ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ | Εκδήλωση για παιδιά της WWF στην Πάρο. Θέμα οι υγρότοποι

igrotopoi_wwf_foto_191013

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ συμμετοχής στον Μαθητικό διαγωνισμό του οργανισμού για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος WWF: «Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου» και για το σχετικό επιμορφωτικό σεμινάριο 1 – 3 Νοεμβρίου 2013 που θα πραγματοποιηθεί στην Πάρο έστειλε προς όλες τις διευθύνσεις των δημοτικών σχολείων της Πάρου η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF, Ελένη Σβορώνου. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 1-3 Νοεμβρίου. Την 1η Νοεμβρίου το απόγευμα θα γίνει ξενάγηση και δραστηριότητες στα Λιβάδια Παροικιάς, ενώ το Σαββατοκύριακο 2-3 Νοεμβρίου το σεμινάριο θα φιλοξενηθεί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παροικιάς. Υπενθυμίζουμε ότι η Πάρος και η Αντίπαρος διαθέτουν επίσημα καταγεγραμμένους υγρότοπους. Μάλιστα, κάποιοι έχουν υποστεί αλλοιώσεις μαπό την παρέμβαση του ανθρώπου με κατασκευές, χωρίς την προστατευτική παρέμβαση των αρμόδιων υπηρεσιών, αλλά ούτε την ευαισθητοποίηση από τις τοπικές αρχές. Περισσότερες πληροφορίες περιλαμβάνει η επιστολή που ακολουθεί:

«Αξιότιμοι κκ. Διευθυντές/-ντριες και εκπαιδευτικοί,

Σας γράφω, ως Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του WWF, για τον μαθητικό διαγωνισμό «Υγρότοποι: μια ιστορία για το νησί μου», που οργανώνουμε για τα σχολεία της Πάρου (και της Λέσβου) αυτή τη σχολική χρονιά. Ο μαθητικός αυτός διαγωνισμός (παραμυθιού για μαθητές έως 9 ετών και βίντεο, για μαθητές 9+) απευθύνεται στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών και της τοπικής κοινωνίας για την αξία των υγροτοπικών οικοσυστημάτων. Οι εκπαιδευτικοί της Πάρου που θα δηλώσουν συμμετοχή θα παρακολουθήσουν επιμορφωτικό σεμινάριο για τους υγροτόπους του νησιού από το επιστημονικό προσωπικό του Προγράμματος υγροτόπων του WWF Ελλάς και εργαστήριο για την τεχνική του βίντεο ή της δημιουργικής γραφής στην τάξη από την σκηνοθέτη Μαρία Λεωνίδα της Ομάδας «Καρπός» και την υποφαινόμενη (με την ιδιότητα του συγγραφέα παιδικών βιβλίων) αντίστοιχα.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 1-3 Νοεμβρίου. Στις 1 Νοεμβρίου το απόγευμα θα γίνει ξενάγηση και δραστηριότητες στα Λιβάδια Παροικιάς. Ενώ το Σαββατοκύριακο 2-3 Νοεμβρίου το σεμινάριο θα φιλοξενηθεί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Παροικιάς. (Να σημειώσουμε ότι η δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου είναι, καθ’υπόδειξη του Υπουργείου Παιδείας, εβδομάδα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης: http://www.sch.gr/96-announces/2837-l-r) Η προθεσμία υποβολής των έργων είναι η 5η Απριλίου, υπάρχει, συνεπώς, αρκετός χρόνος για να εργαστούν οι μαθητές με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους και με τη δική μας υποστήριξη.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η δράση έχει τη μορφή του διαγωνισμού (θα δοθούν στο τέλος βραβεία και έπαινοι) αλλά ο στόχος δεν είναι και δεν πρέπει να είναι τα συμβολικά βραβεία που θα δοθούν. Η ουσία της πρωτοβουλίας είναι η γνωριμία με τους υγροτόπους του νησιού, η συνειδητοποίηση μιας άλλης, λιγότερο γνωστής πτυχής του φυσικού περιβάλλοντος του τόπου, η δημιουργικότητα και το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία. Βεβαιώσεις συμμετοχής θα δοθούν σε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές καθώς και στους επιβλέποντες εκπαιδευτικούς. Αντίστοιχος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε πέρυσι, με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία, στην Κρήτη. Μπορείτε να δείτε σχετικές πληροφορίες και να απολαύσετε έργα μαθητών εδώ.

Να σημειώσουμε ότι αυτή η δράση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος του WWF Ελλάς για τους νησιωτικούς υγρότοπους που υλοποιείται με την υποστήριξη ιδιωτικών εταιρειών, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Αποστολή Νερό». Στην ιστοσελίδα της οργάνωσης μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα. Εκεί θα βρείτε και ένα πολύτιμο εργαλείο, το «Υγροτόπιο», μια γεωγραφική βάση δεδομένων για τους νησιωτικούς υγροτόπους. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να συμπληρώσουν την αίτηση συμμετοχής που θα βρούνε εδώ και να τη στείλουν ηλεκτρονικά στο WWF Ελλάς, στη διεύθυνση m.symvoulidou@wwf.gr έως τις 24 Οκτωβρίου 2013. Η δήλωση συμμετοχής στον διαγωνισμό σημαίνει αυτόματα και κράτηση θέσης στο σεμινάριο. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Σας ευχαριστούμε και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία,
Με τιμή,
Ελένη Σβορώνου
Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης».

20131001-195859.jpg