ΠΑΡΟΣ | Βγαίνουν οι «σκελετοί» της κατάρρευσης της Δημοτικής Αρχής Πάρου

-‘Έριξαν στα βράχια έργο 1,7 εκ. ευρώ
-Αναζητούν 2 εκ. ευρώ δάνειο για να έχει νερό η Παροικιά

νερό-θεσσαλονίκη-500x300
Ρεπορτάζ από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 14|09|13
ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ του δημοτικού συμβουλίου Πάρου της 11|9 βγήκαν από το «κρυφό συρτάρι» εξαιτίας του ότι έφτασαν σε αδιέξοδο, ακόμη δύο μεγάλα προβλήματα της Πάρου στα οποία η διοίκηση του Δήμου των τελευταίων δέκα ετών έχει ακολουθήσει καταστροφική πολιτική για τα συμφέροντα του νησιού και των Παριανών πολιτών…

Το νερό δεν είναι
δεδομένο

Πριν δύο μήνες γράφαμε από αυτή την εφημερίδα ότι πίσω από την εσωτερική διαμάχη  μεταξύ των «κολλητών» δημοτικών συμβούλων του δήμαρχου Χρ. Βλαχογιάννη και του συναδέλφου τους Στ. Φραγκούλη (μέχρι πρότινος πρόεδρου της ΔΕΥΑΠ) κρύβεται ο φόβος και των δύο πλευρών για το ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για μία δραματική κατάληξη στην υπόθεση γύρω από τη ΔΕΥΑΠ και τις βασικές υποδομές για την διατήρηση της επάρκειας νερού στο νησί της Πάρου. Ο Χρ. Βλαχογιάννης γίνεται προσπάθεια να συμμετάσχει στη διαπάλη μέσω των «κολλητών» του, για να αποφευχθεί οριστική και κατά μέτωπο σύγκρουση με τον Στ. Φραγκούλη του οποίου τη δύναμη φοβάται ο δήμαρχος και μάλιστα, τώρα που έχουμε εισέλθει στην άτυπη προεκλογική περίοδο για τις εκλογές του Μαΐου 2014. Οι απόψεις της εφημερίδας μας επιβεβαιώθηκαν πλήρως.

Οι Παριανοί θα φρύξουν για μία ακόμη φορά καθώς θα διαβάσουν σε αυτό το ρεπορτάζ άλλη μία ιστορία παρακμής και αδυναμίας που κοστίζει πάρα πολύ στο νησί μας. Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα αποκαλύφθηκαν από την ίδια την δημοτική αρχή, πριν από 7 χρόνια, επί δημαρχίας του μεγάλου «σωτήρα» και «τέλειου» δημάρχου Γ. Ραγκούση, είχε σχεδιαστεί η κατασκευή μίας μονάδας αφαλάτωσης στην περιοχή του Παρασπόρου. Σημειώνουμε ότι η πολιτική επιλογή για την κατασκευή του έργου, ήταν σωστή. Ο σχεδιασμός όμως, αποδείχθηκε παιδαριώδης!
Εκείνη την εποχή όλα τα προγράμματα χρηματοδοτήσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση ήταν ανοικτά και έτσι, η διοίκηση του Δήμου Πάρου αποφάσισε να αξιοποιήσει ένα πρόγραμμα 1,7 εκ. ευρώ για να κατασκευάσει τη μονάδα με σκοπό να δημιουργήσει μία ισχυρή εφεδρεία για την Παροικιά, όταν η πρωτεύουσα αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας νερού εξαιτίας της πτώσης της στάθμης ή και του στερέματος γεωτρήσεων που μέχρι σήμερα κρατούν το σύστημα υδροδότησης.

Επιλέχθηκε η διαδικασία της προμήθειας των μηχανιμάτων της αφαλάτωσης και όχι της συνολικής ανάθεσης κατασκευής του όλου έργου σε μία εταιρεία. Το αποτέλεσμα αυτής της επιλογής ήταν αφενός να καθυστερήσει το έργο να ολοκληρωθεί εξαιτίας των συγκρούσεων μεταξύ των εταιρειών προμήθειας των μηχανημάτων με ομαδικές προσφυγές, συμπεριφορές όμως οι οποίες ήταν γνωστές σε όλους τους δημάρχους της Ελλάδας εκείνης εποχής. ‘Όμως αυτό που αποκαλύφθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου είναι ότι η αφαλάτωση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ως έργο καίτοι τα μηχανήματα έχουν έρθει στην Πάρο. Αυτό συμβαίνει διότι έχουν τελειώσει τα λεφτά!!!

Οι λεπτομέρειες

Συγκεκριμένα, για να συνδεθούν όλα τα μηχανήματα, να γίνουν οι αγωγοί απόληξης στη θάλασσα και να υλοποιηθούν οι εγκαταστάσεις ρευματοδότησης, χρειάζονται μελέτες και χρήματα και φυσικά κατασκευές και εργασίες, που δεν είχαν προβλεφτεί από την «τέλεια» δημοτική αρχή των Γ. Ραγκούση και Χρ. Βλαχογιάννη. Δηλαδή, αποφάσισαν να καταναλώσουν 1,7 εκ ευρώ ευρωπαϊκό χρήμα σε αγορά μηχανημάτων, αλλά δεν υπολόγισαν ότι θα χρειαστούν πρόσθετες εργασίες και εγκαταστάσεις για να συνδεθούν αυτά τα μηχανήματα και να δουλέψουν!!!

Έτσι, ενώ η Παροικιά έχει φτάσει σε οριακό επίπεδο επάρκειας νερού με κίνδυνο που πέρασε και εφέτος το καλοκαίρι να καταρρεύσει το σύστημα ύδρευσης, ενώ τα νερά των γεωτρήσεων τελειώνουν, 1,7 εκ. ευρώ σε μηχανήματα έχουν καταναλωθεί, έχουν έρθει τα μηχανήματα και κάθονται στις αποθήκες χωρίς να μπορούν να αξιοποιηθούν και να επιστρέψουν τα χρήματα τους με τη μορφή υπηρεσίας στην Παριανή κοινωνία. Μιλάμε για έγκλημα!!!

Για την ακρίβεια, έχουν περισσέψει 250.000 ευρώ τα οποία όμως δεν φθάνουν για την ολοκλήρωση των έργων που χρειάζονται για να μπει μπροστά η μονάδα. Αλλά και να έφταναν, δεν θα μπορούσαν να εκτελεστούν τα έργα, αφού επί 7 ολόκληρα χρόνια κανείς δεν είχε κάνει τις σχετικές μελέτες, ώστε, αφενός να προσδιοριστεί το τελικό κόστος, αλλά και να μπορούν νομότυπα να εκτελεστούν οι εργασίες, αφού οι μελέτες είναι κατά το νόμο απαραίτητες για να ληφθούν οι εγκρίσεις.

Τι λείπει

Τώρα, σε εποχή κρίσης που οι επιδοτήσεις προς τους Δήμους έχουν κοπεί κατά 60% και που τα έσοδα της ΔΕΥΑΠ έχουν καταρρεύσει, αναζητούνται 650.000 ευρώ για να τελειώσει το έργο. Αυτά τα χρήματα είτε θα πρέπει να τα βρει η ΔΕΥΑΠ που δεν τα έχει, είτε θα πρέπει να τα βρει ο Δήμος Πάρου που επίσης δεν τα έχει, σύμφωνα με τον δήμαρχο Χρ. Βλαχογιάννη.

Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν μπορούσε να κρύψει άλλο το πρόβλημα ο δήμαρχος από τους πολίτες και κυρίως τους επαγγελματίες της Πάρου που χρειάζονται το νερό για να μην γίνουν ρεζίλι στους πελάτες τους το καλοκαίρι που η ζήτηση είναι μεγάλη, λόγω του τουρισμού. Έτσι, η δημοτική αρχή κατά το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο δήλωσε πόσο λυπάται, αλλά ζήτησε την έγκριση για να έχει τη δυνατότητα να πάρει δάνειο. Αν οι εγκαταστάσεις για τη μονάδα δεν ολοκληρωθούν γρήγορα, υπάρχει ο πρόσθετος κίνδυνος να μην μπορούν να ισχύσουν οι εγγυήσεις καλής λειτουργίας των μηχανημάτων που αγοράστηκαν.

Αν αυτό γίνει, θα πρόκειται για πρωτοφανή «καραμπόλα» κόστους, οικονομική ζημία, ενώ οι ευθύνες για εκείνους που έκαναν τη διαχείριση που αποκαλύφθηκε μπορεί να είναι τέτοιες που να χρειαστεί να κριθούν σε άλλες αίθουσες από αυτές του δημοτικού συμβουλίου. Εκτός από την αξία του κεφαλαίου των 1,7 εκ. ευρώ σε μηχανήματα που εδώ και καιρό κάθεται και απαξιώνεται, ο Δήμος ή η ΔΕΥΑΠ σε εποχή κρίσης θα αναγκαστεί να επιβαρυνθεί με δανεισμό. Βεβαίως, ο Χρ. Βλαχογιάννης δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτές τις λεπτομέρειες, διότι τα προβλήματα της οικονομικής συρρίκνωσης του Δήμου Πάρου θα κληθεί να τα διαχειριστεί ο επόμενος δήμαρχος Πάρου που θα αναδειχθεί από τις προσεχείς εκλογές του 2014.

Κατά τη συνεδρίαση

dim_sym_parouΠρο των συγκεκριμένων παραδοχών από τον Χρ. Βλαχογιάννη, κατά τη συνεδρίαση έγιναν τα εξής:
α) Σύσσωμη η αντιπολίτευση καταλόγισε βαριές πολιτικές ευθύνες στη δημοτική αρχή η οποία με τις πρόχειρες, επιπόλαιες ενέργειες της οδήγησε στο τέλμα ένα έργο και τόσα λεφτά. Οι κ.κ Πρωτολάτη (Πάρος ΑΞΙΑ), Καστρουνής (ΚΕΠ), Ροκονίδας (Λαϊκή Συσπείρωση) κατέγραψαν τις απόψεις τους με έντονο τρόπο, ενώ πρόσθεσαν και επιπρόσθετές προτάσεις, διαχείρισης του προβλήματος.

β) Ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Στ. Φραγκούλης θέλησε να βγάλει τις ευθύνες από πάνω του διατυπώνοντας την άποψη ότι είχε επισημάνει τον κίνδυνο, ενώ κατηγόρησε την τεχνική υπηρεσία του Δήμου ότι είναι υπεύθυνη διότι είχε αναλάβει τη μελέτη των συνοδών έργων.

γ) Ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Δ. Αντιπαριώτης κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ και συνάδελφο του στην πλειοψηφία, ότι αυτός έχει την ευθύνη για τέτοιου είδους προβλήματα που αναδύονται τώρα, διότι – όπως είπε – είχε την ευθύνη της εταιρείας τα δέκα τελευταία χρόνια.

δ) Ο δήμαρχος Χρ. Βλαχογιάννης διετύπωσε «ψιθυριστά» και εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν φταίει αυτός στην ουσία, διότι ο σχεδιασμός του έργου ο οποίος δεν είχε τις προβλέψεις από την αρχή με συνέπεια να καταλήξει τώρα σε αδιέξοδο, είχε γίνει από τον τότε δήμαρχο Γ. Ραγκούση!

Αυτό είναι μεν αλήθεια, αλλά είναι παράλογο να προσπαθεί να βγάλει τον εαυτό του από το «κάδρο» των ευθυνών, αφού τα τελευταία 6 χρόνια είναι δήμαρχος ο ίδιος. Θα μπορούσε λοιπόν να αναθεωρήσει 100 φορές τον σχεδιασμό του έργου, κάθε φορά που ενημερωνόταν για την εξέλιξή του από την τεχνική υπηρεσία και από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΠ. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να αναζητηθεί δάνειο για την αποπεράτωση του έργου.

Αποκάλυψη 2η

Ακριβώς μετά το τέλος της συζήτησης για το παραπάνω θέμα, αποκαλύφθηκε ακόμη ένα «ναυάγιο» που έχει οδηγηθεί στο τέλμα από την πλευρά της δημοτικής αρχής και τους σπουδαίους «σωτήρες» που διοικούν το νησί τα τελευταία χρόνια. Και αυτό το θέμα το είχε αποκαλύψει η εφημερίδα μας πριν δύο μήνες και κανείς δεν είχε αντιδράσει. Ενώ τελμάτωσε το έργο της αφαλάτωσης του Παρασπόρου που προοριζόταν να αποτελέσει την εφεδρεία νερού για την υδροδότηση της Παροικιάς, αποκαλύφθηκε επιπλέον ότι δεν ασχολήθηκε η δημοτική αρχή Πάρου τα τελευταία 10 χρόνια με το να βρει ένα από τα πολλά προγράμματα χρηματοδότησης την εποχή που υπήρχαν, για να κατασκευάσει έναν νέο αγωγό μεταφοράς νερού από τις επαρκείς (σ.σ: προς το παρόν) γεωτρήσεις του Μαραθιού, στις δεξαμενές των Αγίων Αναργύρων από τις οποίες υδροδοτείται σε καθημερινή βάση η πρωτεύουσα του νησιού.

Όπως αποκαλύφθηκε, ο υπάρχων αγωγός που έχει φτιαχτεί από το 1980, έχει φράξει. Όμως αυτό είναι γνωστό στις δημοτικές αρχές από τη δεκαετία του 1990. Όπως κατήγγειλε ο νέος πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Δ. Αντιπαριώτης, ο συνάδελφός του από την ίδια παράταξη Στ. Φραγκούλης δεν φρόντισε είτε να αποφράξει τον αγωγό, είτε να δρομολογήσει ένα νέο έργο. Από την άλλη, ο τελευταίος ξαναδιατύπωσε το επιχείρημα ότι αυτά τα είχε πει στους δημάρχους Γ. Ραγκούση και Χρ. Βλαχογιάννη, αλλά δεν είχε ληφθεί η απόφαση να επενδυθούν περίπου 2 εκ. ευρώ που χρειάζονται κατά την εκτίμηση του για να γίνει το έργο.

Συνέπειες

blaxogiannisΤο αποτέλεσμα είναι κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να μεταφέρεται νερό με τα βυτία, κάτι που στοιχίζει πολλά χρήματα, ενώ δεν διασφαλίζεται η συνεχής ροή με αποτέλεσμα να μην έχουν νερό περιοχές σε υψώματα, ενώ ανά πάσα στιγμή το σύστημα κινδυνεύει με κατάρρευση μέσα στην τουριστική σεζόν. Εφέτος παρουσιάστηκε το ίδιο πρόβλημα και χρειάστηκαν 160 δρομολόγια βυτίων! Ο δήμαρχος έφερε και αυτό το θέμα στο συμβούλιο προκειμένου με την πλειοψηφία που διαθέτει να ληφθεί απόφαση, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για δανεισμό. Παρουσιάστηκε το πρωτοφανές φαινόμενο κατά την ομιλία του να ισχυρίζεται ότι και σε αυτό το θέμα, δεν ευθύνεται μόνο η παράταξη στην οποία είναι επικεφαλής και που ασκεί τη διοίκηση του Δήμου Πάρου τα τελευταία χρόνια, αλλά το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης όλης της αντιπολίτευσης!!!

Το ζήτημα είναι ότι, ενώ η Πάρος έχει νερά, δεν έχει έργα υποδομής για να τα αξιοποιήσει με οικονομία, με κίνδυνο να απειλείται με κατάρρευση το σύστημα ύδρευσης από ανεπάρκεια νερού. Επίσης, ο Δήμος οδεύει ολοταχώς στην υπερχρέωση, αφού υπήρξε ανευθυνότητα σχεδιασμού τα τελευταία χρόνια, ακόμη και για τα βασικά. Αυτό δεν το είπαμε εμείς, που ασκούμε κριτική. Στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αυτά τα παραδέχτηκε η ίδια η δημοτική αρχή Χρ. Βλαχογιάννη. Μόνο που θέλησε να διαμοιράσει την βαριά ευθύνη της.

Κ.Ν.ΔΡΑΓΑΤΗΣ

20130924-174525.jpg