Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013 στη γέμιση του φεγγαριού…σε Πάρο και Αντίπαρο

… με τον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα

20130805-182757.jpg

Μετά τις εξαιρετικά επιτυχημένες περσινές εκδηλώσεις η ΚΑ΄ ΕΠΚΑ, με την πρόθυμη προσφορά εθελοντικής εργασίας από όλο το προσωπικό, ανοίγει και φέτος, το βράδυ της Πανσελήνου, 21 Αυγούστου 2013, όσο το δυνατόν περισσότερα Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους στις Κυκλάδες, τη Σάμο και την Ικαρία.
​Θέμα των φετινών εκδηλώσεων είναι το έργο ….

….του Ισπανού ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα (5 Ιουνίου 1898 – 19 Αυγούστου 1936), ο οποίος έγινε πολύ νωρίς γνωστός στην Ελλάδα μέσα από τις μεταφράσεις των έργων του (πρώτη μετάφραση το 1933, ενόσω ζούσε ακόμη ο ποιητής, από τον Ν. Καζαντζάκη. Ακολούθησαν οι Ν. Γκάτσος, Οδ. Ελύτης, Αλ. Σολωμός κ.ά.), αλλά και θεατρικές παραστάσεις (Ματωμένος Γάμος από τον Κ. Κουν το 1948).
​Είναι ο περισσότερο μελοποιημένος ξένος ποιητής. Σπουδαίοι Έλληνες συνθέτες εμπνεύστηκαν από την ποίησή του – Μ. Χατζηδάκις (1948), Μ. Λοίζος (1962), Μ. Θεοδωράκης (1967), Γ. Γλέζος (1969), Στ. Ξαρχάκος (1969), Τ. Παπαστεφάνου (1972), Χρ. Λεοντής (1974), Ν. Μαμαγκάκης (1983), Ν. Μαυρουδής, Γ. Κουρουπός, Ν. Κυπουργός, Δ. Μαραμής και πολλοί άλλοι – και τον μελοποίησαν με τέτοιο τρόπο που πολύ σύντομα έγινε και «δικός μας» ποιητής. Ο Λόρκα αγαπήθηκε στην Ελλάδα περισσότερο από κάθε άλλο ξένο συγγραφέα.
​Επιδίωξή μας είναι, στις δύσκολες συγκυρίες που βρίσκεται η Χώρα μας, αλλά και η Ισπανία, να τονώσουμε το αίσθημα αισιοδοξίας, περηφάνιας και πίστης στον Πολιτισμό, και, παράλληλα, να προβάλουμε τις αξίες της αλληλεγγύης, της προσφοράς, του εθελοντισμού και της συνεργασίας, επειδή πιστεύουμε ότι αυτά είναι τα ισχυρότερα όπλα μας για να αντιμετωπίσουμε τους δύσκολους καιρούς που ζούμε.

Μουσεία και Αρχαιολογικοί Χώροι που θα είναι ανοιχτοί για τα δρώμενα
την Τετάρτη, 21 Αυγούστου 2013 από 21:00 – 24:00
Είσοδος Ελεύθερη

ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ, στο Κάστρο
1. Φωτογραφική έκθεση: «Ωλίαρος – Ίχνη Προγόνων». Αρχαιολογικά ευρήματα από την Αντίπαρο και τα νησιά της.
2. «Θεατρικές πράξεις στο φως του φεγγαριού». Μονόλογοι και μονόπρακτα των Φρ. Γκ. Λόρκα, Τ. Ουίλιαμς, Ζ. Κοκτώ από το «Θεατρικό εργαστήρι Αρχιλόχου»
Κέρασμα από την Κοινωφελή Οργάνωση Δήμου Αντιπάρου
Συνδιοργάνωση με τον Δήμο Αντιπάρου

ΠΑΡΟΣ, Αρχαιολογικό Μουσείο.
1. Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, ποιήματα και τραγούδια. Επιμέλεια Μαρία Αρκουλή–Βαρριά. Με τους μαθητές της Α΄ Λυκείου Ελένη Αιγινήτου, Γιώτα Γυφτοπούλου, Βασιλική Θαλασσοχωρίτη, Ευάγγελο Κατσαρό, Ιωάννη Κατσαρό, Αναστάση Λειβαδίτη, Μαριάννα Μπαρμπαρή, Κατερίνα Νίκα.
2. Τραγούδια σε ποίηση Λόρκα από τους Μαρουλία Κοντού, Μιχάλη Χατζή και Βασίλη Γερμανόπουλο.
Συνδιοργάνωση με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου (ΚΔΕΠΑΠ)

20130805-182934.jpg