Εσωτερικός πόλεμος στο Δήμο Πάρου εις βάρος του τουρισμού

Μία ακόμη ιστορία απελπισίας για την κατάντια της δημοτικής αρχής

20130812-143232.jpg

Από τις αρχές του Αυγούστου, έχει προκύψει θέμα εσωτερικής σύγκρουσης εντός της διοίκησης του Δήμου Πάρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν αφορά εσωτερικές αντιθέσεις μεταξύ προσώπων που νέμονται αξιώματα της δημοτικής εξουσίας. Δεν θα ασχολούμασταν με τις κουταμάρες αυτές που καταδεικνύουν το θλιβερό επίπεδο της κατάπτωσης της δημοτικής αρχής επί εποχής δημάρχου Χρ. Βλαχογιάννη, αν οι επιπτώσεις δεν επηρέαζαν με αρνητικό τρόπο τον τόπο μας, για ακόμη μία φορά.
Σημειώνουμε για τους αναγνώστες μας ότι η νέα υπόθεση παρακμής αφορά τον τομέα του τουρισμού του νησιού μας που πλήττεται ούτως ή άλλως από τις αβελτηρίες της δημοτικής αρχής. Παρακολουθήσετε την ιστορία:

ΠΡΑΞΗ ΠΡΩΤΗ

Η Τουριστική Επιτροπή του Δήμου Πάρου υιοθέτησε από πέρυσι την δράση να διοργανώνονται δωρεάν περιηγητικοί περίπατοι για τους επισκέπτες στα αξιοθέατα της Παροικιάς. Ήταν μία πρωτοβουλία που είχε ξεκινήσει με την υποστήριξη μίας ομάδας φιλων του παραδοσιακού οικισμού της πρωτεύουσας. Η δημοτική αρχή ανακοίνωσε και εφέτος το μέτρο με τις υπογραφές του δημάρχου και της προέδρου της δημοτικής επιτροπής τουρισμού Μ. Χανιώτη κατά το τέλος Ιουλίου. Δεν γνωρίζουμε γιατί το μέτρο δεν προβλήθηκε ούτε πέρυσι, ούτε φέτος, δεν γνωρίζουμε γιατί εφαρμόζεται μόνο τον Αύγουστο, δεν γνωρίζουμε γιατί δεν εφαρμόζεται η υπηρεσία και σε άλλους παλιούς παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού.
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι αποτελεί μία καλή υπηρεσία η οποία στα χέρια μίας λογικής δημοτικής αρχής θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με πολύ θετικά αποτελέσματα.

Όμως, όπως επανηλημένα έχουμε αποδείξει, η δημοτική Πάρου Χρ.Βλαχογιάννη είναι η μοναδική στην Ελλάδα η οποία έχει την δυνατότητα να καταστρέφει μοναδικά, ακόμη και τις πιο καλές – δικές της – ιδέες για τα αυτονόητα, τις σπάνιες φορές που έχει τέτοιες για το καλό του τόπου μας.

Εφέτος, αποφάσισε για δύο μήνες να προσλάβει έναν άνθρωπο γι’ αυτή τη δουλειά, δηλαδή για τις ξεναγήσεις στα αξιοθέατα της Παροικιάς. Πέρυσι που ξεκίνησε το μέτρο, γινόταν σε εθελοντική βάση. Έγιναν οι διαδικασίες και αναδείχθηκε ανάδοχος της εργασίας μία κοπέλα, φοιτήτρια, η οποία ήταν η ίδια που και πέρυσι έκανε τις ξεναγήσεις εθελοντικά. Η κοπέλα ήταν η μόνη που υπέβαλε αίτηση για την θέση.

ΠΡΑΞΗ ΔΕΥΤΕΡΗ
Τα ευτράπελα

Αφού τελείωσαν οι διαδικασίες ανάδειξης για τη θέση, αναγγέλθηκε ότι οι περιηγήσεις ξεκινούν από τις αρχές Αυγούστου.
Με την έναρξη της διαδικασίας προέκυψαν τα εξής πρωτοφανή:

  • Η αντιπρόεδρος της Δημοτικής Τουριστικής Επιτροπής, Χριστίνα Φωκιανού δημοσίευσε σε ιστότοπο της Τουριστικής Επιτροπής σφοδρή κριτική και σχόλια για την λειτουργία της συγκεκριμένης υπηρεσίας στην Παροικιά.
  • Στη συνέχεια, την πρώτη ημέρα ξενάγησης, φιλικά πρόσωπα στην Χρ. Φωκιανού παρενόχλησαν την κοπέλα η οποία είχε αναλάβει την δουλειά, κατά την άσκηση των καθηκόντων της.

Η επιχειρηματολογία της Χρ. Φωκιανού εδραζόταν στο γεγονός ότι η κοπέλα που ανέλαβε τη δίμηνη σύμβαση από τον Δήμο, δεν ήταν διπλωματούχος ξεναγός.

Παρασκήνιο

Η Χρ. Φωκιανού είναι μέλος και αντιπρόεδρος της Δημοτικής Τουριστικής Επιτροπής. Επαγγελματικά, δραστηριοποιείται στην επιχείρηση του πατέρα της Σπ. Φωκιανού (ξενοδοχείο στην Μάρπησσα) ενώ είναι απόφοιτος σχολής με αντικείμενο τον τουρισμό. Τόσο η ίδια, όσο και ο πατέρας της συγκαταλέγονται στους λίγους αλλά επιστήθιους φίλους του δημάρχου Χρ. Βλαχογιάννη. Ανήκουν στην διμμοιρία «πιστών» πολιτικών φίλων του δημάρχου Χρ. Βλαχογιάννη όπως λέγεται. Η Χρ. Φωκιανού αναδείχθηκε αντιπρόεδρος στην Δημοτική Τουριστική Επιτροπή κατόπιν προσωπικής επιλογής του δημάρχου. Θα οριζόταν πρόεδρος, αλλά αυτό θα συνιστούσε υποτίμηση για την εκλεγμένη δημοτική σύμβουλο από την Αλυκή, Μ. Χανιώτη, η οποία ανέλαβε πρόεδρος.
Λέγεται ότι η Χρ. Φωκιανού και ο πατέρας της θεωρούσαν και θεωρούν ότι είναι υποτιμητικό με δήμαρχο τον «δικό τους άνθρωπο», να υπάγεται η «Χριστίνα» στην Μ. Χανιώτη και το στηρίζουν αυτό στο γεγονός ότι η τελευταία δεν έχει σπουδές στον τουρισμό.
Γι’ αυτό η πράξη της Χρ. Φωκιανού να επιτεθεί στην επιλογή των ξεναγήσεων στην Παροικιά λέγεται ότι ήταν υπόθεση «εκκαθάρισης» πολιτικών λογαριασμών με την πρόεδρο της Δημοτικής Τουριστικής Επιτροπής.

Η άλλη πλευρά

Βεβαίως, η πρόεδρος Μ. Χανιώτη, μετά τα πρωτοφανή γεγονότα δημόσιου χλευασμού και παρεμπόδισης της κοπέλας που κάνει τις ξεναγήσεις, επέδειξε την πολιτική ευστροφία να καταδικάσει την στάση της αντιπροέδρου και να στηρίξει την εργαζόμενη. Τι άλλο θα μπορούσε να κάνει άλλωστε, αφού καταστηματάρχες και πολίτες της Παροικιάς που έμαθαν για το γεγονός διαμαρτυρήθηκαν άμεσα και έντονα για τα πρωτοφανή ευτράπελα.

Η Μ. Χανιώτη δημοσιοποίησε σχετικά την ανακοίνωση που ακολουθεί:

Δήλωση Μ. Χανιώτη, προέδρου τουριστικής επιτροπής Δήμου Πάρου, και δημοτικής συμβούλου με την παράταξη του δημάρχου Χρ. Βλαχογιάννη:
«Όπως είναι γνωστό πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από το Δήμο Πάρου ,στα πλαίσια της προσπάθειας να προβάλει τους επισκέψιμους χώρους του παλαιού οικισμού της Παροικίας, η πρόσληψη υπαλλήλου που θα αναλάμβανε τις περιηγήσεις σε όλους τους επισκέψιμους χώρους. Ο σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής, η οποία πέρυσι ξεκίνησε από τους φίλους του παλαιού οικισμού εθελοντικά και θεωρήθηκε απόλυτα πετυχημένη, ήταν όπως προανέφερα, να επισκεφτούν την περιοχή και να γνωρίσουν οι επισκέπτες του νησιού τον θησαυρό που κρύβεται στην παλαιά πόλη και γιατί όχι ,να τονωθεί η αγορά . Στις δύσκολες εποχές που ζούμε, η ενίσχυση των προσπαθειών των επαγγελματιών είναι επιβεβλημένη.

Η κίνηση αυτή του Δήμου, επικροτήθηκε από πάρα πολλούς κατοίκους και επαγγελματίες της Παροικίας με τηλεφωνήματα , μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς και ηλεκτρονικά μηνύματα.
Επόμενος στόχος, η επέκταση των περιηγήσεων και σε άλλους παραδοσιακούς οικισμούς με γνώμονα πάντοτε την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων και των ιδιαιτεροτήτων του νησιού.
Όμως με μεγάλη μου έκπληξη και λύπη, διαπίστωσα, ότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από επαγγελματίες ξεναγούς για την κίνηση αυτή του Δήμου, και πραγματικά αναρωτιέμαι για ποιο λόγο, όταν η πρόσληψη της κας Σπανού έγινε με απόλυτα νόμιμο τρόπο σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο νόμος και στην πρόσκληση ενδιαφέροντος ήταν η μοναδική που παρουσιάστηκε.
Όσο για την επίθεση που έγινε μέσα από την επίσημη σελίδα της τουριστικής επιτροπής του Δήμου Πάρου με διάφορα υπονοούμενα θα την χαρακτήριζα επιεικώς απαράδεκτη, όπως και τη λεκτική επίθεση εναντίον της κοπέλας κατά τη διάρκεια της πρώτης περιήγησης καθώς και την ηχογράφηση της διαδικασίας περιήγησης, που μας καταγγέλθηκε, την θεωρώ προκλητική.
Αναρωτιέμαι, γιατί πέρυσι που οι περιηγήσεις γινόταν εθελοντικά για περίπου δύο μήνες δεν υπήρξε κανένα θέμα;

Οφείλω να πω, ότι οι επαγγελματίες διπλωματούχοι ξεναγοί που δραστηριοποιούνται στο νησί μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια προσέφεραν τις υπηρεσίες τους πολλές φορές στο Δήμο Πάρου αφιλοκερδώς και ουδέποτε υπήρξε θέμα και γι’ αυτό με εξέπληξε η συμπεριφορά τους σε αυτήν την συγκεκριμένη περίπτωση, αφού η συνεργασία μας, όταν χρειαστήκαμε τις υπηρεσίες τους για επαγγελματική ξενάγηση πάντα ήταν άψογη και αυτό έχει ειπωθεί δημόσια πολλές φορές .
Σήμερα, με λύπη μου, πληροφορήθηκα την παραίτηση της υπαλλήλου εξαιτίας των αντιδράσεων που υπήρξαν. Όμως η κα Σπανού, παρόλα όσα συνέβησαν εις βάρος της, εξέφρασε την επιθυμία της να συνεχίσει εθελοντικά τις περιηγήσεις με τη βοήθεια και συμπαράσταση του συλλόγου αναβίωσης του παραδοσιακού οικισμού της Παροικίας, κατοίκων και καταστηματαρχών, όπως ακριβώς έκανε και πέρυσι.
Δηλώνω απερίφραστα ότι θα στηρίξω και θα βοηθήσω όπου και όπως μπορώ την δράση αυτή καθώς και άλλες δράσεις που σκοπό έχουν την ανάδειξη του νησιού μας και θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω την κα Σπανού για την εθελοντική της προσπάθεια για την ανάδειξη του Παλαιού οικισμού της Παροικίας.
Μαρία Χανιώτη,
Δημοτική Σύμβουλος
Πρόεδρος Επιτροπής Τουριστικής Προβολής»

ΠΡΑΞΗ ΤΡΙΤΗ
Η έκταση του γεγονότος

Το θέμα τις τελευταίες ημέρες πήρε δικαιολογημένη έκταση, αφού καταδεικνύει το ύφος και το γενικότερο κλίμα παρακμής που χαρακτηρίζει τη διοίκηση του Δήμου. Χαρακτηριστική έιναι η ανακοίνωση του συνδυασμού της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου, «Πάρος ΑΞΙΑ», που καυτηριάζει τη στάση της διοίκησης του Δήμου η οποία ακόμη μέχρι σήμερα καλύπτει την αντιπρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής, παρά τα επεισόδια που φέρεται να προκάλεσε:

«Δήλωση της Πάρος ΑΞΙΑ για το θέμα της ξενάγησης στην Παροικιά:
Μετά από τις πολλές διαμαρτυρίες επαγγελματιών και κατοίκων του παραδοσιακού οικισμού της Παροικιάς, σχετικά με το πρόβλημα της ξενάγησης στην Παροικιά, δηλώνουμε τα εξής.
1. Κατά την άποψή μας, η πρωτοβουλία για την έναρξη του προγράμματος ξεναγήσεων εντός Παροικιάς είναι προς την σωστή κατεύθυνση για την αναβάθμιση του παραδοσιακού οικισμού της Παροικιάς, όμως δεν είναι αρκετή από μόνη της να δώσει στην Παροικιά την ώθηση που χρειάζεται, ώστε να αποτελέσει πόλο έλξης ποιοτικού τουρισμού.
2. Η πρωτοβουλία αυτή θα πρέπει να επεκταθεί σε όλους τους παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού, γιατί οι παραδοσιακοί οικισμοί μας, με το εξαιρετικό φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον τους, αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα και την αιχμή του δόρατος της οικονομίας του νησιού μας.
3.Η πρωτοφανής, αήθης, και πέρα από κάθε επαγγελματική και συνδικαλιστική δεοντολογία επίθεση της Αντιπροέδρου της Τουριστικής Επιτροπής , προς την διορισθείσα γι αυτό το σκοπό εποχική υπάλληλο του Δήμου, όχι μόνο εκθέτει την Δημοτική Αρχή που την διόρισε στην θέση της Αντιπροέδρου της Τουριστικής Επιτροπής , αλλά θέτει σε κίνδυνο τον ίδιο το τουρισμό μας, αφού είναι σαφές ότι τέτοιες ενέργειες συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην υποβάθμιση του νησιού μας.
4.Η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος οφείλουν να αφήσουν την διγλωσσία κατά μέρος – δεν αρκεί μεμονωμένη δήλωση στήριξη της εποχικής υπαλλήλου από την Πρόεδρο της Τουριστικής Επιτροπής- αλλά να πράξουν το αυτονόητο .Να ζητήσουν την παραίτηση της Αντιπροέδρου της Τουριστικής Επιτροπής ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ .
5.Η τοπική μας κοινωνία δεν ανέχεται πλέον την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος από τέτοιους αξιωματούχους της Δημοτικής Αρχής που αποδεικνύουν με τις πράξεις τους ότι νοιάζονται μόνο για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων τους».
Πάρος 8 Αυγούστου 2013

ΠΡΑΞΗ ΤΕΤΑΡΤΗ
Η κοπέλα των ξεναγήσεων

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω, μπορεί να παραθέσει κανείς τη στάση της κοπέλας, δηλαδή της νέας Παριανής φοιτήτριας, κ. Σπανού. Αφού υπέστη τις μικρότητες των μανδαρίνων της παρακμάζουσας εξουσίας του Χρ. Βλαχογιάννη, δήλωσε:

  • αφενός, ότι παραιτείται της αμοιβής που δικαιωματικά και νόμιμα θα λάμβανε για τις ξεναγήσεις, και …
  • αφετέρου, δήλωσε ότι θα συνεχίσει αμείωτα τις ξεναγήσεις για το καλό της Παροικιάς.

Δηλώσεις παραδοχής ντροπής δεν έχουμε λάβει ακόμα από πολιτικά πρόσωπα της δημοτικής αρχής, ούτε και περιμένουμε, ενώ ο δήμαρχος Πάρου είναι άφαντος, όπως πάντα.

Μετά από όλα αυτά προτείνουμε και ένα βιβλίο – με τυχαία επιλογή – για το υπόλοιπο καλοκαίρι:

20130812-143337.jpg