Ευτυχώς που κατέστρεψαν το καλύτερο καλοκαίρι της Σαντορίνης …

…για να μας πουν ότι οι Κυκλάδες θα συνδεθούν με το δίκτυο ρεύματος

20130817-002851.jpg

Τη «θλίψη» του για το «πρωτόγνωρο γεγονός στη Σαντορίνη, που τραυμάτισε την τουριστική καρδιά της Ελλάδας» εξέφρασε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτης, τονίζοντας πάντως ότι «ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες της κυβέρνησης στο τελικό στάδιο της πλήρους επιδιόρθρωσης της βλάβης».
Ο κ. Μανιάτης επεσήμανε

… ότι η ανυπαρξία ηλεκτρικής διασύνδεσης των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα αποτελεί μεγάλο αντιαναπτυξιακό μειονέκτημα για τη χώρα μας, σημειώνοντας ότι η κατανάλωση καυσίμου στις μονάδες που παράγουν, τοπικά, ηλεκτρική ενέργεια ξεπερνά κάθε χρόνο σε κόστος τα 600 εκατομμύρια ευρώ.
Υπογράμμισε πάντως ότι για πρώτη φορά, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στην οριστική επίλυση του προβλήματος, επενδύοντας στη διασύνδεση ολόκληρου του νησιωτικού συμπλέγματος με την υπόλοιπη χώρα, μέσω υποβρύχιων ηλεκτρικών καλωδίων.
«Με ταχύτατους ρυθμούς επισπεύδονται οι διαδικασίες για το εν εξελίξει έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, που έχει ενταχθεί πλέον στο ΕΣΠΑ. Ήδη, έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός και αναμένουμε την κατάθεση προσφορών μέσα στον Οκτώβριο», πρόσθεσε.
Υπενθύμισε ακόμη ότι πρόσφατα η κυβέρνηση ενέταξε την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα, ένα έργο κόστους άνω των 800 εκατ. ευρώ, στα Διευρωπαϊκά Δίκτυα Ενέργειας Κοινού Ενδιαφέροντος, ενώ όπως είπε, στον ίδιο στρατηγικό σχεδιασμό είναι ενταγμένη η ηλεκτρική διασύνδεση των Δωδεκανήσων, καθώς και των νησιών του βορείου Αιγαίου και προχωρούν οι σχετικές μελέτες ωρίμανσης.

ΠΗΓΗ: ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ