Απεβίωσε η Παριανή Κ. Κοντογιώργη

Ανακοινώσεις από φορείς

(JPEG εικόνα, 160x203 εικονοστοιχεία)

Η εβδομάδα που πέρασε έκλεισε για την επικαιρότητα της Πάρου με ένα θλιβερό γεγονός, τον θάνατο της Κυριακής (Κούλας) Ραγκούση – Κοντογιώργη. Η αποθανούσα υπήρξε δραστήριο μέλος του Συλλόγου Παριανών της Αθήνας «Εκατονταπυλιανή» κατά τα χρόνια που εργαζόταν στην Αθήνα. Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα προς το τέλος της δεκαετίας του 80’ και κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 90’, ενώ είχε επιστρέψει στην Πάρο, συμμετείχε στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και μάλιστα, υπηρέτησε τον θεσμό του επαρχιακού συμβουλίου (νομαρχιακή σύμβουλος) από τη θέση της συμβούλου με τον συνδυασμό του τότε νομάρχη Π. Ρήγα που υποστηριζόταν από το ΠΑΣΟΚ.
Πάντα …


… επέλεγε ως τομέα εντονότερης δραστηριοποίησης τα πολιτιστικά και λαογραφικά ζητήματα, τομείς στους οποίους έστρεψε την απόλυτη προσοχή της αφήνοντας την πολιτική, αφότου εξαγόρασε τη συλλογή του μεγάλου ιστοριοδίφη της Νάουσας Πάρου, κ. Βασιλειόπουλου. Στέγασε τη συλλογή σε κτήριο της ιδιοκτησίας της στην Πάρο, στην περιοχή του δρόμου από Παροικιά προς Αγκαιριά, σημείο στο οποίο υπάρχει μέχρι και σήμερα, με τον τίτλο «ΑΝΘΕΜΙΟ».
Άφησε συγγραφικό έργο που αφορούσε στη συλλογή «ΑΝΘΕΜΙΟ» και τις αναμνήσεις της, ιστορικού και λαογραφικού χαρακτήρα πάντα, με θέματα την Πάρο και την Αντίπαρο.
Ευτύχισε να μεγαλώσει δύο γιούς, οι οποίοι εκτός από των άλλων, είναι και καλοί μουσικοί της λαϊκής παράδοσης και δη της Κυκλαδίτικης.
Τα τελευταία χρόνια είχε ασθενήσει και παρά τις προσπάθειες, κατέληξε το Σάββατο 14|9. Η κηδεία της τελέστηκε στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών τη Δευτέρα 16|9. Για το θάνατο της δημοσιοποιήθηκαν ανακοινώσεις από διάφορους φορείς της Πάρου και των Κυκλάδων. Παραθέτουμε των πολιτικών δυνάμεων του δημοτικού συμβουλίου Πάρου:

Ανακοινώσεις
1. Δήμαρχος Πάρου

«Το Σάββατο  14/09/2013, πληροφορηθήκαμε την απώλεια της Κυριακής Ραγκούση –  Κοντογιώργη, ενός σπουδαίου ανθρώπου που εκπροσώπησε με αφοσίωση και δημιουργικότητα τις  αρχές – αξίες, τις παραδόσεις και το πολιτισμό της Πάρου και των Κυκλάδων γενικότερα.
Η προσφορά της Κυριακής στη πνευματική ζωή του τόπου μας,
υπήρξε κρίσιμη και καθοριστική!
Η Κυριακή Ραγκούση –  Κοντογιώργη, με το ερευνητικό και συγγραφικό  της έργο, απέδωσε ανεκτίμητη αξία στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας. Δημιούργημα της αγάπης και ευαισθησίας της για την Πάρο: το ιστορικό και λαογραφικό μουσείο «ΑΝΘΕΜΙΟΝ», το οποίο αποτελεί ανεκτίμητη παρακαταθήκη για το νησί μας!
Εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους της».

2. Πάρος ΑΞΙΑ

«Εκφράζουμε την βαθιά θλίψη μας για την απώλεια της Κυριακής Ραγκούση – Κοντογιώργου. Υπήρξε άνθρωπος με ήθος, έντιμη που υπηρέτησε με αφοσίωση την Πάρο, την αυτοδιοίκηση, τα γράμματα και τον πολιτισμό. Ένας σκεπτόμενος άνθρωπος με πλούσια συγγραφική δράση. Τα τελευταία χρόνια αφιέρωσε τις δυνάμεις της στο να συλλέγει  με αγάπη και ευαισθησία κάθε τι που είχε σχέση με την Πάρο και τον κυκλαδικό πολιτισμό δημιουργώντας το ιστορικό και λαογραφικό μουσείο «ΑΝΘΕΜΙΟ», που αναμφίβολα αποτελεί μια σημαντική  παρακαταθήκη για την Πάρο και την ιστορία της. Πάνω απ όλα όμως ήταν ένας πνευματικός άνθρωπος από αυτούς που έχει ανάγκη τις δύσκολες αυτές μέρες η τοπική μας κοινωνία. Στην οικογένεια της εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια».
3. Κίνηση Ενεργών Πολιτών
«Έφυγε χθες, 14/09/13, μια σπουδαία γυναίκα, που με το ερευνητικό της έργο και τη γλαφυρή της πένα κράτησε στη μνήμη μας και στη μνήμη των παιδιών μας μια Πάρο που χάθηκε ανεπιστρεπτί. Κράτησε στη  μνήμη μας την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Καλό ταξίδι  Κούλα Ραγκούση – Κοντογιώργου. Στη μνήμη μας για πάντα αθάνατη».

4. Λαϊκή Συσπείρωση
«Μετά από πολύχρονη  μάχη με την επάρατο νόσο «έφυγε» η Κυριακή Ραγκούση-Κοντογιώργου. Η Κυριακή Ραγκούση – Κοντογιώργου, ήταν γυναίκα με προσφορά στον τόπο που γεννήθηκε και μεγάλωσε. Υπηρέτησε  την αυτοδιοίκηση, τα γράμματα και τον πολιτισμό .Τα γραπτά της και το «Ανθέμιον», δημιούργημα της ίδιας και του συζύγου της, αποτελούν σημαντική προσφορά της στο τόπο και πάντα θα θυμίζουν το πέρασμα της στις νεότερες γενιές του νησιού μας. Στην οικογένεια της εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια».

biblia