ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ – ΠΑΡΟΣ | Τοποθέτηση Κ. Μπιζά στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου στην Πάρο
ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του περιφερειακού συμβούλου (αντιπολίτευσης) Κ. Μπιζά που εκπροσωπεί την περιφερειακή ενότητα Πάρου – Αντιπάρου, όπως αυτή έγινε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου στην Πάρο, στις 30|9:
«Κυρίες και Κύριοι,
Το Περιφερειακό Συμβούλιο (Π.Σ.) συζητάει για άλλη μια φορά τα προβλήματα της Δημόσιας υγείας σε θέμα ημερήσιας διάταξης. Να σας υπενθυμίσω ότι ασχοληθήκαμε ως Π.Σ. για το ίδιο θέμα στις 1 Αυγούστου 2011 στην γειτονική Νάξο με την παρουσία αρκετών παραγόντων από το Υπουργείο Υγείας. Ακόμη εκτενής αναφορά των προβλημάτων υγείας έγινε και στο Π.Σ. στις 30 Οκτωβρίου 2012 στην Ρόδο με αφορμή τις προγραμματικές συμβάσεις : α) μεταξύ Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (Π.Ν.Α.) και της εταιρείας «ΓΑΛΗΝΟΣ» και β) μεταξύ Π.Ν.Α. και Γενικού Νοσοκομείου Σύρου, για δράσεις που θα αφορούν την προληπτική ιατρική και την κοινωνική μέριμνα για τους κατοίκους του Νότιου Αιγαίου. Ειδικά στο Π.Σ. στην Νάξο είχαμε αποφασίσει κατά πλειοψηφία τις προτάσεις που είχε προτείνει ο κ. Περιφερειάρχης και αρκετοί Συνάδελφοι Π.Σ. τις οποίες επαναλαμβάνω με τίτλους :
- Μοριοδότηση των γιατρών που έχουν υπηρετήσει σαν γιατροί ειδικότητας στις νησιωτικές περιοχές με 50% των μορίων για την πρόσληψη τους στο Ε.Σ.Υ.
- Οι απόφοιτοι των ιατρικών σχολών που θα δηλώσουν ότι θα υπηρετήσουν για τρία χρόνια στον νησιωτικό χώρο να μπορούν να μπουν άμεσα στην ειδικότητα χωρίς να περιμένουν έξι και εφτά χρόνια.
- Να δοθεί στέγη για όλους τους γιατρούς που θέλουν να υπηρετήσουν στα μικρά νησιά.
- Τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Π.Ν.Α. να υιοθετηθούν από πανεπιστημιακά νοσοκομεία.
- Την ανάπτυξη της τηλεϊατρικής και την σύνδεση των μικρών νησιών με τα κέντρα αναφοράς.
- Την στελέχωση των δομών υγείας ώστε να καλύπτονται οι βασικές ειδικότητες που θα λαμβάνουν υπόψη τον υπερδιπλάσιο πληθυσμό τους το καλοκαίρι – Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να καταλάβει ότι στηρίζεται η οικονομία της χώρας μας πάνω στον τουρισμό.
- Δημιουργία δύο πλωτών κέντρων υγείας για παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών υγείας στα μικρά νησιά.
- Δημιουργία συστήματος μεταφοράς και αεροκομιδής , υγειονομικό αεροπλάνο και πλωτά υγειονομικά μέσα.
Είχαμε καταλήξει ότι στην Π.Ν.Α. με τα σαράντα οχτώ κατοικημένα νησιά και την επίκληση της συνταγματικά κατοχυρωμένης νησιωτικότητας ότι χρειαζόμαστε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας για την Περιφέρεια μας. Τι έγινε όμως από όλα τα παραπάνω;
Δυστυχώς όχι μόνο δεν έγινε τίποτα αλλά τα πράγματα έχουν χειροτερέψει ακόμη περισσότερο όπως ακούσατε και στην εισήγηση του πρώην Δημάρχου Πάρου και μέλους του Συντονιστικού των φορέων της Πάρου και της Αντιπάρου για την υγεία κ. Αργουζή. Στην Πάρο στο Κ.Υ. το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες αλλά έχει και συγκεκριμένα σωματικά και ψυχικά αποθέματα. Το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι ένα πολιτικό όργανο και οφείλει να διεκδικήσει και να αγωνιστεί για την επίλυση των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν όλα τα νησιά. Βέβαια συμφωνούμε ότι ο αρμόδιος φορέας για την στελέχωση των Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας , των Πολυδύναμων Ιατρείων και όλων των δομών υγείας είναι το Υπουργείο Υγείας. Άρα ο Υπουργός Υγείας και οι αρμόδιοι Υπηρεσιακοί Παράγοντες του Υπουργείου έχουν υποχρέωση να δώσουν λύσεις.
Διεκδικούμε τα αυτονόητα.
Οι νησιώτες δεν είναι πολίτες δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας. Απαιτούμε σεβασμό. Εάν δεν μπορούν στο αρμόδιο Υπουργείο να δώσουν λύσεις οφείλουν να παραιτηθούν. Όταν κάποιος υπάλληλος μιας ιδιωτικής επιχείρησης δεν κάνει καλά την δουλειά του και δεν αποδίδει τα αναμενόμενα , ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης τον απολύει.
Κλείνοντας θέλω να καταθέσω την εξής πρόταση:
Να οριστεί μια επιτροπή η οποία θα καταγράψει τεκμηριωμένα τις ανάγκες και τις ελλείψεις που παρουσιάζει κάθε νησί της Περιφέρειας και αφού τις συγκεντρώσουν να τις παραδώσουν στον κ. Περιφερειάρχη ο οποίος σε συνεργασία με τους επικεφαλής των παρατάξεων του Π.Σ. θα τις προωθήσουν στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και τα Κοινοβουλευτικά κόμματα. Όλοι συμφωνούμε ότι η υγεία είναι υποχρέωση ενός κράτους πρόνοιας και δικαιοσύνης. Έχουμε λοιπόν ιερή υποχρέωση απέναντι στους συντοπίτες μας να αγωνιστούμε και να απαιτήσουμε μια αξιόπιστη και δωρεάν δημόσια υγεία».
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, είχε αναφερθεί επιπροσθέτως και στα παρακάτω θέματα:
«[…] Βέβαια τα νησιά μας αντιμετωπίζουν ανάγκες σε συγκεκριμένα έργα υποδομής στα οποία θα αναφερθώ σύντομα:
- Υπάρχει άμεση ανάγκη κατασκευής ενός λιμενικού έργου «ντόκος» για να εξυπηρετεί τις οχλούσες εμπορικές δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο λιμάνι της Παροικίας και δημιουργούν αρνητική εντύπωση στην τουριστική εικόνα του νησιού αλλά και αυξημένους περιβαλλοντικούς κινδύνους. Ο Δήμος οφείλει να επισπεύσει τις διαδικασίες προκειμένου να ολοκληρωθεί το Master Plan των λιμανιών μέσω του οποίου θα προβλεφθεί και ο χώρος για το συγκεκριμένο έργο.
- Είναι αναγκαίο να ολοκληρωθούν οι μελέτες για τα σχολεία ( Νέο Γυμνάσιο Παροικίας, επέκταση 2ου Δημοτικού Παροικίας, επισκευή Γυμνασίου Νάουσας).
- Επίσης θα πρέπει να επιταχυνθούν και οι μελέτες για την κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου των Λευκών, του Κώστου και της Νότιας Πάρου.
- Δεν υπάρχει κλειστό γυμναστήριο για την νεολαία μας. Οι αθλητές μας στο μπάσκετ και το βόλεϊ δηλώνουν ως έδρα την Νάξο ενώ προπονούνται σε ανοιχτά γήπεδα τα οποία δεν πληρούν τις προδιαγραφές για την σωματική τους ακεραιότητα.
Τα περισσότερα από τα παραπάνω έργα θα είχαν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ( 2007-2013 ) εάν υπήρχαν έτοιμες μελέτες.
Την ίδια στιγμή θα πρέπει να αναφέρω ότι μέσω του ΕΣΠΑ κατασκευάζεται το αποχετευτικό δίκτυο και ο βιολογικός της Αντιπάρου, ολοκληρώθηκε και λειτουργεί το νηπιαγωγείο στην Μάρπησσα, κατασκευάζονται τα νηπιαγωγεία της Αγκαιριάς και της Νάουσας, ανακαινίσθηκαν οι μύλοι στην Αγία Άννα, έχει εγκατασταθεί τηλεχειρισμός στην ΔΕΥΑΠ, γίνεται αποκατάσταση των ΧΑΔΑ κ.α. Ένα από τα σημαντικότερα έργα που πραγματοποιείται αυτό το διάστημα στο νησί μας είναι ο διάδρομος του νέου αεροδρομίου της Πάρου. Υπάρχει σημαντική ανάγκη να ολοκληρωθούν οι μελέτες και για τα κτιριακά του αεροδρομίου ώστε να δημοπρατηθεί και αυτό το σημαντικό σκέλος του έργου.
Η ολοκλήρωση του αεροδρομίου θα βοηθήσει το νησί μας να ανακάμψει τουριστικά και σε συνδυασμό με την βελτίωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων να προωθήσει στην εγχώρια και ξένη αγορά τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που διαθέτει ( θαλάσσιος, θρησκευτικός, αρχαιολογικός, περιπατητικός κ.α.). Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας και το φυσικό περιβάλλον των νησιών μας. Είναι στην λάθος κατεύθυνση η παραχώρηση στο ΤΑΙΠΕΔ ( Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου ) χαρτογραφημένων υγροτόπων και περιοχών Natura των νησιών μας. – Δεν υπάρχει κλειστό γυμναστήριο για την νεολαία μας. Οι αθλητές μας στο μπάσκετ και το βόλεϊ δηλώνουν ως έδρα την Νάξο ενώ προπονούνται σε ανοιχτά γήπεδα τα οποία δεν πληρούν τις προδιαγραφές για την σωματική τους ακεραιότητα.
Αξίζει να αναφέρω ότι είκοσι δύο πολίτες από την Πάρο, την Νάξο και την Αντίπαρο κατέθεσαν προσφυγή στο ΣτΕ με την οποία ζητείται η ακύρωση της πρόσφατης απόφασης της Ελληνικής Κυβέρνησης ( Φ.Ε.Κ.Τ1020/24-5-13) με την οποία το ΤΑΙΠΕΔ ανάλαβε να διαχειρίζεται και να εκποιεί 8 περιοχές σημαντικής οικολογικής αξίας στις Κυκλάδες. Πιστεύω ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο θα πρέπει άμεσα να ασχοληθεί με το σχετικό θέμα. Το σημαντικότερο όμως θέμα που απασχολεί τις τοπικές μας κοινωνίες εδώ και τρία χρόνια περίπου και θα συζητήσουμε στην σημερινή συνεδρίαση είναι η υποστελέχωση και δυσλειτουργία του Κ.Υ. Πάρου το οποίο εξυπηρετεί το χειμώνα 15000 μόνιμους κατοίκους της Πάρου και της Αντιπάρου […]».
Απάντηση