Έκτακτες εξελίξεις στο δημοτικό συμβούλιο Πάρου | Παραίτηση του Ευ. Ακάλεστου από δημοτικός σύμβουλος

Ρίχνει ευθύνες στην επικεφαλής του συνδυασμού Γρ. Πρωτολάτη
-Υπονοούμενα για προσωπικά κίνητρα από τη Γρηγορία Πρωτολάτη για τον Ευ. Ακάλεστο

logo_grigoria1

Η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΜΑΣ έγκαιρα είχε ενημερώσει τους αναγνώστες της ότι εδώ και αρκετό καιρό ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης του συνδυασμού «Πάρος ΑΞΙΑ», Ευ. Ακάλεστος και πολύ κοντινός φίλος της επικεφαλής της παράταξης Γρ. Πρωτολάτη μέχρι πρότινος, έχει πάψει να έχει επικοινωνία και επαφές μαζί της. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει τι δεν τους ενώνει πια σε προσωπικό επίπεδο, αλλά η διαφάνεια στην πολιτική τους σχέση. Γιατί με ευθύνη και τον δύο, εδώ και πολύ καιρό διακινούνται διάφορα στην κοινωνία της Πάρου. Μάλιστα, πολλοί μιλούν για σοβαρές διαφωνίες επί της πολιτικής που τους χωρίζουν, ακόμα ότι υπάρχουν θέματα ανήθικης πολιτικής συμπεριφοράς επάνω σε υποθέσεις της Πάρου, όπως το αεροπλάνο υγείας του Βελέντζειου Ιδρύματος.
Είχαμε διατυπώσει την άποψη ότι στο σκέλος της πολιτικής σχέσης τους, θα έπρεπε να εξηγήσουν δημόσια την κατάσταση στο επίπεδο της συνεργασίας τους για την καλύτερη δυνατή λειτουργία της αντιπολίτευσης, κάτι που αποτελεί κοινή θεσμική τους υποχρέωση. Δεν είχαν επιλέξει κάτι τέτοιο. Όμως οι διαφορές και οι «ψίθυροι» δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τις αντιθέσεις που κατέληξαν σε αντιπαραθέσεις.
Η αλήθεια για τα περιστατικά που οδήγησαν στην παραίτηση Ευ. Ακάλεστου από τη θέση του στο δημοτικό συμβούλιο, είναι η εξής:

Ο γάμος

Ο Ευ. Ακάλεστος

Ο Ευ. Ακάλεστος

Ο Ευ. Ακάλεστος πριν λίγες ημέρες τέλεσε τον θρησκευτικό γάμο του και τη βάπτιση του παιδιού του. Σε αυτήν την τελετή βρέθηκε να συμμετέχει ένθερμα ο δήμαρχος Πάρου Χρ. Βλαχογιάννης που κατά το πρόσφατο παρελθόν τόσο ο ίδιος και μέλη της παράταξής του έχουν πει δημόσια και ιδιωτικά απίστευτα πράγματα εις βάρος του Ευ. Ακάλεστου, με αποκορύφωμα την προεκλογική περίοδο του 2010. Δεν βρέθηκε στις τελετές σχεδόν κανένα μέλος της παράταξής του «Πάρος ΑΞΙΑ» (σ.σ: μέχρι εκείνη τη στιγμή, δηλαδή το τέλος Αυγούστου), ούτε καν η επικεφαλής Γρ. Πρωτολάτη. Αυτό κατέδειξε ότι το ρήγμα ήταν βαθύ και η εναλλαγή στο πεδίο των ατομικών και πολιτικών σχέσεων μεγάλη με το πέρασμα του καιρού. Το πράγμα έγινε εντονότερο, όταν από τους «ψίθυρους» μετά την τελετή του γάμου, η επικεφαλής της παράταξης αποφάσισε να δημοσιοποιήσει ανακοίνωση με ευχές για τον γάμο και τη βάπτιση στην οικογένεια Ακάλεστου. Άλλοι μίλησαν για γενναιοδωρία, άλλοι για ειρωνεία. Εμείς είπαμε ότι ήταν μία ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα που εγκλώβιζαν τον πρώτο συνδυασμό της αντιπολίτευσης μέσα στην παραπολιτική και τον ψίθυρο.

Το «Συντονιστικό»

Τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, το συντονιστικό όργανο για την υγεία είχε συνεδρίαση με σκοπό την προετοιμασία της γενικής συνέλευσης των εκπροσώπων των συλλόγων της Πάρου. Εκεί παρευρέθηκαν μέλη του συνδυασμού «Πάρος ΑΞΙΑ» (Γρ. Πρωτολάτη, Άγγ. Πατέλης, Θ. Μαρινόπουλος), μεταξύ άλλων εκπροσώπων. Παρευρέθηκε και ο Ευ. Ακάλεστος εκπροσωπώντας το Βελέντζειο Ίδρυμα.
Συζητήθηκαν τα διάφορα ζητήματα, όμως ο προεδρεύων Κ. Αργουζής ζήτησε από τον Ευ. Ακάλεστο που χειρίζεται τα θέματα του αεροπλάνου υγείας να ενημερώσει πότε το σκάφος θα μπορεί να ξαναπετάξει. Ο Ευ. Ακάλεστος έδωσε απάντηση που θα μνημονευτεί σε ειδικό ρεπορτάζ. Επέδειξε μία συμπεριφορά που εκλήφθηκε ως δυσφορία να απαντήσει επί του θέματος. Μετέχοντες στη συνάντηση από διάφορους χώρους άρχισαν να του διατυπώνουν επίμονα τα ερωτήματα σχετικά με το θέμα. Ο Ευ. Ακάλεστος από όλων τα ερωτήματα, επέλεξε να σχολιάσει εκείνα που προέρχονταν από τους πρώην συναδέλφους του στην παράταξη «Πάρος ΑΞΙΑ». Κατά την κορύφωση της στιγμής, έγιναν οι διάλογοι που ακολουθούν:

Οι διάλογοι

Ο Αγγ. Πατέλης

Ο Αγγ. Πατέλης

– Αγγ. Πατέλης: Ευριπίδη, ζητάμε την ενημέρωση, γιατί κατά το παρελθόν το αεροπλάνο πέταξε πριν από εκλογές και μετά πάλι προσγειωνόταν για καιρό, μόλις κερδίζονταν οι εκλογές από κάποιους …
– Ευ. Ακάλεστος: Άγγελε, σταμάτα να σκέπτεσαι μέσα από τους φόβους της Γρηγορίας και τους εχθρούς που φαντάζεται…
– Αγγ. Πατέλης: Έχω προσωπική εμπειρία για το αεροπλάνο…
– Ευ. Ευριπίδης: Ε, λοιπόν θα σου πω ότι αυτά που λες είναι μπούρδες. Είναι μπούρδες! Όσο αφορά την προσωπική σου εμπειρία, να σου θυμίσω ότι εγώ πήγα τον πατέρα σου στο νοσοκομείο …
– Αγγ. Πατέλης: Και τι έχει να κάνει αυτό; Εσύ ξέρεις καλύτερα ότι «κάποιοι» εκμεταλλεύονται και «παίζουν» παιχνίδια με το αεροπλάνο, μαζί τα λέγαμε αυτά. Εγώ λοιπόν, αυτά δεν θέλω να ξαναγίνουν …
– Ευ. Ακάλεστος: Και θα τα κάνω εγώ, επειδή όπως λέει η Γρηγορία και κάποιοι από εσάς, έχω πουληθεί στον Βλαχογιάννη; Άσε μας ρε Άγγελε … Αλλά φταίω εγώ που έτρεχα για τον πατέρα σου … και εσύ ήσουν στο μαγαζί σου μην χάσεις κανένα πελάτη … Άσε ρε Άγγελε, και μην αρχίσω τώρα να λέω γιατί δεν μιλάω στην Γρηγορία και το βουλώσετε όλοι …
– Αγγ. Πατέλης: Ό, τι έχεις, να βγεις να το πεις ανοικτά και να πάει ο καθένας στη θέση του. Να μας απελευθερώσεις και εμάς, αν έχεις δίκιο. Και επειδή λες διάφορα και προκαλείς με εμπάθεια συνέχεια τον τελευταίο καιρό, σου λέω το εξής: ή θα πεις την Τετάρτη στο δημοτικό συμβούλιο, ό,τι έχεις να πεις, ή να σταματήσεις … Ευριπίδη σου το ξαναλέω: είτε θα έχεις τα κότσια, τα μπα..κια να πεις ό,τι έχεις να πεις, είτε θα είσαι κότα!
– Ευ. Ακάλεστος: Ωραία, στο δημοτικό συμβούλιο λοιπόν …

Στη συνέχεια, οι πιο ψύχραιμοι τους απομάκρυναν, ενώ και η συνεδρίαση είχε τελειώσει πλέον γιατί είχε πάει 10 το βράδυ. Ο Άγγ. Πατέλης βγήκε έξω από την αίθουσα και ενημέρωσε την Γρ. Πρωτολάτη που δεν είχε παρακολουθήσει την σφοδρή διένεξη, ενώ ο Ευ. Ακάλεστος παρέμεινε στο δημαρχείο με τον Χρ. Βλαχογιάννη για κάποιο θέμα του Βελεντζείου, όπως ειπώθηκε.

Το παρασκήνιο

Από την στιγμή του τέλους του επεισοδίου και σχεδόν όλες τις ώρες που ακολούθησαν από την Δευτέρα 9|9|13, μέχρι την Τετάρτη 11|9|13 πραγματοποιήθηκαν από όλες τις πλευρές, τηλεφωνήματα, επαφές και συναντήσεις για τη διαχείριση του ζητήματος. Κάποιοι επιθυμούσαν να τελειώσει μία εκκρεμότητα, άλλοι ήθελαν να επηρεάσουν τους παράγοντες της σύγκρουσης για να κερδίσουν κάτι για τα δικά τους συμφέροντα ενόψει δημοτικών εκλογών.
Η παράταξη «Πάρος ΑΞΙΑ» συναντήθηκε την Τετάρτη πριν τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και συμφώνησε σε ένα πλαίσιο δήλωσης που θα διατύπωνε δια της επικεφαλής της σε μία σειρά εκδοχών συμπεριφοράς του πρώην συναδέλφου τους στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που θα γινόταν. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι ήταν στενοχωρημένοι από τις εξελίξεις, αλλά συμφώνησαν ότι δεν εγκρίνουν την συμπεριφορά του Ευ. Ακάλεστου της τελευταίας περιόδου. Εξουσιοδότησαν την επικεφαλής να τοποθετηθεί στο θέμα.
Ο Ευ. Ακάλεστος είχε μεμονωμένες επαφές με μέλη της πρώην παράταξης του τηλεφωνικά, άκουσε τη γνώμη μίας σειράς ανθρώπων της πολιτικής (κάποιοι από τους οποίους τον «συμβούλευαν» να κάνει ό, τι θα συνέφερε τους ίδιους), αλλά τελικά, υπάρχουν ενδείξεις ότι επέλεξε την πολιτική στάση που συμφώνησε με ελάχιστους φίλους του.

Στη συνεδρίαση  

Ο Ευ. Ακάλεστος λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της 11|9 πήγε στο δημαρχείο Πάρου και κατέθεσε στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Λ. Κοντό την παραίτησή του. Το σχετικό κείμενο ακολουθεί:

«Σοβαρές διαφορές, έντονες διαφωνίες, και συνεχής διάσταση απόψεων με την επικεφαλής της παράταξής μας (ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα) σχετικά με τον τρόπο άσκησης της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα όσο αφορά την διαμόρφωση θέσεων της παράταξης και του τρόπου λήψης αποφάσεων εντός και εκτός Δημοτικού Συμβουλίου για ζητήματα της Παριανής κοινωνίας και προβλήματα του νησιού μας, με αναγκάζουν να υποβάλλω την παραίτησή μου από την θέση του δημοτικού συμβούλου.
Η μέχρι σήμερα πορεία μου, στην προσωπική μου ζωή, όσο και στην ενασχόλησή μου με τα κοινά καθώς και οι κόκκινες διαχωριστικές γραμμές που έχω θέσει σαν άνθρωπος, δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω να διαπραγματεύομαι και να προσπαθώ να πείσω για τα αυτονόητα.
Για μία ακόμη φορά, θέλω να ευχαριστήσω θερμά τους συμπολίτες μου που με τίμησαν με την ψήφο τους και που καθημερινά εκφράζουν την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό μου και να τους διαβεβαιώσω, ότι θα συνεχίσω να προσπαθώ και να αγωνίζομαι για το καλό της Πάρου μας. Επίσης ευχαριστώ πολύ όλους εκείνους που με καθαρό μυαλό, ανιδιοτέλεια και πάνω απ’ όλα γνήσια αγάπη για την Πάρο μας, συνεργάστηκαν μαζί μου όλα αυτά τα χρόνια μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο».
Με εκτίμηση
Ευριπίδης Ακάλεστος

Στη συνεδρίαση ο παραιτηθείς δεν παρευρέθηκε. Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ανέγνωσε στο σώμα την επιστολή παραίτησής του Ευ. Ακάλεστου από τη θέση του δημοτικού συμβούλου.

Η Απάντηση

Η Γρ. Πρωτολάτη

Η Γρ. Πρωτολάτη

Αμέσως μετά, τον λόγο ζήτησε και πήρε η επικεφαλής της παράταξης «Πάρος ΑΞΙΑ», Γρ. Πρωτολάτη η οποία είπε τα εξής εκ μέρους της παράταξης της: «Ευχαριστούμε τον κ. Ακάλεστο για την συμμετοχή του στην παράταξή μας και την προσφορά του από αυτή για το χρονικό διάστημα που ήταν μαζί μας. Η «Πάρος ΑΞΙΑ» είναι η δημοτική παράταξη που γεννήθηκε για να υπηρετήσει με αρχές και αξίες την Πάρο και τους Παριανούς. Δηλώνει ρητά ότι δεν μπορεί να εξυπηρετήσει κανένα ιδιωτικό συμφέρον».
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με άλλα θέματα.

Συμπεράσματα

Είναι βέβαιο ότι το θέμα δεν τελείωσε, αφού τελικά κανένα από τα μέλη της αντιπαράθεσης δεν εξήγησε με λεπτομέρειες τι έχει συμβεί. Όμως δόθηκε το πλαίσιο. Ωστόσο, έλαβε τέλος το ζήτημα που θα μπορούσε να εμποδίζει τον πρώτο συνδυασμό της αντιπολίτευσης να δρα ενιαία και ενωμένα. Συνεπώς, δεν υπάρχουν δικαιολογίες ενόψει εκλογών. Αυτή την ευκαιρία την έδωσε στον συνδυασμό ο Ευ. Ακάλεστος, αφού επέλεξε να παραιτηθεί και όχι να ανεξαρτητοποιηθεί στερώντας την έδρα από την παράταξη του και συμβολίζοντας μία «πληγή» του συνδυασμού «Πάρος ΑΞΙΑ» σε κάθε συνεδρίαση της προεκλογικής σεζόν που θα ακολουθήσει.
Από την άλλη, η παράταξη απάντησε με «ισοβαρή» δήλωση στον Ευ. Ακάλεστο και δεν εκμεταλλεύτηκε την απουσία του από το δημοτικό συμβούλιο για να διατυπώσει οτιδήποτε επιπλέον εις βάρος του, μπαίνοντας σε αναλύσεις μονομερώς.

Το ζήτημα αυτής της πολιτικής υπόθεσης που ολοκληρώθηκε στο σκέλος του δημοτικού συμβουλίου στη συνεδρίαση της 11|9 είναι σοβαρό, παρά του ότι υπάρχουν τα μεγάλα προβλήματα της Πάρου που θα έπρεπε να προηγούνται πάντα. Όμως, με δεδομένο ότι η παρούσα δημοτική αρχή έχει οδηγήσει το νησί στο πλήρες αδιέξοδο, χρειάζεται στην παρούσα αντιπολίτευση ανανέωση και διευθέτηση των όποιων εκκρεμοτήτων τώρα, έτσι, ώστε να είναι δυνατόν να υπάρχει διάφανο τοπίο, ώστε να μην υπάρξει περιθώριο να αναδειχθεί ξανά μία διοίκηση που θα επαναλάβει ή θα κάνει ακόμη χειρότερη τη θέση του νησιού μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2014.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Το ανέκδοτο της ημέρας που έγιναν όλα τα παραπάνω, ήταν ότι ο δήμαρχος των χρόνων της παρακμής της Πάρου, Χρ. Βλαχογιάννης, θέλησε να κάνει «μάθημα» στην Γρ. Πρωτολάτη για τη δήλωσή της στην υπόθεση Ευ. Ακάλεστου.
Αυτός ο «καλός άνθρωπος», ο δήμαρχος μας, ξέχασε ότι ήταν επικεφαλής εκστρατείας λάσπης ειδικά εις βάρος του Ευ. Ακάλεστου από τον Ιανουάριο του 2010 μέχρι και το τέλος των εκλογών στο τέλος εκείνης της χρονιάς.
Ποτέ κανείς στο δημοτικό συμβούλιο Πάρου τα τελευταία χρόνια δεν έχει ακούσει τόσα πολλά και τόσα βαριά, όσα είχε ακούσει και δει να γράφονται ο Ευ. Ακάλεστος μόλις τρία χρόνια πριν, από το Χρ. Βλαχογιάννη.
Και όλα αυτά γιατί ο Ευ. Ακάλεστος είχε εναντιωθεί στην επιβολή του Χρ. Βλαχογιάννη ως υποψήφιου δημάρχου στις εκλογές του 2010, χωρίς δημοκρατική διαδικασία στο πλαίσιο όλων των μελών της παράταξης «Ενότητα για το Μέλλον».
Ο Χρ. Βλαχογιάννης από τότε ακολουθούσε το δόγμα, όποιος μας ασκεί κριτική τον βρίζουμε.
Επιπλέον, να μην ξεχάσουμε ότι επί των ημερών του Χρ. Βλαχογιάννη το αεροπλάνο υγείας Πάρου έχει καθίσει στο έδαφος, αντί να πετά το 70% κάθε χρονιάς. Επίσης, είναι γνωστό ότι αδιαφορούσε για τις προσπάθειες του Βελεντζείου να επιλύσει το διάφορα προβλήματα προκειμένου να πετά, με κορυφαίο το ζήτημα της κανονικής ροής χρηματοδότησής του την οποία πλήρωνε από την τσέπη του κατά ένα μέρος, για μία περίοδο ο Ευ. Ακάλεστος, με τον Χρ. Βλαχογιάννη δήμαρχο και αντιπρόεδρο του Βελεντζείου να αδιαφορεί.
Αυτά είναι γραμμένα, ηχογραφημένα και τα θυμόμαστε. Η υποκρισία και η κωλοτούμπα δεν έχουν όρια για κάποιους.

20130905-141359.jpg