Αυξήσεις στα διανησιωτικά δρομολόγια με κερασάκι τον λαϊκισμό

ploia

Ένα παιχνίδι λαϊκισμού παίχτηκε το τελευταίο δεκαπενθήμερο από την πλευρά του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Ανακοίνωσε εκπτώσεις που είχαν θεσμοθετηθεί για αξιωματούχους του Κράτους στα πλοία με την συναίνεση των πλοιοκτητών, ώστε να δοθεί η εντύπωση ότι κόβονται προνόμια από την πολιτική τάξη, στη συνέχεια όμως, έγιναν αυξήσεις σε όλες σχεδόν τις διανησιωτικές συνδέσεις στα εισιτήρια επιβατών και τα οχήματα. Σε μία εποχή που τα έσοδα των πολιτών …


… έχουν καταβαραθρωθεί, το υπουργείο βρήκε την ευκαιρία να κάνει αυτό που κάνει και η κυβέρνηση σε βάρος των πολιτών, αλλά αυτή τη φορά σε όφελος των πλοιοκτητών. Τις ζημίες των επιχειρήσεων τους από το φαγοπότι κερδών των προηγούμενων ετών, το πληρώνουν τώρα οι επιβάτες και οι μικροεπιχειρήσεις που διακινούν εμπορεύματα από και προς τα νησιά.

Οι καταργήσεις

Στο πλαίσιο αυτό, καταργούνται από το παλαιό καθεστώς, μεταξύ άλλων, οι δωρεάν μετακινήσεις βουλευτών, τέως βουλευτών, μητροπολιτών, αρχηγών Σωμάτων Στρατού και Ασφαλείας, προέδρων και γενικών γραμματέων ναυτεργατικών ενώσεων, νομαρχών και επάρχων νησιωτικών περιοχών, συμβούλων νομαρχιών, γενικών γραμματέων, καθώς και γενικών διευθυντών και συμβούλων περιφερειών βουλευτών. Για την κατηγορία των οχημάτων καταργείται η δυνατότητα δωρεάν μετακίνησης σε οχήματα εν ενεργεία βουλευτών, καθώς και τέως βουλευτών νησιωτικών περιοχών. Επίσης με την υπουργική απόφαση, με βάση εισοδηματικά κριτήρια, θεσπίζεται έκπτωση 100% σε άπορους και σε παιδιά ηλικίας έως 5 ετών, καθώς και στο προσωπικό του Λιμενικού Σώματος και της Υπηρεσίας Πολιτικών Υπαλλήλων για υπηρεσιακούς λόγους. Επίσης θεσπίζεται έκπτωση έως 50% σε αναπήρους πολέμου και σε άτομα με αναπηρία με τους συνοδούς τους, σε πολύτεκνους, σε φοιτητές και σπουδαστές.

Ειδικότερα, για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων (αξιωματικοί, υπαξ/κοί, οπλίτες) που, επίσης, δεν εντάσσονται στη νέα απόφαση ο κ. Βαρβιτσιώτης έχει συνάψει συμφωνία με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας για τη διατήρηση της εμπορικής έκπτωσης, με επιβάρυνση των ακτοπλοϊκών εταιρειών.

Οι αυξήσεις

Από τις αποφάσεις του υπουργείου επηρεάζονται όλα τα δρομολόγια σύνδεσης της Πάρου με τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου, αλλά και η διασύνδεση μεταξύ Πάρου – Αντιπάρου, τόσο από την Πούντα, όσο και από την Παροικιά.


Οι δηλώσεις

ΔΗΛΩΣΗ του Νίκου Συρμαλένιου για το νέο χαράτσι στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια:
«Λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, αντιλαμβανόμενος ως φαίνεται πλήρως την έννοια της νησιωτικότητας (!) και σε συνέχεια πρόσφατων δηλώσεων του ότι «ο τζίρος στην ακτοπλοΐα έχει πέσει γύρω στο 60%», επιβάλλει με υπουργική απόφαση (ΦΕΚ Β1772/23/7/2013) νέο χαράτσι στους νησιώτες. Οι αυξήσεις αυτές αφορούν την οικονομική θέση σε συγκεκριμένες γραμμές οι περισσότερες από τις οποίες είναι ενδονησιωτικές. Το μέτρο αυτό πλήττει ευθέως τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα,  καθώς και τον ήδη δραστικά μειωμένο εσωτερικό τουρισμό. Είναι σαφές ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου για άλλη μια φορά αποδεικνύει τις προθέσεις του και επιβεβαιώνει προηγούμενες δηλώσεις μου περί «Υπουργείου Εφοπλιστών», με στρατηγική την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων οργανωμένων συμφερόντων εις βάρος των νησιωτών, εις βάρος των πολιτών του Αιγαίου».

20130725-143851.jpg