ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ – ΠΑΡΟΣ | Καταγγέλλουν τον «Καλλικράτη» ως μέσο φτωχοποίησης των νησιωτών και πλουτισμού μεγαλοεπιχειρηματιών

20131001-194937.jpg

Αυτή τη στιγμή (19:30, 1/10/13) συνέντευξη τύπου (με παράλληλη συγκέντρωση φίλων των παρατάξεων) δίνουν η επικεφαλής της παράταξης της μειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου «Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», Λ. Καφαντάρη και ο επικεφαλής του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου» της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου, Κ. Ροκονίδας

Κύριο θέμα της συνέντευξης τύπου που δίνεται στην Πάρο είναι η κριτική στο νόμο «Καλλικράτης», τρία χρόνια μετά την εφαρμογή του. Με αναφορές σε στοιχεία που έχουν προκύψει από την πρακτική της εφαρμογής του νόμου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού, ασκήθηκε κριτική με τα παρακάτω επιχειρήματα:

Α) Ο νόμος ήταν τελικά μνημονιακό μέτρο. Επίσης, θεσπίστηκε για να εξυπηρετήσει τα μονοπώλια και το μεγάλο κεφάλαιο, όπως έχει γίνει από χρόνια με παρόμοια μέτρα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Β) Αποτέλεσε τον προθάλαμο μίας σκλήρης πολιτικής περικοπών των εσόδων που δικαιούνται οι Δήμοι και οι Περιφέρειες. Η περικοπή έχει φτάσει ήδη το 70%
Γ) Η δεύτερη φάση είναι η ιδιοτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών που οι πολίτες θα τις πληρώνουν επιπλέον από τους φόρους που ήδη καταβάλουν. Αυτή η φάση ήδη έχει ξεκινήσει με τα απορρίμματα κλπ.
Δ) Τα εργασιακά δικαιώματα υποχώρησαν δραματικά από τους δήμους. Η σταθερή δουλειά μετατρέπεται σε δουλειά με μπλοκάκι για ελάχιστα χρήματα και άλλες υποχρηματοδοτούμενες μορφές εργασίας, όταν δεν υπάρχει απόλυση.
Ε) Υποχωρεί δραματικά η δημοτική και περιφερειακή κοινωνική πολιτική. Δημοτικοί παιδικοί σταθμοί ή προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι» κλπ χάνουν τη χρηματοδότηση τους και υπολειτουργούν.
ΣΤ) Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες του «Καλλικράτη» καταλήγουν απλοί διαχειριστές για να μεταφέρονται περιουσία και χρήματα του δημοσίου, ΕΣΠΑ, ακίνητα κλπ, κατευθείαν στους μεγαλοεπιχειρηματίες, την ίδια στιγμή που η οικονομία των μικροεπιχειρηματιών των Κυκλάδων «πνίγεται» στους φόρους και κλείνει.
Κλασικό παράδειγμα ο τουρισμός εδώ, στο Νότιο Αιγαίο.
Τα ίδια συμβαίνουν στην αγροτική οικονομία και την αλιεία και την ενέργεια.

Οι δήμαρχοι και ο Περιφερειάρχης που δεν αντιδρούν σε όλα τα παραπάνω, καταγγέλθηκαν ως «συνεργάτες» πλουτισμού του κεφαλαίου, εις βάρος των πολιτών σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Όπως ειπώθηκε, είναι ανάγκη οι πολίτες των Κυκλάδων, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα να οργανωθούν και να ανατρέψουν τις παραπάνω πολιτικές. Στο τέλος της εισήγησης τους οι ομιλητές κατάθεσαν τις προτάσεις τους:

Α) καμία ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, και στο φυσικό πλούτο των Κυκλάδων.
Β) χρηματοδότηση για τη δωρεάν λειτουργία όλων των κοινωνικών υπηρεσιών (υγεία, παιδεία, κοινωνικός τουρισμός κλπ) που είναι απαραίτητες για την επιβίωση στην καθημερινή ζωή των νησιωτών.
Γ) χρηματοδότηση όλων των ανωτέρω από τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου, ακόμη και της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο Κ. Ροκονίδας είπε ότι όλα τα παραπάνω αφορούν και τον Δήμο Πάρου αναλογικά καθώς και τον τρόπο που διοίκει η δημοτική αρχή Πάρου.
Ειδικά για το θέμα της αντιπαράθεσης με τον Κ. Αργουζή, είπε ότι το ζήτημα θα τεθεί στη συνεδρίαση του «Συντονιστικού Φορέων Πάρου».

20131001-195859.jpg