Η ομιλία Κ. Ροκονίδα για το «πολυνομοσχέδιο» ο δήμαρχος Χρ. Βλαχογιάννης και οι απορίες

rokonidas
Από το συνδυασμό της μειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου «Λαϊκή Συσπείρωση» δόθηκε σήμερα (17|07|13) στη δημοσιότητα μεγάλο μέρος της τοποθέτησης που έκανε ο επικεφαλής της Κ. Ροκονίδας στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο της 14|07 το οποίο συγκλήθηκε με σκοπό να συζητηθούν και ληφθούν αποφάσεις σχετικά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης διά νόμου να μειώσει αρμοδιότητες από την τοπική αυτοδιοίκηση, να καταργήσει προσωπικό της, και να θέσει στον προθάλαμο των απολύσεων εργαζόμενους στους Ο.Τ.Α. (μεταξύ άλλων).

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι στο τέλος του κειμένου γίνεται μνεία από τη συγκεκριμένη παράταξη στο ψήφισμα που πρότεινε η «Λαϊκή Συσπείρωση», το οποίο έγινε δεκτό από ομόφωνα από την δημοτική αρχή και τις άλλες παρατάξεις της μειοψηφίας. Προφανώς, η εκτίμηση των μελών του συνδυασμού «Λαϊκή Συσπείρωση» είναι ότι η πρωτοβουλία να καταθέσουν αίτημα προς τη δημοτική αρχή και το προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου γι’ αυτή την έκτακτη συνεδρίαση, αλλά και για το ψήφισμα της που υιοθετήθηκε, αποτελούν πολιτική νίκη που αφορά το ακροατήριο των εργαζομένων του δημοσίου στην Πάρο και ειδικά των εργαζόμενων στο Δήμο και τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες των οποίων κινδυνεύει η ύπαρξη στο νησί μας.

Απορία ωστόσο …

… προκαλεί πως είναι δυνατόν ο δήμαρχος Πάρου Χρ. Βλαχογιάννης να βρίσκεται από την αρχή της προηγούμενης εβδομάδας στην Αθήνα για να παρακολουθήσει τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του «πολυνομοσχεδίου» στο πλαίσιο της έκτακτης γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας στην οποία είχε κληθεί να συμμετάσχει, αλλά να του διαφεύγει να συγκαλέσει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στην Πάρο προκειμένου – ως έχει υποχρέωση – να ενημερώσει τα μέλη του. Επίσης, στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι διαχρονικά η ΚΕΔΕ σε παρόμοιες περιπτώσεις, όποτε διακυβευόταν «ζωτικός χώρος» του θεσμού, ζητούσε ΑΠΑΡΕΓΚΛΙΤΩΣ από τους δημάρχους να έχουν αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων τους για να κατοχυρώνονται και να ενισχύονται στον μέγιστο βαθμό δημοκρατικά οι αποφάσεις που προτείνει η γενική συνέλευση.

Ξεχάστηκε;

Άρα, αποτελεί ερώτημα για ποιους λόγους ο δήμαρχος Πάρου Χρ. Βλαχογιάννης, ενώ εκ της θέσεως του στην ΚΕΔΕ γνώριζε άριστα τις εξελίξεις γύρω από το θέμα, άφησε την πρωτοβουλία για σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου σε μία παράταξη της μειοψηφίας και μάλιστα, τη «Λαϊκή Συσπείρωση» του Κ. Ροκονίδα, με τον οποίο είναι γνωστό ότι από παλαιές, «δύσκολες» εποχές διατηρούσε δίαυλο επικοινωνίας, ενώ τώρα πια πολύ καλές σχέσεις. Από την εποχή δηλαδή που ο Γ. Ρακούσης ως δήμαρχος δεν είχε τη δυνατότητα να επικοινωνεί με την παράταξη Αργουζή στην οποία ανήκε και ο Κ. Ροκονίδας, εξαιτίας της πολιτικής αντιπαράθεσης από τις εκλογές του 2002, αλλά και την απόφαση του Γ. Ραγκούση μετεκλογικά να συγκρουστεί με τον τότε Δ/ντή της ΔΕΥΑΠ, υπόθεση που πήρε και δικαστικές διαστάσεις με ερώτημα αν υπήρξε κακοδιαχείριση και κατασπατάληση πόρων της εταιρείας. Γεγονός, που ενέπλεκε – έστω και για λόγους πολιτικής ευθύνης – τον πρώην δήμαρχο Κ. Αργουζή.
Χωριό που φαίνεται;

Παρατηρητές των πολιτικών πραγμάτων της Πάρου που παρατηρούν τα δημοτικά συμβούλια, ισχυρίζονται ότι ενόψει τις προετοιμασίας προσώπων για τις ερχόμενες δημοτικές εκλογές, είναι δυνατόν να γίνονται «συνεργασίες», προκειμένου να «κερδίζουν» πόντους κάποιοι, έναντι άλλων, που δεν συμφέρουν τη διοίκηση του Δήμου. Σε κάθε περίπτωση, τέτοιου είδους ερωτήματα μπορεί να μπαίνουν, αλλά είναι δύσκολο να αποδειχτούν, εκτός αν «κραυγάζουν». Όταν «κραυγάζουν» ο λαός λέει: «χωριό που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει».

Οι ίδιοι παρατηρητές λένε ότι ο Χρ. Βλαχογιάννης τελεί υπό την πάγια πολιτική ανάλυση που έκανε πάντα σε ταβέρνες και καφενεία που σύχναζε και συχνάζει γνωστός μέντορας του, όπου γελώντας έλεγε: «Δεν μπορεί ποτέ να απειλήσει πολιτικά ο Κ. Ροκονίδας. Αφενός δεν θέλει να γίνει δήμαρχος για να μην έχει ευθύνες, αφετέρου εμφανίζεται ως κομμουνιστής στην κοινωνία της Πάρου. Η συντηρητική κοινωνία της Πάρου, μπορεί να συμπαθεί έναν κομμουνιστή, αλλά δεν θα του αναθέσει ποτέ καθήκοντα εξουσίας. Συνεπώς, μπορούμε να του δίνουμε πολιτικές «πάσες», να έχει να παίζει, για να μειώνουμε την εμβέλεια άλλων που έχουν μεγαλύτερη διεισδυτικότητα».

Ακολουθεί το σχετικό κείμενο της «Λαϊκής Συσπείρωσης»: 

logo_laiki_syspirosi_parou«Είναι γνωστό ότι ζητήσαμε έκτακτη σύγκληση του δημοτικού συμβουλίου και αυτό το αναφέρουμε για να τονίσουμε την σπουδαιότητα που για μας έχει το θέμα που συζητάμε σήμερα. Με το πολυνομοσχέδιο και τα άλλα  μέτρα η κυβέρνηση: Κλιμακώνει την επίθεση στις εργασιακές σχέσεις, στο εισόδημα, την Παιδεία, την Υγεία, την Πρόνοια, συνεχίζοντας το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων που είχαν προηγηθεί. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

– Η κρατική υποχρηματοδότηση μέσω του προβλεπόμενου «κλειστού προϋπολογισμού» του Υπουργείου Υγείας οδηγεί σε νέες δραστικές περικοπές σε ιατρικές εξετάσεις, φάρμακα και θεραπείες για τα λαϊκά στρώματα.
– Πάνω από 13.000 μαθητές της καχεκτικής και σήμερα επαγγελματικής εκπαίδευσης μένουν στον αέρα και ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις 2500 εκπαιδευτικών και δίνονται «πεσκέσι» στην  ιδιωτική εκπαίδευση.
-Το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», όπου με τις περικοπές που γίνονται, μετά τον Σεπτέμβρη, από τους 100.000 που σήμερα εξυπηρετούνται θα μείνουν μόνο 2.000.

Προωθεί την κατάργηση του κατώτατου μισθού, αφού πλέον θα διαμορφώνεται με αποφάσεις της κυβέρνησης και με κριτήριο τις ανάγκες του κεφαλαίου για ακόμη πιο φθηνούς εργαζόμενους. Ταυτόχρονα ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση  των περιορισμών στις απολύσεις.
Με την διαθεσιμότητα και τις απολύσεις υπαλλήλων, χιλιάδες χάνουν το δικαίωμα στη δουλειά, υποβαθμίζονται και διαλύονται υπηρεσίες και δομές που συνδέονται με λαϊκές ανάγκες, οι εργαζόμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν πιο ακριβά τις υπηρεσίες αυτές,  ενώ ταυτόχρονα  καταργείται ουσιαστικά η μόνιμη και σταθερή δουλειά.
Κλιμακώνει την φοροεπιδρομή σε μισθωτούς,  συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους,  ενώ μειώνει την φορολογία αυτών που κατέχουν το σύνολο του πλούτου.

Ειδικότερα ένα νέο πλήγμα δέχονται και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Διοίκηση, το κρατικό πια όργανο σε επίπεδο  τοπικής κοινωνίας και φυσικά όλες εκείνες οι λαϊκές οικογένειες που είναι χρήστες των υπηρεσιών της Τοπικής Διοίκησης. Εδώ και 20 χρόνια, άνοιξε ο δρόμος για τα μέτρα που παίρνονται σήμερα και ευθύνη έχουν όλοι οι εραστές του λεγόμενου «ευρωπαϊκού δρόμου ανάπτυξης», κόμματα, συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες , τοπικοί άρχοντες και ως εκ τούτου το μνημόνιο αποτελεί εργαλείο υλοποίησης προαποφασισμένων μέτρων κατά του λαού που είναι απαραίτητος όρος για την ανάκαμψη  των κερδών του κεφαλαίου.

Μου δίνεται η ευκαιρία να πώ ότι  γα το λόγο αυτό εμείς δεν είμαστε «αντιμνημονιακοί» όπως πολλοί παλιοί και νέοι «σωτήρες» αυτού του λαού, αλλά ενάντια στη πολιτική που γεννά τα μνημόνια. Για μας λοιπόν, το ζήτημα δεν είναι η αναστολή ενός άρθρου, δύο άρθρων, ενός κομματιού αλλά συνολικά του πολυνομοσχεδίου. Γιατί το νομοσχέδιο αυτό πλήττει βάναυσα όχι μόνο τις δημοτικές υπηρεσίες, όχι μόνο τους εργαζόμενους στο Δήμο, τα νομικά πρόσωπα και τις δημοτικές επιχειρήσεις αλλά τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού και παριανού λαού που τα συμφέροντα του έχει ταχθεί ο καθένας μας να υπηρετεί, βέβαια από τη δική του σκοπιά.

Απέναντι στην κλιμάκωση της επίθεσης που εξαπολύει η κυβέρνηση στα λαϊκά στρώματα, χρειάζεται συντονισμός και κλιμάκωση της λαϊκής αντεπίθεσης. Να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο τώρα, αυτό είναι η λύση. Και γι’ αυτή τη λύση χρειάζεται μαζικός αγώνας και όχι άσφαιρα πυρά. Χρειάζεται οργανωμένη, συντονισμένη πάλη από τους εργαζόμενους στους δήμους, από τους εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, από τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους ενάντια στιςόποιες κυβερνήσεις. Υπάρχει ακόμα ένα θέμα και πρέπει να πάρουμε θέση, όλοι.

Μέσα από την έκτακτη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ προκύπτει μια αντίδραση με συνθηματολογία του τύπου «καμιά απόλυση», «δεν περισσεύει κανείς από τους δήμους». Για να είμαστε όμως καθαροί δεν μπορεί από τη μια να λέμε αυτά και από την άλλη να ανοίγουμε δρόμο και να βάζουμε πλάτη για την εφαρμογή της πολιτικής που πετάει τους εργαζόμενους στο δρόμο. Τι είναι ας πούμε η υποταγή στη πολιτική των κουτσουρεμένων ή ανύπαρκτων προσλήψεων για να καλυφθούν πραγματικές ανάγκες; Τι εκφράζει η αποδοχή και η ενσωμάτωση στη πολιτική των εργολαβιών; Τι σηματοδοτεί η αποδοχή της περικοπής της χρηματοδότησης των Δήμων;Τώρα, τι σημαίνει να γίνει αξιολόγηση από αξιόπιστη πηγή; Υπάρχει αξιόπιστη πηγή γενικώς και αορίστως; Μία είναι, ένα είναι το κριτήριο της αξιολόγησης, ότι μέχρι το 2014, στο τέλος της χρονιάς, πρέπει να απολυθούν 15.000 εργαζόμενοι.

Συμφωνεί λοιπόν και η ΚΕΔΕ, ότι πρέπει σ’ αυτή τη δεξαμενή της διαθεσιμότητας  να μπει αυτός ο κόσμος. Συμφωνούν, επομένως και αποδέχονται την αναγκαιότητα των μέτρων, όπως μέχρι τώρα έχει συμφωνηθεί και υπάρχει αποδοχή στη γενική πολιτική της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και της διασφάλισης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Εφόσον λοιπόν υπάρχει αυτή η συμφωνία και αυτή η αποδοχή στην κεντρική γραμμή, διαχρονικά και όχι μόνο σήμερα, επόμενο είναι να γίνεται αποδοχή και της αναγκαιότητας αυτών των μέτρων. Επομένως η αξιολόγηση οδηγεί στις απολύσεις.

Εμείς λέμε τούτο: Καμιά αξιολόγηση τώρα, δεν είναι ανύποπτος ο χρόνος, η αξιολόγηση είναι για απόλυση. Καμιά κινητικότητα, καμιά διαθεσιμότητα, ούτε για λίγο, ούτε για πολύ διάστημα. Απόσυρση του πολυνομοσχεδίου τώρα.
Εμείς στηρίζουμε κάθε μορφή πάλης που θα αποφασίσουν συλλογικά οι εργαζόμενοι, αλλά το κύριο είναι σε ποια κατεύθυνση θα παλέψουν. Και πρέπει κατά τη γνώμη μας για να έχει αποτελεσματικότητα  ο αγώνας, για να ανακοπούν τα μέτρα, για να δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανατροπής αυτής της πολιτικής, ακριβώς αυτός ο αγώνας να έρθει σε σύγκρουση με την πολιτική που γεννά τα προβλήματα. Εάν δεν το γίνει αυτό όχι μόνο διαιωνίζεται η κατάσταση, αλλά πάμε πολύ πιο πίσω και δημιουργούνται ακόμα χειρότερες εξελίξεις για το μέλλον.

Υπάρχει ελπίδα και βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων. Καμία υποταγή στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης. Να μην περάσει η διασπαστική προπαγάνδα της κυβέρνησης, που διαιρεί τους εργαζόμενους σε «δημόσιους-ιδιωτικούς», «εργαζόμενους-άνεργους». Αυτές είναι οι σκέψεις που καταθέτουμε απαιτώντας, απόσυρση του νομοσχεδίου τώρα, χωρίς καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα και στη βάση αυτή καταθέτουμε το παρακάτω ψήφισμα .

ΠΡΟΤΑΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Όχι στο πολυνομοσχέδιο που επιχειρεί να δώσει ολοκληρωτικό χτύπημα σε εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις. Εκφράζουμε την κατηγορηματική μας αντίθεση στις σχεδιαζόμενες απολύσεις – διαθεσιμότητες στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ. Οι απολύσεις αυτές θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο και αυτές τις ανεπαρκείς κοινωνικές δομές που συνδέονται με την ικανοποίηση λαϊκών αναγκών, θα ανοίξουν παραπέρα το δρόμο της ιδιωτικοποίησης επιφέροντας νέα πλήγματα στη λαϊκή οικογένεια.

Καλούμε την Κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε απολύσεις – διαθεσιμότητες, ανεξάρτητα από υπηρεσία ή εργασιακή σύμβαση. Αντίθετα, είναι αναγκαίο να γίνουν προσλήψεις σε κρίσιμες για την εξυπηρέτηση του λαού υπηρεσίες, με πλήρη μόνιμη και σταθερή εργασία για τους εργαζόμενους. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα των εργαζομένων για να μην απολυθεί κανένας, για να μη διαλυθεί καμία δομή στους δήμους.
Ζητάμε την απόσυρση του Νομοσχεδίου ΤΩΡΑ
Υποσημείωση:
Το παραπάνω ψήφισμα έγινε ομόφωνα αποδεκτό από τους παριστάμενους συμβούλους».

Πάρος 17-7-2013.

20130715-230506.jpg