Περιφέρεια | Η μεγάλη «μάχη» των κουνουπιών

20130812-102618.jpg

Όπως έγκαιρα είχε προβλέψει ο ιστότοπος μας, το θέμα των κουνουπιών, δηλαδή των μέτρων κατά των κουνουπιών, βόλευει τη διοίκηση και την μείζονα αντιπολίτευση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για να κάνουν αντιπαράθεση για τα μάτια του κόσμου. Έτσι, την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε την απάντηση από την πλευρά της πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ) που διοικεί την Περιφέρεια, στην ανακοίνωση που είχε δημοσιοποιήσει πριν λίγες ημέρες η μείζων αντιπολίτευση (ΝΔ). Την παραθέτουμε, αφού υπενθυμίσουμε ότι κατά την τετραετία που διανύουμε η πλειοψηφία και η μείζων αντιπολίτευση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, σπάνια αντιπαρατίθενται, ενώ έχουν ψηφίσει μαζί τις κρίσιμες «συγκυβερνητικές» πολιτικές κατά το παράδειγμα των κομμάτων από τα οποία στηρίζονται. Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση:

«Με ιδιαίτερη έκπληξη γίναμε κοινωνοί του Δελτίου Τύπου της παράταξης «ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ για τα νησιά μας», σχετικά με το Πρόγραμμα καταπολέμησης Κουνουπιών στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑ) , Κυκλάδες και Δωδεκάνησα. Θεωρώντας υποχρέωση μας να αποκαταστήσουμε την αλήθεια, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Το πιο εύκολο και το πιο ανώδυνο πράγμα είναι, ευρισκόμενος από την πλευρά της αντιπολίτευσης, να κάνεις κριτική εκ του ασφαλούς, χωρίς να προτείνεις λύσεις, διότι γνωρίζεις ότι δεν υπάρχουν, ιδιαίτερα μέσα στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία. Και αυτό, διότι ειλικρινά δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πως είναι δυνατόν τα μέλη της μείζονος πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου να αγνοούν ότι το Υπουργείο Εσωτερικών δε διέθεσε στους Δήμους και τις Περιφέρειες τις εγκεκριμένες για το Έτος 2012 πιστώσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ), για την καταπολέμηση των κουνουπιών.

Επιπλέον, η μείζονα αντιπολίτευση γνωρίζει, και μάλιστα πολύ καλά, ότι παρά τη μη διάθεση πόρων, η ΠΝΑ ενέγραψε έγκαιρα στο Τεχνικό Πρόγραμμά της σχετικό Έργο, περί καταπολέμησης των Κουνουπιών στα νησιά της, ξεκινώντας άμεσα, εντός του 2013, αγώνα εξεύρεσης Πόρων από το ΠΔΕ. Παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων του ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΚΕΛΟΥΣ, κατάφερε, εξασφάλισε και ενέγραψε σχετικό Έργο Προϋπολογισμού & Πίστωσης για το έτος 2013, 390.000,00€ (180.000,00€ Κυκλάδες και 210.000€ Δωδεκάνησα) , ποσό που προέκυψε -μετά από έγκαιρο Προγραμματισμό και εκπόνηση σχετικών Μελετών από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της. Ταυτόχρονα, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους η Περιφερειακή Αρχή βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ συμμετέχοντας επίσης στη σύσκεψη του Υπουργείου Υγείας για τα θέματα καταπολέμησης των Κουνουπιών.

Μετά την εξασφάλιση της αναγκαίας -για τα Έργα Προγράμματος- Πίστωσης, ελήφθησαν οι απαραίτητες σχετικές Αποφάσεις από τα αρμόδια θεσμοθετημένα Όργανα (Περιφερειακό Συμβούλιο & Οικονομική Επιτροπή) και προχώρησαν οι διαδικασίες των Διαγωνισμών -όπως της Προκήρυξής τους, της εκδίκασης των ενστάσεων που υποβλήθηκαν- και τα Έργα «έτρεξαν» όσο γίνεται γρηγορότερα από τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Παρά τις δυσκολίες, οι Συμβάσεις, υπεγράφησαν και τα έργα υλοποιούνται.

Επισημαίνουμε ότι για την ΠΕ Δωδεκανήσου δεν υποβλήθηκαν ενστάσεις και άρα υπεγράφη η σύμβαση με τον ανάδοχο νωρίτερα, σε αντίθεση με τι υποβληθείσες ενστάσεις στις Κυκλάδες και όπως πολύ καλά γνωρίζουν όλοι, σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτούνται προκαθορισμένοι χρόνοι για την εκδίκαση των ενστάσεων και επανεξέταση της σύμβασης.

Στην επισήμανση της μείζονος αντιπολίτευσης ότι «κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο γεωπόνος της ΠΝΑ συμμερίστηκε το προβληματισμό της και συμφώνησε ότι δεν έχει νόημα η έναρξη των ψεκασμών στο μέσο του καλοκαιριού» θεωρούμε σκόπιμο να διευκρινίσουμε ότι οι ψεκασμοί υλοποιούνται βάσει των οδηγιών του ΚΕ. ΕΛ.Π.ΝΟ. και της Διεύθυνσης Υγείας της ΠΝΑ που είναι και τα μοναδικά αρμόδια όργανα καθώς και ότι ο γεωπόνος ανακάλεσε τις παρατηρήσεις του.

Η παράταξη της μείζονος πλειοψηφίας γνωρίζει καλά ότι έργο στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, υλοποιείται, οι κάτοικοι το ζουν και το εισπράττουν καθημερινά και οι χιλιάδες επισκέπτες των νησιών μας, το βλέπουν και το αναγνωρίζουν.

Ουδέποτε παρεκκλίναμε των νόμιμων διαδικασιών και ούτε έχουμε σκοπό να το πράξουμε στο μέλλον. Ας σταματήσουν επιτέλους να διυλίζουν τον κώνωπα και να καταπίνουν την κάμηλον. Είναι καλύτερα να τολμάς και να υλοποιείς, παρά να αναβάλεις και να ασκείς εκ του ασφαλούς στείρα και για καθαρά αντιπολιτευτικούς λόγους κριτική».

20130812-102731.jpg