ΣΑΜΙΝΑ | δεκατρία χρόνια μετά

 

getImage

ΉΤΑΝ 26 Σεπτεμβρίου του 2000 στις 22.15 το βράδυ όταν το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο «Εξπρές Σάμινα» προσέκρουσε στο σύμπλεγμα βραχονησίδων Πόρτες, δύο ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πάρου. Πανικός και τρόμος επικράτησε στο πλοίο αμέσως μετά την πρόσκρουση. Το ρεύμα …

…στο πλοίο κόπηκε και επικράτησε συσκότιση. Αλλόφρονες επιβάτες και πλήρωμα προσπαθούν να βρουν τις σωστικές λέμβους, ενώ πολλοί μέσα στον πανικό τους βούτηξαν στη θάλασσα για να σωθούν. Ο καιρός δεν ήταν σύμμαχος αφού έπνεαν άνεμοι έντασης οχτώ και πλέον μποφόρ. Το ρήγμα που υπέστη το πλοίο από τη σύγκρουση ήταν τόσο μεγάλο που μέσα σε 25 λεπτά το Εξπρές Σάμινα βρέθηκε στο βυθό του Αιγαίου παρασέρνοντας στο θάνατο 81 από τους συνολικά 510 επιβάτες.

Τα παραπάνω γράφονται σήμερα σε μέσω ενημέρωσης της Αθήνας σε ανάμνηση εκείνων των γεγονότων που σημάδεψαν το νησί μας έκτοτε.
Στην Πάρο σήμερα έγιναν οι καθιερωμένες τελετές μνημόσυνων στην Εκατονταπυλιανή, στις Κορακιές και στο μνημείο του λιμενάρχη Μάλαμα στην πλατεία Αγίου Νικολάου στην Παροικιά.  

20130924-174525.jpg