Άλλη μία φωτιά στην νότια Πάρο

Μία ημέρα μετά …

φωτογραφία 2

Αλλοίωση του τοπίου σε μία εποχή που την χαρακτηριστική του εικόνα την χρειαζόμαστε, όσο τίποτε άλλο ήταν το αποτέλεσμα άλλης μία φωτιάς στη νότια πλευρά της Πάρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες που …

…. έρχονται στο φως της δημοσιότητας, το περιστατικό ξεκίνησε εχθές το μεσημέρι 22|7. Οι κάτοικοι της περιοχής και οι διερχόμενοι κάλεσαν την πυροσβεστική, ενώ ειδοποιήθηκαν τα δημοτικά και ιδιωτικά μέσα μεταφοράς νερού.
Από επαγγελματίες και από εθελοντές έγινε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό για να περιοριστεί η ζημιά.

Ωστόσο

Οι εικόνες που έρχονται σήμερα στο φως της δημοσιότητας καταδεικνύουν ότι η φωτιά σταμάτησε επειδή δεν είχε τίποτε άλλο να κάψει κατά τη φορά που τις έδιναν οι πολύ ισχυροί βόρειοι άνεμοι οι οποίοι έπνεαν στην περιοχή (μέχρι και 10 μποφόρ).
Με λίγα λόγια η φωτιά έφτασε μέχρι τη θάλασσα της μακριάς Μύτης για να σβήσει. Στη «διαδρομή» της απειλήθηκαν πολλές φορές κατοικίες, ενώ σε δύο περιπτώσεις σημειώθηκαν σοβαρές ζημιές σε πορτοπαράθυρα.

Εντύπωση

Μεγάλη έκπληξη προκάλεσε η διαπίστωση ότι για την κατάσβεση της φωτιάς δεν προσέτρεξαν εναέρια μέσα.
Το άλλο στοιχείο που προκάλεσε εντύπωση είναι η μεγάλη συμμετοχή εθελοντών και κυρίως νέων στην προσπάθεια κατάσβεσης. Επίσης, συμμετείχε και η ΕΟΔ.

φωτογραφία 4

Ο π. δήμαρχος Άνδρου Δημήτρης Γιαννίσης που μένει στην περιοχή Βουτάκου μας έστειλε την επιστολή που ακολουθεί:

«Την Δευτέρα 22-07-2013 το μεσημέρι, ξέσπασε φωτιά στη περιοχή Βουτάκου Πάρου, όπου και διαμένω. Επικοινώνησα τηλεφωνικά με την Πυροσβεστική υπηρεσία και άμεσα το πυροσβεστικό όχημα κατέφθασε. Πρέπει  να τονίσω ότι στη περιοχή έπνεε δυνατός άνεμος που επιβοήθησε στην επέκταση της φωτιάς προς το σπίτι μας αλλά και σε παρακείμενο, όπου χάρις λοιπόν την έγκαιρη παρουσία  εθελοντών, αλλά & πολλών φίλων    που αυθόρμητα προσήλθαν για βοήθεια, απεφεύχθησαν τα χειρότερα!!!
Καταλυτική ήταν  όμως η παρουσία της κ. Μαρίας Χανιώτη Δημοτικής Συμβούλου, η οποία συντόνισε άκρως αποτελεσματικά την επιχείρηση κατάσβεσης με επί πλέον υδροφόρα οχήματα και έτσι διεσώθησαν από βέβαιη καταστροφή 2 σπίτια.

Χάρις λοιπόν την έγκαιρη κινητοποίηση πολλών ανθρώπων – και αυτό είναι το πιο σπουδαίο- η σύζυγος και εγώ συνεχίζουμε την ζωή μας στην Πάρο με  περισσότερη αισιοδοξία διότι για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε ( με αφορμή την πυρκαγιά ) ότι υπάρχει φιλότιμο, προσφορά και εθελοντισμός, Προσωπικά, νοιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω δημόσια την κ. Μαρία Χανιώτη καθώς και όλους τους Πυροσβέστες.
Tέλος, επειδή ως Έλληνες είμαστε επιρρεπείς στην εύκολη κριτική  εγώ από πλευράς μου θέλω και- μπράβο & ευχαριστώ- να απευθύνω προς όλους τους υπέροχους Παριανούς & φίλους που μας βοήθησαν σε αυτή την δύσκολη στιγμή, υπάρχει λοιπόν ελπίδα, να ‘σται όλοι καλά».

Δημήτρης Γιαννίσης
π.Δήμαρχος Άνδρου
Πάρος  23 Ιουλίου 2013

20130715-232539.jpg