Τι λένε οι δήμαρχοι των Κυκλάδων για το πολυνομοσχέδιο των απολύσεων

Τα κατά τόπους στελέχη του ΚΚΕ και της αριστεράς εγκρίνουν αυτή τη λογική;

cyclades

Στη δημοσιότητα δόθηκε το κείμενο της Τοπικής Ένωσης Δήμων Κυκλάδων παράρτημα Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου (όργανο στο οποίο μετέχει και ο δήμαρχος Πάρου Χρ. Βλαχογιάννης) το οποίο απέστειλαν στον νέο υπουργό εσωτερικών Γ. Μιχελάκη σχετικά με τις προβλέψεις του νέο πολυνομοσχεδίου που πλήττει καίρια την τοπική αυτοδιοίκηση.
Έχει ιδιαίτερη σημασία να παρακολουθήσουμε τον τρόπο με τον οποίο αποφάσισαν να δράσουν οι δήμαρχοι των Κυκλάδων. Πριν την κατάληξη των κινητοποιήσεων που αποφασίστηκαν στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), αποστέλλουν κείμενο στον υπουργό εσωτερικών με το οποίο ούτε λίγο, ούτε πολύ προσπαθούν να σώσουν τους δήμους τους και το πολιτικό τους μέλλον, προφασιζόμενοι τη νησιωτικότητα η οποία δεν εφαρμόστηκε ούτε καν στην περικοπή των πόρων κατά 60% που επικαλούνται. Γίνονται οι δήμαρχοι διασπαστές και παράκλητοι «ραγιάδες» της συγκυβέρνησης, εις βάρος των συναδέλφων τους. Το εκφραστικό ψευδοεπιχείρημα «στην απευκταία  περίπτωση» δεν καλύπτει την εμφανή, απεργοσπαστική στην ουσία της, μπαγαποντιά των δημάρχων των Κυκλάδων που εμπνεύστηκαν και υπόγραψαν αυτή την επιστολή.
Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:


«Το Τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, διαφωνεί με την κυβερνητική απόφαση, περί κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας και του θεσμού των νησιωτικών φυλάκων, καθώς επίσης με οποιαδήποτε απόφαση της Κυβέρνησης, η οποία αφορά την κατάργηση υπηρεσιών και Νομικών Προσώπων της Αυτοδιοίκησης και απόλυσης του προσωπικού τους. Οι δήμοι  με την μείωση πλέον του 60% των επιχορηγήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, και με την εφαρμογή του προγράμματος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ έχουν συνεισφέρει το μεγαλύτερο κομμάτι στην δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας μας. Οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση του προσωπικού ή των οικονομικών μας πόρων θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση των δήμων.

Ειδικότερα η νησιωτική τοπική αυτοδιοίκηση καλείται να ασκήσει πληθώρα αρμοδιοτήτων οι οποίες απαιτούν τη στελέχωσή τους με το αναγκαίο και ικανό προσωπικό. Η συντριπτική πλειοψηφία των δήμων μας είναι τουριστικοί και συνεπώς το έργο της δημοτικής αστυνομίας είναι καθοριστικό για την λειτουργία και αποδοτικότητά τους. Επίσης η κατάργηση του κρίσιμου θεσμού των σχολικών φυλάκων θα σημάνει στην έλλειψη ελέγχου και φύλαξης των σχολικών μας μονάδων. Αμετακίνητη  θέση μας είναι πως όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί ο θεσμός, αλλά θα πρέπει να επεκταθεί και στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για τη φύλαξη και προστασία μαθητών και κτιρίων.

Στην απευκταία  περίπτωση κατά την οποία ψηφιστεί το σχέδιο νόμου θα πρέπει να προβλεφθούν σε αυτό, ειδικά για τους νησιωτικούς δήμους, τα παρακάτω:
1) Να μην ισχύσουν οι διαθεσιμότητες στους νησιωτικούς δήμους σε εφαρμογή της συνταγματικής διάταξης.
2) Εάν δεν ψηφιστεί το ανωτέρω να υπάρχει κινητικότητα εντός του ιδίου (νησιωτικού) δήμου για όσους βγαίνουν σε διαθεσιμότητα.
3) Όσοι δημοτικοί αστυνόμοι ή σχολικοί φύλακες προέρχονται από άλλες οργανικές θέσεις να μπορούν να επιστρέψουν στην αρχική τους οργανική θέση ( ή σε προσωποπαγή θέση), πριν από τη μετάταξη.
4) Να προβλεφθεί όσοι είναι κοντά στη συνταξιοδότηση να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα.

Καλούμε τους βουλευτές του νομού μας, να μην συνηγορήσουν με την ψήφο τους στην περαιτέρω υποβάθμιση του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στις απολύσεις προσωπικού, των έτσι και αλλιώς ελλιπώς στελεχωμένων δήμων. Η ακολουθητέα πολιτική όχι μόνο δεν συμβάλλει στο ξεπέρασμα της οικονομικής ύφεσης, αλλά οδηγεί τις τοπικές μας οικονομίες και κοινωνίες στην φτωχοποίηση και περιθωριοποίηση τους».

20130715-230506.jpg