Επιστολή Γ. Μαχαιρίδη για την Εκατονταπυλιανή | και οι παρατηρήσεις μας

Προτείνεται για τα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς

ekatontapiliani_baptistirio

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ Ενότητα Πάρου – Αντιπάρου, δηλαδή το γραφείο που υποστηρίζει την λειτουργία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στα δύο νησιά μας, δημοσιοποιήθηκε η ανακοίνωση που ακολουθεί. Πρόκειται για ενημέρωση που αφορά ενέργεια του περιφερειάρχη Γ. Μαχαιρίδη ο οποίος επισκέφτηκε την Πάρο κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το δεκαπενταύγουστο και είχε συνομιλίες με τον Μητροπολίτη Παροναξίας και άλλους επίσημους μεταξύ άλλων για την προώθηση του θρησκευτικού μνημείου του τόπου μας. Από το έγγραφο μαθαίνουμε τα εξής:


«Στη συνέχεια της επισκέψεως του Περιφερειάρχου Νοτίου Αιγαίου κ.Γιάννη Μαχαιρίδη στην ΠΑΡΟ και ΑΝΤΙΠΑΡΟ το διάστημα από 13 έως 16 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013 προκειμένου αφενός παραστεί στον εορτασμό της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗΣ και αφετέρου εξετάσει την πρόοδο εκτελούμενων έργων, απεστάλη προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ.Π.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ η συνημμένη επιστολή με την οποία ζητείται η ένταξη της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΑΤΟΝΤΑΠΥΛΙΑΝΗΣ στη λίστα με τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».
ekataontapiliani_foto_1
Η Εκατονταπυλιανή

Από την πλευρά της εκκλησίας δεν έχει δοθεί κάποια ανακοίνωση στην δημοσιότητα σχετικά με το θέμα. Είναι βέβαιο ότι η Μητρόπολη θα ευχαριστήσει για το ενδιαφέρον του τον Γ. Μαχαιρίδη, σύμφωνα με το πρωτόκολλο καλλιέργειας καλών σχέσεων που ακολουθεί κατά παράδοση η εκκλησία. Αυτά τα κάνουν οι άνθρωποι της εκκλησίας (ιερωμένοι και διοικητικοί) παρά του ότι μπορεί να γνωρίζουν ότι τέτοιες ενέργειες δεν έχουν «βάρος».

Η δημοσιότητα για μία επιστολή – αίτημα που υπέβαλε προς το υπουργείο πολιτισμού ο περιφερειάρχης, έχει την έννοια να κοινοποιηθεί σε αναγνώστες Παριανούς και Αντιπαριώτες η ενέργεια για να πιστωθεί πολιτική συμπάθεια ο Γ. Μαχαιρίδης. Επί αυτού του σκέλους έχουμε να κάνουμε μία παρατήρηση. Αν είναι τόσο εύκολο να ενταχθεί ένα μνημείο στον χάρτη με τα παγκόσμια μνημεία πολιτισμού της ΟΥΝΕΣΚΟ διότι περί αυτού μιλάμε, τότε, κακώς η εκκλησία ή ο Δήμος της Πάρου δεν έχουν στείλει αυτή την επιστολή τόσα χρόνια.
Αν όμως για να γίνει αυτή η ένταξη χρειάζεται η σύσταση ενός ολόκληρου φακέλου με επιστημονική τεκμηρίωση και μία σειρά από πολιτικές ενέργειες για την προώθησή του, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, τότε, μία απλή επιστολή από τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, δεν αρκεί. Είτε αναλαμβάνει ο ίδιος και οι υπηρεσίες του, σε συνεργασία με την εκκλησία μας τη σύσταση του φακέλου και την προώθησή του μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος ένταξης ή τότε, καλύτερα να μην μιλάει.
Οι εποχές που με επιστολές επιλύονταν τα προβλήματα ή επιτυγχάνονταν οι στόχοι, δεν υπήρχε ποτέ, πόσο μάλλον σήμερα που ο ανταγωνισμός μεταξύ φορέων εξουσίας (εθνικών και τοπικών) είναι τεράστιος και παγκοσμιοποιημένος. Μέχρι σήμερα απλώς, παιζόταν το «θέατρο» των επιστολών για να δίδουν αφορμή σε δημοσιογράφους (αφελείς ή προσκυνημένους) να καταγράφουν διαφημιστικά κείμενα υπέρ πολιτικών που κατ’ ευφημισμό τα έλεγαν δημοσιογραφικά.

Ωστόσο, επί του θέματος θυμόμαστε ότι διάφορα πολιτικά πρόσωπα είχαν προτείνει ακριβώς το ίδιο πράγμα με αφορμή την επίσκεψή τους και το φαγοπότι που ακολούθησε με αφορμή τους εορτασμούς πριν από χρόνια για τους 17 αιώνες από την κτήση της Εκατονταπυλιανής.
Αλήθεια, τι είχε γίνει με εκείνες τις προσπάθειες;