Έκθεση του Αποστόλη Ζολωτάκη στη Νάουσα

Στο «Porto Paros»

Zolotakis. Σύμβολα -  Καμάρες Porto Paros

Έκθεση του εικαστικού Αποστόλη Ζολωτάκη πραγματοποιείται από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου 2013 στην αίθουσα «ΑΦΡΟΔΙΤΗ» του ξενοδοχείου “Porto Paros” στις Κολυμπήθρες Νάουσας. Θα λειτουργεί: Τρίτη.& Πέμπτη 10-12 π.μ.& 6-8 μ.μ., Σάββατο 10 π.μ-1 μ.μ (και με ραντεβού 22840 52669). Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η έκθεση είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Φεστιβάλ στο Πάρκο», του Περιβαλλοντικού Πάρκου Πάρου Άη Γιάννη Δέτη.

Λίγα λόγια για τη συλλογή που εκτίθεται:

Τα Μονοπάτια Μνήμης είναι ένα σύμπλεγμα από μονοπάτια που διασταυρώνονται στις αντιθέσεις παρελθόν-μέλλον, χειρωνακτικό-τεχνολογικό, υλικό-άυλο. Το ταξίδι στα μονοπάτια αυτά συμβολίζεται με τα δύο μεγάλα αρχετυπικά σκάφη που είναι αναρτημένα στον χώρο. Το πρωταρχικό ερέθισμα δόθηκε από τη θέαση βραχογραφιών σε παλαιολιθικές πόλεις της Μάλτας, και οδήγησε στην δημιουργία έργων με χάραξη από φωτιά, που απεικονίζουν σύμβολα αναγνωρίσιμα από διάφορους πολιτισμούς.

Στη σειρά έργων 40x40cm μεικτής τεχνικής διερευνάται η διαδραστικότητα μεταξύ φωτογραφίας και ζωγραφικής μέσω της επεξεργασίας παραστατικών φωτογραφικών εικόνων (στην παρούσα επιλογή πρόκειται για αρχαιοπρεπή Ιταλικά αστικά τοπία). Το φωτογραφικό υλικό προέρχεται από αρνητικά μεγάλου μεγέθους σε γυαλί, όπως χρησιμοποιήθηκαν στο πρώιμα στάδιο της Φωτογραφίας. Στις εικόνες επέδρασε ο χρόνος αφήνοντας στην επιφάνεια μούχλα και υγρασία. Ο Ζολωτάκης τις επεξεργάστηκε με υπολογιστή δημιουργώντας μια νέα «ψηφιακή» φθορά. Το αποτέλεσμα εκτυπώθηκε πάνω στον καμβά. Κάθε εικόνα περιέχει ένα λατρευτικό τάμα άντρα ή γυναίκας, το οποίο συμβολίζει τον ταξιδιώτη, την σιωπηλή μνήμη. Στο τελικό στάδιο χρησιμοποίησε ακρυλικές χρωστικές ουσίες, γραφίτη και λακ.

Από τα ίχνη της ύλης περνάμε στα ίχνη του άυλου, «πνευματικού», «ψυχεδελικού», με τη βοήθεια πολλαπλών αναλογικών λήψεων μικροφωτογραφίας φυτικών ινών. Τα έργα αυτά υπάρχουν όταν υπάρχει φως. Όταν αυτό σβήσει εξαφανίζονται. Παραπέμπουν σε προïόντα εργαστηρίου βιογεννετικής και ανοίγουν τον δρόμο στον θεατή για την δική του ερμηνεία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Αποστόλης Ζολωτάκης γεννήθηκε το 1963 στην Αθήνα. Το 1983 ξεκίνησε τις σπουδές του στην Minerva Art Academy στο Groningen της Ολλανδίας. To 1988 αποφοίτησε στη γραφιστική και τη φωτογραφία και το 1990 σε γραφικά ηλεκτρονικών υπολογιστών, μεταξοτυπία και ζωγραφική. Το 1990-1991 εργάστηκε ως καλλιτέχνης στο SCAN (πρώην Εθνικό Ινστιτούτο της Ολλανδίας για Γραφικά Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Κινούμενα Σχέδια και Πολυμέσα). Έχει συμμετάσχει σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ευρώπη και την Ασία.

20130719-222654.jpg