Κωλοτούμπα της δημοτικής αρχής Χρ. Βλαχογιάννη για το Εμπορικό Λιμάνι | Ανακοίνωση ΚΕΠ

 

DSC_0017

Από την παράταξη της μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Πάρου, «Κίνηση Ενεργών Πολιτών Πάρου» (σ.σ: Μ. Γλέζος, εκλογές 2010) δημοσιοποιήθηκε ανακοίνωση κριτικής που στρέφεται εναντίον της δημοτικής αρχής. Το θέμα της είναι η χθεσινή (22|7|13) «κομανέτσι» ανακοίνωση του Χρ. Βλαχογιάννη υπό τον τίτλο: «Κάτι άρχισε να κινείται όσον αφορά το Νέο Εμπορικό Λιμάνι». Σε αυτή την ανακοίνωση η δημοτική αρχή περιγράφει ένα έγγραφο με βάση το οποίο μία μελετητική εταιρεία της Αθήνας αναλαμβάνει να εξετάσει την τοποθέτηση νέου Εμπορικού Λιμανιού της Πάρου στην θέση Καμινάκι της βορειανατολικής Πάρου, προκειμένου κάποτε να κατασκευαστεί το έργο και να μπορέσει να λυτρωθεί η Παροικιά από τα βάρη φορτηγών, σκόνης, γκαζάδικων κλπ.
Όμως, μόλις πριν δύο μήνες η δημοτική αρχή είχε εκδώσει άλλη ανακοίνωση με τίτλο:

«Σε τροχιά υλοποίησης το Νέο Εμπορικό Λιμάνι», δηλαδή προπαγανδιστικά προσπαθούσε να παρουσιάσει στους πολίτες ότι επειδή ανατέθηκε μία μελέτη, το ζήτημα της κατασκευής του λιμανιού (για το οποίο δεν υπάρχουν μελέτες, δεν υπάρχουν πάνω από 50 άδειες που χρειάζονται, δεν υπάρχουν ακίνητα, διανοίξεις δρόμων, δεν υπάρχουν απαλλοτριώσεις κλπ) είναι θέμα μερικών μηνών για να κατασκευαστεί !!!

Τα ερωτήματα

Το ερώτημα είναι γιατί πριν δύο μήνες η δημοτική αρχή θριαμβολογούσε ότι τάχα έλυσε το πρόβλημα του Εμπορικού Λιμανιού, ενώ σήμερα ρίχνει τους τόνους, υποβιβάζει τις προσδοκίες;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Διότι τότε, είχαν γίνει αλλεπάλληλα ρεπορτάζ από την εφημερίδα μας «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» και από τον ιστότοπο μας http://www.parosnewsblog.gr με τα οποία αναδεικνυόταν το πρόβλημα της τουριστικής καταστροφής της Παροικιάς από την πραγματοποίηση επί χρόνια ρυπογόνων, οχλουσών και επικίνδυνων φορτοεκφορτώσεων. Αναδεικνύαμε επίσης την σιωπηρή συμπαιγνία μεταξύ της δημοτικής αρχής και της επιχείρησης Αφών Ρήγα με σκοπό η τελευταία εταιρεία να αποκτήσει το δικαίωμα κατάργησης της απαγόρευσης φορτοεκφορτώσεων πέραν της 31|5 η οποία ισχύει.
Να θυμίσουμε ότι τότε, η πρωτοβουλία της εταιρείας Ρήγα εμποδίστηκε και αποτράπηκε χάριν της αποτελεσματικής «πίεσης» που άσκησαν οι επαγγελματίες του τουρισμού εναντίον της δημοτικής αρχής. Ασφαλώς, ρόλο  ενημέρωσης και παρέμβασης είχαν διαδραματίσει μόνο τα μέσα ενημέρωσης μας που προαναφέραμε.

Τότε λοιπόν, για να βρει να πει κάτι η δημοτική αρχή στους Παροικιώτες για το Εμπορικό Λιμάνι, είχε «θριαμβολογήσει» με βάση την παρερμηνεία ενός εγγράφου. Όπως γίνεται κάθε φορά με την χρήση της προπαγάνδας που επιλέγει η μονίμως ετερόφωτη δημοτική αρχή Βλαχογιάννη από το γνωστό κέντρο γέλιου – ενίοτε και του γελοίου – του Κώστου.
Ήθελαν να απαντήσουν με κάθε τρόπο στα δημοσιεύματα της εφημερίδας μας, αφού σε αυτήν καθαυτή υπόθεση Ρήγα αναγκάστηκαν να τραπούν σε άτακτη φυγή, με την απόσυρση του θέματος από τη σχετική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ύστερα από τις θυελλώδεις αντιδράσεις από κατοίκους της Παροικιάς στη συνεδρίαση του συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Παροικιάς που είχε προηγηθεί.

Η κωλοτούμπα

550_334_144166Η δημοτική αρχή Χρ. Βλαχογιάννη λοιπόν, ρίχνει τον πήχη, διότι αφενός θέλει να κρατήσει αποστάσεις από τους προπαγανδιστικούς θριάμβους του «Κώστου» ενόψει δημοτικών εκλογών, αφετέρου γιατί η ώρα της κρίσης για το αν μπορεί να γίνει ένα έργο άμεσα ή όχι, συνήθως έρχεται. Και τότε καταδεικνύεται ο ψέυτης.
Εμείς είμαστε ευχαριστημένοι από τη νέα ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής. Μας αρέσει κάθε φορά ένας πολιτικός φορέας ή ένας πολιτικός αναγκάζεται να «μαζέψει» τα λόγια του, να τα αναμασήσει, να κάνει την «κωλοτούμπα» του!

Αυτό το ζήτημα καυτηριάζει η δημοτική παράταξη Κίνηση Ενεργών Πολιτών με την ανακοίνωση της που ακολουθεί:

logo_kep«Λάβαμε χτες 21/07/2013 από την παράταξη της πλειοψηφίας του Δήμου Πάρου, Ενιαία Ενότητα για το Μέλλον, την παρακάτω ανακοίνωση: «Κάτι άρχισε να κινείται όσον αφορά το Νέο Εμπορικό Λιμάνι στη περιοχή Καμινάκη και την οριστική μεταφορά του από τη Παροικιά! Όπως σας είχαμε ενημερώσει με την από 31 Μαΐου 2013 ανακοίνωσή μας, υπεγράφη η σύμβαση με την εργολήπτρια μελετητική εταιρεία «ECOS ΜΕΛΕΤΗΤΙΚΗ ΑΕ». Στη συνέχεια η μελετητική εταιρεία με έγγραφό της την 12/07/2013 προς το Λιμενικό Ταμείο Πάρου – Αντιπάρου, ζητάει την χορήγηση στοιχείων σχετικά με το έργο και την ευρύτερη περιοχή του, ώστε να προβεί στην εκπόνηση των πρώτων απαραίτητων μελετών σχετικά με το «Νέο Εμπορικό Λιμάνι”. Υπενθυμίζουμε πως όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της εντολής του Γιάννη Ραγκούση, ως Υπουργού Υποδομών, για την ενεργοποίηση του κωδικού στο κρατικού προϋπολογισμό που αφορά την μελέτη για την εναλλακτική θέση (μετά τις ενστάσεις και την απόρριψη του Μώλου) του Νέου Εμπορικού Λιμανιού, δηλαδή στη περιοχή Καμινάκη».

Πρώτο σχόλιο: Η θριαμβολογία (31/05/2013), ότι όπου να ‘ναι ξεκινάνε τα έργα στο Λιμάνι ξεφούσκωσε, και έγινε «κάτι άρχισε να κινείται», εκτός βέβαια από το λιβανωτό, για τις ενέργειες του Ραγκούση το 2011 !!!!! που συνεχίζεται κανονικά. Προσπαθούν πάλι να προωθήσουν το «ξαναζεσταμένο» σήριαλ των εγγράφων του, που αναδημοσιεύουν.

Δεύτερο σχόλιο: Πέρασαν άλλοι κοντά δυο μήνες, και τα γραφόμενα μας επιβεβαιώθηκαν απόλυτα. Όχι μόνον δεν είχαν ποτέ ξεκινήσει οι μελέτες, αλλά δεν είχαν παρθεί καν οι απαραίτητες χρονοβόρες εγκρίσεις. Τώρα ξεκινούν οι μελετητές να μαζεύουν τα στοιχεία από τις υπηρεσίες, για να προχωρήσουν στις απαραίτητες εγκρίσεις και τις μελέτες.

Τρίτο σχόλιο: Επιμένουμε, Ισχύει απόλυτα το λαϊκό ρητό: «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» …

Για του λόγου το αληθές:

Γράφαμε στις 31/05/2013: «Από το 2011 μέχρι σήμερα, από την «Ενιαία Ενότητα για το Μέλλον» (σ.σ: παράταξη του δημάρχου) δεν αναφέρεται κανένα έγγραφο και καμιά ενέργεια του Δήμου, για την παρακολούθηση τουλάχιστον του έργου, που με ενέργειες του, έβαλε σε «τροχιά Υλοποίησης» το 2011, ο δικός μας !! Σιγή Ιχθύος …

…εμφανίζεται και δημοσιοποιείται e-mail από την εταιρία ECOS P.Panagopoulos ,προς τον Δήμαρχο, με ημερομηνία 20/05/2013 που αναφέρει ότι χρειάζονται τρείς (3) μήνες για το πρώτο Στάδιο, και μετά από τις γνωμοδοτήσεις και εγκρίσεις, άλλοι τέσσερεις (4) για το  Master Plan, τη προκαταρκτική περιβαλλοντολογική μελέτη κλπ.

Από κανένα από τα παραπάνω και ούτε από τα συμφραζόμενα της ανακοίνωσης  προκύπτει ότι τουλάχιστον έχουν παρθεί οι εγκρίσεις και ότι η μελέτη, ΟΤΑΝ ΑΝΑΤΕΘΕΙ … θα μπορέσει να προχωρήσει κανονικά. Ισχύει το λαϊκό ρητό: Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι … Ποιος ευθύνεται για τον χαμένο χρόνο από το 2011 έως σήμερα;»

Για του λόγο το αληθές :

Γράφαμε επίσης στις 03/06/2013: «Στο Δ.Τ της ΚΕΠΠ αναφερόμαστε ότι η Δημοτική Αρχή στο μεσοδιάστημα αυτό δεν έκανε τίποτα για να παρακολουθήσει το έργο, και απάντηση δεν παίρνουμε γιατί η επίκληση του εξωγενούς Νομικού Κωλύματος δεν αποτελεί απάντηση.
«Έργα και πράξεις» που λέτε και σεις. Βέβαια απάντηση για το αν στο μεσοδιάστημα έχουν παρθεί οι απαραίτητες εγκρίσεις και γνωμοδοτήσεις για την προώθηση της μελέτης, δεν υπάρχει. Και οι πέτρες ξέρουν ότι αυτές είναι που απαιτούν τον περισσότερο χρόνο, και μπορούν να στείλουν ένα έργο στις καλένδες. Η ανακοίνωση σας αυτό το ξεπερνάει  δια της σιωπής».

Εμείς αναρωτιόμαστε, τι ήταν αυτά τα  νομικά κωλύματα, που χρειάστηκαν κοντά 2 χρόνια για να ξεπεραστούν; Είναι κακό η Ανεξάρτητη Αρχή να θέλει να ελέγξει μία ανάθεση; Μήπως τα δημιούργησε η απευθείας ανάθεση της μελέτης χωρίς διαγωνισμό; Μήπως ο Δημόσιος Διαγωνισμός εκτός από διαφανής, θα ήταν και ταχύτερος και δεν θα είχαμε χάσει αυτά τα κοντά δύο χρόνια;».

Βέβαια στο χτεσινό κείμενο της «Ενιαίας Ενότητας» έχει σημειωθεί μια κάποια πρόοδος, προσγειώθηκαν στην πραγματικότητα, δεν θριαμβολογούν πια, αλλά έστω και έμμεσα παραδέχονται το αναληθές και προπαγανδιστικό των προηγούμενων ανακοινώσεων τους.
Κάτι είναι και αυτό…
Θα ήταν βέβαια τιμιότερο να αναλάμβαναν τις ευθύνες τους, σαν Δημοτική Πλειοψηφία, και να έκαναν την αυτοκριτική τους για όλα αυτά τα χρόνια, που με ευθύνη τους πήγαν χαμένα. Είναι πια σαφές ότι οι μελέτες δεν έχουν ξεκινήσει, οι εγκρίσεις και οι γνωμοδοτήσεις δεν υπάρχουν, και ο χρόνος κυλά αμείλικτος».

20130719-222654.jpg