Ο Γεωργιάδης ενημερώθηκε εκ νέου από τον Ν. Συρμαλένιο

Για τα προβλήματα της Πάρου στον τομέα υγείας

asthenoforo5

Νέα παρέμβαση του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Συρμαλένιου πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Εκτέθηκαν για μία ακόμη φορά τα σοβαρά προβλήματα στον τομέα της Υγείας στις Κυκλάδες, ενώ ο βουλευτής διαμαρτυρήθηκε στο προεδρείο επειδή δεν προσκλήθηκαν στην Επιτροπή οι Δήμαρχοι των Κυκλάδων. Η σχετική ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε από το γραφείο του βουλευτή στις 22|07 και αναφέρει τα εξής:

 

«Στη χθεσινή (18|07|13) συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, παρουσία του Υπουργού Υγείας Α. Γεωργιάδη,  σχετικά με την πολιτική Υγείας στις νησιωτικές περιοχές συμμετείχε ο βουλευτής Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ. Νίκος Συρμαλένιος. Στην αρχή της τοποθέτησής του διαμαρτυρήθηκε στον πρόεδρο της Επιτροπής κ. Κρεμαστινό για τη μη ειδοποίηση  των Δημάρχων των Κυκλάδων. Στη συνέχεια, στην τρίλεπτη παρέμβασή του, αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στα εξής:

«Η σημερινή συζήτηση δεν θα βγάλει και πολλά πράγματα και το λέω αυτό, όχι γιατί δεν είναι χρήσιμη, αλλά εδώ μπορεί να γίνει απλώς μία καταγραφή και όχι επεξεργασία πολιτικών που χρειάζονται για τον νησιωτικό χώρο, βάσει και της νησιωτικότητας. Η δημόσια υγεία στα νησιά έχει υποβαθμιστεί δραματικά, οι δαπάνες για την ιδιωτική υγεία στην Ελλάδα είναι πολύ μεγάλες και το γνωρίζετε και από κάποιες στατιστικές, όπου έλεγαν ότι είμαστε δεύτεροι στον κόσμο μετά τις Η.Π.Α. Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα εμφανίζονται σαν «μανιτάρια» σε πολλά νησιά, άρα υποβαθμίζεται η δημόσια υγεία.

Συμφωνώ με το θέμα της αντιμετώπισης της υγειονομικής κάλυψης των μικρών νησιών μέσω τηλεϊατρικής, αλλά αυτό όμως να γίνει πράξη. Χρειάζεται συγκεκριμένη ομάδα γιατρών σε 2-3 κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας που σε 24ωρη βάση θα παρακολουθούν τα περιστατικά σε κάθε νησί, για να μην έχουμε φαινόμενα, όπως για παράδειγμα ο δήμαρχος της Φολεγάνδρου να είναι και ο οδηγός ασθενοφόρου και να πηγαίνει τον άρρωστο στο λιμάνι για να φύγει. Βεβαίως, οι αποστάσεις, δεν μπορούν να εκμηδενισθούν σε κάποιες περιπτώσεις. Ας πάρουμε ως παράδειγμα τα ΚΕΠΑ: Προχθές μας γνωστοποιήθηκε ότι ένας πολίτης  στην Ίο που είναι κατάκοιτος περιμένει έναν χρόνο να ελεγχθεί το ποσοστό αναπηρίας του από κλιμάκιο γιατρών που θα έλθει από τη Σύρο.

Θα αναφερθώ τώρα σε κάποια σημαντικά ζητήματα:
Διαφωνούμε κάθετα με τη συγχώνευση των νοσοκομείων. Αυτό που κάνετε με τη Σύρο και τη Νάξο, για εμάς είναι καταστροφή. Μιλάμε για τρία νοσοκομεία στις Κυκλάδες (Σύρο, Πάρο, Νάξο) και από εκεί και πέρα, πρέπει να γίνει συγκεκριμένη μελέτη, για το τι χρειάζονται τα υπόλοιπα νησιά. Όχι μόνον οι Κυκλάδες, αλλά και όλα τα νησιά, σε όλη την Ελλάδα. Όταν μιλάμε για Κέντρο Υγείας, ποιες ειδικότητες χρειάζεται να υπάρχουν; Όταν μιλάμε για περιφερειακό ιατρείο, ποιες ειδικότητες απαιτούνται; Τα νησιά δεν μπορούν να καλύψουν και δευτεροβάθμια περίθαλψη. Προφανώς και θα καλύπτουν την πρωτοβάθμια περίθαλψη, αλλά όλα αυτά χρειάζονται συγκεκριμένη μελέτη.

Τα κίνητρα για τη στελέχωση των γιατρών πέρα από οικονομικά, θα πρέπει να είναι και επαγγελματικά, κίνητρα που έχουν σχέση με την εκπαίδευση. Γιατί αυτό είναι ένα κρίσιμο σημείο και αφορά το εάν έρχονται ή δεν έρχονται γιατροί στα νησιά. Περιφερειακό ΕΚΑΒ. Δεν γίνεται το ΕΚΑΒ να είναι μόνο στην Αθήνα. Θα πρέπει να υπάρξουν έδρες στο Αιγαίο μέσω των οποίων θα φεύγουν πλωτά και πτητικά μέσα. Επίσης πρέπει να δούμε το κόστος μεταφοράς των ασθενών με καΐκια που φθάνει πολλές φορές τα 3.000 ευρώ. Όσον αφορά τα νησιά, τα  προβλήματα είναι πάρα πολλά αλλά θα προσπαθήσω να αναφερθώ εν τάχει στα περισσότερα:

– Έχουμε στην Άνδρο την προσφορά ενός  κληροδοτήματος που χρηματοδοτεί την κατασκευή  μονάδας νεφρού. Έχει υπογραφεί η απόφαση  από το Υπουργείο Οικονομικών, αλλά δεν έχει υπογραφεί από το Υπουργείο Υγείας. Αυτό είναι άμεσα δικό σας θέμα και θα πρέπει να λειτουργήσει η μονάδα τεχνητού νεφρού στην Άνδρο.

Στην Πάρο είχαμε μεγάλες διαμαρτυρίες και δικαίως οι άνθρωποι κινητοποιήθηκαν. Μέχρι σήμερα πήγαν μόνον δύο επικουρικοί γιατροί για ένα χρόνο και καταλαβαίνετε ότι δεν λύνεται έτσι το ζήτημα αυτό.
– Η Σύρος υποβαθμίζεται καθημερινά και όποιος γιατρός συνταξιοδοτείται, η θέση του μένει κενή.
– Η Νάξος, δεν έχει μονάδα τεχνητού νεφρού.
– Στη Μήλο, πρόσφατα μας ενημέρωσε ένας πολίτης ότι πήγε στο Κ.Υ.  να πάρει συνταγή και του είπαν να πάει στις αρχές Σεπτεμβρίου, γιατί δεν έχουν προσωπικό.

Το τελευταίο θέμα αφορά τους ανασφάλιστους. Οι ανασφάλιστοι δεν προβλέπονται ως ειδική κατηγορία στα Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια, ενώ υπάρχει τεράστιο πρόβλημα λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης και  οι ανασφάλιστοι πληθαίνουν. Αυτοί οι άνθρωποι πηγαίνουν στο νοσοκομείο ή στο Κέντρο Υγείας και τους έρχεται στη συνέχεια ένας λογαριασμός 200 ή 300 ευρώ και δεν μπορούν να τα πληρώσουν. Υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τους ανασφάλιστους που πολλαπλασιάζονται συνέχεια;».

20130719-222654.jpg