Αισθάνθηκαν τη Μάρπησσα

«Διαδρομές στη Μάρπησσα»

20130903-095629.jpg

Από την εθελοντική ομάδα που υποστηρίζει τα τελευταία χρόνια την ετήσια δράση «Διαδρομές στη Μάρπησσα» δημοσιοποιήθηκε ένα κείμενο – έκθεση πεπραγμένων, για να γνωρίζουν και οι Παριανοί των υπολοίπων χωριών εκείνα που έγιναν στο τέλος Αυγούστου στους διάφορους οικισμούς και τα χωριά της περιοχής Μάρπησσας. Κατά την άποψη της εφημερίδας μας το κείμενο προσφέρεται για μελέτη.
Δίνει ιδέες για το πως
στείνονται γεγονότα σε διάταξη «ολοκληρωμένου κύκλου» με σκοπό την προβολή μίας περιοχής. Δηλαδή, όχι μόνο πανηγύρια και τσάμπα τρώμε, τσάμπα πίνουμε και πάμε σπίτι εξανλημένοι από το χορό και με μερικά κιλά παραπάνω να βαραίνουν την κοιλιά και το κεφάλι μας … Αλλά πως στείνονται γεγονότα και εκδηλώσεις σε σειρά που συμπεριλαμβάνουν τη γνωριμία των κατοίκων και δη των παιδιών τους και των επισκεπτών της εποχής με την κάθε ανεξερεύνητη πλευρά μίας ολόκληρης περιοχής, την διαδραστική συμμετοχή των θεατών των εκδηλώσεων σε δρώμενα, την εκπαιδευτική σκηνοθεσία των εκδηλώσεων, ώστε μαζί με τη διασκέδαση να μένουν και οι γνώσεις. Στο τέλος, γίνεται και ένα ωραίο πανηγύρι που μαζί με όλα τα υπόλοιπα, τότε αξίζει!

Ο στόχος των διαδρομών

Το σχέδιο των οργανωτών βασίζεται στην λογική οι κάτοικοι και επισκέπτες τουρισμού να έχουν εμπειρία σύνδεσης με το χωριό μέσω των εκδηλώσεων και όχι απλώς μία βραδιά διασκέδασης. Ο απώτερος στόχος είναι οι μεν κάτοικοι να προσέχουν το χωριό τους και την επόμενη χρονιά να γίνονται και αυτοί εθελοντές στις εκδηλώσεις προβολής του, οι δε επισκέπτες, να συνδέονται με τον τόπο άρρηκτα μέσω βαθιά αναμνήσεων χαράς και γνώσης και να γίνονται έτσι, μόνιμοι επισκέπτες κάθε χρονιά. Δηλαδή, το καλύτερο είδος τουρίστα.

Το πολιτικό νόημα

20130903-095756.jpg

Οι εκδηλώσεις «Διαδρομές στη Μάρπησσα» αποτελούν και ένα παράδειγμα φαινομένου που αφορά την πολιτική. Μία ομάδα εθελοντών παρατηρώντας την αδράνεια της εκάστοτε δημοτικής αρχής για να υπάρξει κάτι μόνιμο και οργανωμένο που να προβάλει την ανατολική Πάρο, κάθισε και οργάνωσε τοπικές ομάδες, συνδύασε την δράση ανθρώπων και προσπάθησε να παρουσιάσει ένα πακέτο εκδηλώσεων. Κάτι που να ξεπερνά την μία ημέρα, κάτι που να απασχολεί τους κατοίκους με την προετοιμασία του και να ενθουσιάζει με αναμονή του πότε θα γίνει, τους επισκέπτες. Αλλά κάτι που να έχει και κάποια διάρκεια και μία ποικιλία, ώστε να δίνει ευκαιρίες σε όλους για να παρακολουθήσουν ένα τμήμα του.

Με λίγα λόγια οι άνθρωποι που ασχολούνται δημιούργησαν αυτό που χρειάστηκαν πολλές δεκαετίες ή και αιώνες για να κάνει η παράδοση στην Παροικιά και τη Νάουσα, με τους εορτασμούς γύρω από την Παναγία τον δεκαπενταύγουστο και τα ενιάμερα που ακολουθούν. Με λίγα λόγια, προσπαθούν να δημιουργήσουν μία νέα παράδοση για την περιοχή, έναν πόλο πολιτιστικής και τουριστικής κορύφωσης για κάθε καλοκαιρινή σεζόν. Είναι κάτι που σαφώς έλειπε από την περιοχή, παρά του ότι υπήρχαν και υπάρχουν έξοχες δράσεις που κάνουν άλλες ομάδες της περιοχής για μεμονομένες αφορμές όμως. Δεν υπήρχε κάτι που να αποτελεί ολοκληρωμένο σύνολο

Οι τοπικές πολιτικές ηγεσίες και στη σύγχρονη εποχή ο ενιαίος Δήμος Πάρου δεν είχαν κατορθώσει να αντιληφθούν το κενό, και το κατάφεραν από μόνοι τους οι κάτοικοι. Τώρα, ο Δήμος είναι αναγκασμένος να υποστηρίζει και το κάνει απ’ όσο γνωρίζουμε, ποιος δεν θέλει άλλωστε να μην συμμετέχει σε κάτι επιτυχημένο;
Η τελευταία διατύπωση δεν καταγράφεται ως κριτική μόνο. Είναι μία αλήθεια που καταγράφεται για να καταδείξει ότι δεν πρέπει μία γειτονιά, ένα χωριό, μια γωνιά της Πάρου που δεν προβάλλεται αρκετά, να περιμένει πότε θα την θυμηθεί η εκάστοτε εξουσία. Πρέπει να αυτοοργανώνεται και να δημιουργεί γεγονότα και ας έρθει ο Δήμος να βοηθήσει στη συνέχεια.
Ακολουθεί το σχετικό κείμενο από την ομάδα «Διαδρομές στη Μάρπησσα»:

«Για τέταρτη συνεχή χρονιά, το πολιτιστικό βιωματικό φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα» διοργανώθηκε στις 23, 24, 25 Αυγούστου 2013 και ταξίδεψε κατοίκους και επισκέπτες στην αυθεντική Πάρο.

Το φετινό θέμα

Ένα ταξίδι από τις αισθήσεις, στα συναισθήματα και τη μνήμη. Η εθελοντική ομάδα διοργάνωσης σχεδίασε το φετινό φεστιβάλ με έμπνευση τις πέντε αισθήσεις και βασισμένη στο τρίπτυχο παρατηρώ – ανακαλύπτω – αισθάνομαι. Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, μυρίσαμε, γευθήκαμε, είδαμε, ακούσαμε και αγγίξαμε το τοπίο του παραδοσιακού οικισμού της Μάρπησσας, μέσα από δράσεις, επισκέψιμους χώρους, «σταθμούς», εκθέσεις, μουσικά και εικαστικά δρώμενα.

Τα δρώμενα

Οι μικροί μας φίλοι έπαιξαν στο «trivial των αισθήσεων» της Ε. Δενδρινού, γνώρισαν το Μουσείο Περαντινού μέσα από πρόγραμμα μουσειακής αγωγής της Κ. Δερματά και συμμετείχαν σε θεατρικό παιδαγωγικό εργαστήριο των Ε. Βλαχογιάννη και Σ. Στεργίου βασισμένο στο θεατρικό «Το αγόρι με τη βαλίτσα». Ταυτόχρονα, το εργαστήριο για τα φυτά της παριανής γης των Α. Μισύρη Τζιώτη και Α. Καβαλιέρου Τζιώτη εντυπωσίασε μικρούς και μεγάλους, ενώ η αφήγηση παραμυθιών «σε στράτες πελαγίσιες» από τη Ν. Κάπαρη και τον Γ. Ψειμάδα συνεπήρε τους θεατές. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά την τέχνη της κεραμικής από τον Σ. Γκίκα και επίσης, να «αναζητήσουν τη χαμένη ταυτότητα», «ακούγοντας το τραγούδι των τοίχων» σε δύο εξειδικευμένα εργαστήρια για τη φυσιογνωμία της Πάρου από τους Π. Χατζηγρηγορίου, Ε. Μαυρίκα, Δ. Στεφάνου. Μοναδική εμπειρία για όλους ήταν η παρουσίαση του παριανού αμπελώνα και οινολογία από τον Χ. Τσιράκη, ο πρωινός τρύγος και το πάτημα των σταφυλιών, καθώς και η γνωριμία με τον υγρότοπο του Μώλου από τη Μ. Νοΐδου.

Ιδιαίτερο τόνο στο φεστιβάλ έδωσαν οι εικαστικές διαδρομές/ installation art εμπνευσμένες από τη Μάρπησσα από τις Α. Αναστασέα, Η. Βαβανού, Ν. Μπιζά και Μπ. Ράλλη.

20130903-095932.jpg

Η Μαρία Χριστίνα μάγεψε με τις μελωδίες της άρπας της, ο Σταύρος Λάντσιας καθήλωσε το κοινό σε μία εξαιρετικά ατμοσφαιρική βραδιά, ενώ ο Κωστής Μαραβέγιας ξεσήκωσε στο ρυθμό του όλο το χωριό «τρελό από χαρά». Το τριήμερο ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη τσαμπουνοπατινάδα στα στενά της Μάρπησσας από ντόπιους οργανοπαίκτες και κορυφώθηκε με το Νίκο Οικονομίδη και την Κυριακή Σπανού σε ένα παραδοσιακό νησιώτικό γλέντι.

20130903-100059.jpg

Η εθελοντική ομάδα διοργάνωσης των «Διαδρομών στη Μάρπησσα», ευχαριστεί θερμά τους κατοίκους, τους φορείς και τους επαγγελματίες που στήριξαν το φεστιβάλ, και φυσικά όλους όσοι περπάτησαν για άλλη μία χρονιά τις Διαδρομές στη Μάρπησσα».

20130903-100207.jpg

20130903-100308.jpg

20130903-100349.jpg