙΚΑΣ ως αντικείμενα διαπραγμάτευσης περικοπών από την ελληνική κυβέρνηση (Δείτε εδώ: http://wp.me/pU7eZ-5WI), φορείς του τουρισμού όπως ο HATTA (φορέας που εκπροσωπεί τους τουριστικούς πράκτορες της Ελλάδας) με ανακοίνωσή τους ζητούν εξηγήσεις από τους αρμόδιους του κράτους και φυσικά, διατυπώνουν τη διαφωνία τους με το ενδεχόμενο να κλείσουν τέτοια αεροδρόμια …

Η εφημερίδα μας «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» από πολύ νωρίς (όχι πριν μερικούς μήνες) είχε καταγράψει την απόφαση των μνημονιακών κυβερνήσεων να μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ τη δυνατότητα πώλησης ή μακρόχρονης ενοικίασης των περιφερειακών αεροδρομίων. Όμως αυτή ήταν μία ενέργεια που αφορούσε εσωτερική απόφαση της χώρας η οποία μπορεί να έλυνε αδιέξοδα.

Τώρα, για πρώτη φορά το θέμα μπαίνει στην ατζέντα της τρόικας με αίτημα της τελευταίας ενδεχομένως να κλείσουν αυτά τα αεροδρόμια για να περικοπούν δαπάνες του δημοσίου. Όσοι παρακολουθούν τις πολιτικές εξελίξεις σοβαρά, κατανοούν ότι υπάρχει τεράστια διαφορά μεταξύ των δύο περιστατικών: α) ατζέντα εσωτερικής πολιτικής, β) ατζέντα ξενόφερτης τρόικας. Η εμπειρία έχει δείξει ότι το δεύτερο, δηλαδή να στοχοποιήσει υποδομές του δημοσίου η τρόικα είναι πολλή μεγαλύτερη απειλή. Γι’ αυτό και όσοι είναι σοβαροί, κορυφώνουν τις αντιδράσεις τους τώρα. Ακολουθεί η ανακοίνωση επί του θέματος από τον ΗΑΤΤΑ, οργανισμός που δεν είχε βγάλει καν ανακοίνωση, όταν τα περιφερειακά αεροδρόμια περνούσαν στη δικαιοδοσία του ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό τη διερεύνηση πώλησης ή μίσθωσης τους:

«Απίστευτο !!! Αληθινό;;; υπό διαπραγμάτευση το κλείσιμο 22 αεροδρομίων της χώρας;
Εμβρόντητος ο ΗΑΤΤΑ και σύσσωμος ο τουριστικός κόσμος παρακολουθεί φημολογία σύμφωνα με την οποία σύμβουλοι εισηγήθηκαν στην τρόικα να ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση το κλείσιμο 22 αεροδρομίων της χώρας. Το ΤΑΙΠΕΔ έσπευσε να διαψεύσει όσα αναφέρονται στα δημοσιεύματα, αν όμως, οι πληροφορίες ανταποκρίνονται έστω και στο ελάχιστο στην πραγματικότητα, τότε η ελληνική κυβέρνηση καλείται να απορρίψει άμεσα οποιαδήποτε τέτοια πρόταση. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται της υπηρεσίες ειδικών συμβούλων που αγνοούν επιδεικτικά τις κοινωνικές και τουριστικές ανάγκες αλλά και τις όποιες αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Η χώρα μας κατά βάση νησιωτική και με ξεχωριστό ανάγλυφο που την καθιστούν μοναδική παγκοσμίως θα έπρεπε να απολαμβάνει ιδιαίτερης μέριμνας μέσα από ευρωπαϊκές πολιτικές με στόχο την στήριξη αυτών ειδικά των υποδομών που έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν στην ανάπτυξη της οικονομίας. Ακόμα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε υιοθετήσει παλαιότερα πρόγραμμα για τη στήριξη των μικρών νησιών των ευρωπαϊκών χωρών. Επιθυμούν οι «σύμβουλοι»:
– να αφανίσουν τον ελληνικό χώρο;
– να απομονώσουν τα ελληνικά νησιά από την  ηπειρωτική χώρα και της ευρωπαϊκές τουριστικές αγορές;
– να καταδικάσουν σε μαρασμό δεκάδες τουριστικούς και μη προορισμούς;
Οι προτάσεις προς την ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να περιλαμβάνουν τη λήψη αναπτυξιακών μέτρων με στόχο τη στήριξη όλων εκείνων των τομέων της εθνικής οικονομίας και κυρίως του ελληνικού τουρισμού που έχει τη δυνατότητα να προσφέρει καθοριστικά τις υπηρεσίες για την ταχύτερη έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Περιμένουμε επίσημη τοποθέτηση από την ελληνική κυβέρνηση».

Η εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» μας στο φύλλο της 12|10|13 είχε σχετικό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ για το θέμα: http://wp.me/pU7eZ-5X3 .

20130930-162656.jpg