ΠΑΡΟΣ | Περειφερικό Συμβούλιο | Πως τοποθετήθηκαν οι τοπικοί πολιτικοί

20130930-162600.jpg

ΜΕ ΔΕΔΟΜΕΝΟ το ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο είναι το ανώτατο όργανο διοίκησης στα νησιά Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, η πολιτική ηγεσία Πάρου και Αντιπάρου όλων των πλευρών θέλησε να αξιοποιήσει την ευκαιρία της συνεδρίασης του οργάνου στην Πάρο, για να κερδίσει κάτι για τα νησιά μας. Αυτή τουλάχιστον, ήταν η υποχρέωση όλων. Με αυτή την προϋπόθεση, παραθέτουμε τον τρόπο που τοποθετήθηκαν οι εκπρόσωποι των Παριανών πολιτών στη συνεδρίαση:

Χρ. Βλαχογιάννης (δήμαρχος Πάρου): Υπάρχουν έργα που υποψήφιοι δήμαρχοι και παρατάξεις υπόσχονταν και είχαν δρομολογήσει από 20 χρόνια, μικρά και μεγαλύτερα, ελάχιστα εκ των οποίων εντάχθηκαν τελικά σε χρηματοδότηση από περιφερειακά προγράμματα ή υπάρχουν ακόμα κάποιες προοπτικές να ενταχθούν. Αυτά θέλησε να απαριθμήσει ο δήμαρχος με προφανή στόχο να παρουσιάσει κάποιο έργο που να μπορεί να πιστωθεί ο ίδιος.
Δηλαδή, αντιμετώπισε την ευκαιρία συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στο νησί μας για να προβάλει τον εαυτό του ενόψει μίας πρώιμης έναρξης της προεκλογικής περιόδου των δημοτικών εκλογών. Λες και οι περιφερειακοί σύμβουλοι των νησιών των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου πρόκειται να ψηφίσουν στην Πάρο στις προσεχείς εκλογές. Βεβαίως, η στόχευσή του ήταν το ακροατήριο εκτός περιφερειακής συνεδρίασης, δηλαδή κάποιοι Παριανοί που θέλησαν να παρακολουθήσουν ένα τμήμα της συνεδρίασης, καθώς και κάποια ΜΜΕ.
Τα αιτήματα του προς την διοίκηση της Περιφέρειας και το Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν γενικόλογα (π.χ: να εφαρμοστεί η νησιωτικότητα), εκτός από τις περιπτώσεις δύο υποθέσεων που ζήτησε να γίνει προσπάθεια να ξεπεραστούν τα προβλήματα (ανάπλαση παραλιακού Παροικιάς, νηπιαγωγείο Αγκαιριάς) που καλά έκανε μεν, αλλά προς λάθος αυτιά απεύθυνθηκε δε, τουλάχιστον ως προς το πρώτο θέμα που εκκρεμεί στο ΥΠΠΟ.

Γ. Λεβεντάκης (δήμαρχος Αντιπάρου): Σε μικρογραφία στάσης κινήθηκε ο δήμαρχος Αντιπάρου. Η «μικρογραφία» προφανώς οφειλόταν στο γεγονός ότι στην αίθουσα συνεδρίασης δεν υπήρχαν καθόλου Αντιπαριώτες. Οπότε μάλλον ο Γ. Λεβεντάκης σκέφτηκε: «γιατί να κάθομαι να ασχολούμαι τώρα εδώ μέσα;»
Είναι χαρακτηριστικό ότι σιώπησε σε όλη τη διάρκεια των συζητήσεων ακόμα και γύρω από το θέμα των υποδομών δημόσιας υγείας που συζητήθηκε εκτενώς στη συνεδρίαση αποκλειστικά για την Πάρο και την Αντίπαρο.

Γρ. Πρωτολάτη (αντιπολίτευση Δ.Σ Πάρου): Επέλεξε να επιβραβεύσει τη διοίκηση της Περιφέρειας (Μαχαιρίδης) για την επιτυχία του – όπως είπε – να διαπραγματευτεί την αύξηση των κονδυλίων για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα τρέξουν στην περιοχή μας την περίοδο 2013 – 2020. Στη συνέχεια πρότεινε η Περιφέρεια να υιοθετήσει τη μέθοδο κυβερνητικής που ακολουθείται πια στην Ευρώπη, δηλαδή να επεκτείνονται σε όλα τα νησιά όσα πράγματα λειτουργούν επιτυχημένα στο κάθε ξεχωριστό νησί της Περιφέρειας. Δήλωσε ότι στηρίζει τις περιγραφές των προβλημάτων που έκαναν για την Πάρο ο δήμαρχος και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Πάρου – Αντιπάρου κ. Μπιζάς και Π. Τζανακόπουλος. Με λίγα λόγια, η Γρ. Πρωτολάτη επέλεξε μία τοποθέτηση δημοσίων σχέσεων από τη μία και προτάσεων σε επίπεδο «υψηλής πολιτικής» στο γενικό επίπεδο από την άλλη

Π. Τζανακόπουλος (περιφερειακός σύμβουλος Πάρου – Αντιπάρου, πλειοψηφίας): Είχε συντάξει μία καταγραφή των προβλημάτων σε Πάρο και Αντίπαρο, τα οποία παράθεσε στους συναδέλφους του με την ευκαιρία της παρουσίας τους στην Πάρο. Με λίγα λόγια, απευθύνθηκε στο σώμα σαν να μπορεί να λύσει προβλήματα που κυρίως, ανήκουν στην κυβέρνηση. Αλλωστε, αν μπορούσαν να λυθούν τα ζητήματα της Πάρου από το Περιφερειακό Συμβούλιο ο ίδιος ως μέλος της πλειοψηφίας θα τα είχε καταφέρει από μόνος του ήδη.

Κ. Μπιζάς (περιφερειακός σύμβουλος Πάρου – Αντιπαρου, αντιπολίτευσης): Επέλεξε να κάνει το ίδιο που έκανε και ο Π. Τζανακόπουλος, αλλά σε ένα άλλο επίπεδο. Μίλησε για λιγότερα πράγματα με μεγαλύτερη εξειδίκευση. Ζήτησε τη συνδρόμη της Περιφέρειας στις προσπάθειες των νησιών της Πάρου και της Αντιπάρου, ενώ επέλεξε να διατυπώσει αντικυβερνητικό λόγο στο θέμα της συζήτησης για το πρόβλημα των υπηρεσιών δημόσιας υγείας στην Πάρο που συζήτησε το Περιφερειακό Συμβούλιο.
Με λίγα λόγια, αφενός θέλησε να χρησιμοποιήσει τη συνεδρίαση για να επικοινωνήσει με τους ψηφοφόρους της Παροικιάς και του συνόλου της Πάρου, οι οποίοι θα πληροφορηθούν ότι μίλησε για τα προβλήματα που τους απασχολούν (π.χ: εμπορικό λιμάνι), ενώ θέλησε να δείξει ότι η κομματική του προέλευση (ΝΔ) δεν τον εμποδίζει να κατηγορήσει κυβερνητικά στελέχη, μέχρι και να ζητήσει την παραίτηση του υπουργού υγείας.

Θα συνεχίσουμε το ρεπορτάζ με την ενημέρωση για το τι είπαν άλλοι Παριανοί, εκπρόσωποι φορέων που μίλησαν στη συνεδρίαση.

20130930-162656.jpg