Γιατί αντιδρούν οι Δήμοι | και γιατί οι Δήμαρχοι, στην νέα επίθεση της συγκυβέρνησης

Το σχόλιο της ημέρας 15|07|13 του Κώστα Ν. Δραγάτη

793280

Την Κυριακή το πρωί που μας πέρασε (14|7) πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πάρου. Οι εκπρόσωποι του νησιού μας έκριναν σκόπιμο να συζητήσουν τις έκτακτες εξελίξεις που δημιουργούνται στον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την απόφαση της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ να καταργήσει θέσεις στους Δήμους, δηλαδή να προβεί σε απολύσεις. Σε αυτή τη συνεδρίαση, αποφάσισαν όλες οι παρατάξεις να εξουσιοδοτήσουν …

… το δήμαρχο Πάρου που μετέχει (όπως όλοι οι δήμαρχοι της χώρας) στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) εκπροσωπώντας το νησί μας, να θέσει στη διάθεση του προεδρείου της ΚΕΔΕ τις παραιτήσεις όλων των δημοτικών συμβούλων του δημοτικού συμβουλίου Πάρου.

Η απόφαση μοιάζει συναινετική, και σε έναν βαθμό είναι. Όμως δεν αντιμετώπισαν με τον ίδιο τρόπο όλες οι παρατάξεις την εισήγηση του δημάρχου για το ζήτημα που απασχόλησε την έκτακτη συνεδρίαση. Αυτό το γράφουμε για την ιστορία, αφού το παρόν κείμενο δεν γράφεται για να παρουσιάσει τις διαφοροποιήσεις των παρατάξεων κατά τη διάρκεια της εν λόγω συζήτησης, αλλά για το επίκεντρο της συνεδρίασης που είναι η τελική της απόφαση.

Το ερώτημα

Ωστόσο, το γεγονός ότι – έστω κατά το αποτέλεσμα – όλες οι παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου συναινούν στο τρόπο αντίδρασης κατά των τελευταίων κυβερνητικών πρωτοβουλιών, δημιουργεί απορίες. Το εύλογο ερώτημα που προκύπτει για τον αναγνώστη είναι: «μα καλά, τι έπαθαν ξαφνικά αριστεροί, ανεξάρτητοι και φιλοκυβερνητικοί παράγοντες του δημοτικού συμβουλίου και συμφωνούν να αντιδράσουν, ακόμα και με παραιτήσεις εναντίον των αποφάσεων της συγκυβέρνησης, να ψηφίσει (μεταξύ άλλων) απολύσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της προσεχή Τρίτη και Τετάρτη στην Βουλή;».
Η απορία είναι εύλογη, διότι τα τελευταία τρία χρόνια έχει περικοπεί το 60% των χρηματοδοτήσεων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση και δεν έχει «ανοίξει μύτη», τουλάχιστον από την πλειοψηφία των δημάρχων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του δημάρχου Πάρου Χρ. Βλαχογιάννη.
Τι γίνεται λοιπόν τώρα και δηλώνουν αρκετοί δήμαρχοι και δημοτικά συμβούλια ότι είναι έτοιμοι ακόμα και να παραιτηθούν, αν  η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω τις αποφάσεις της για την κατάργηση των οργανικών θέσεων των δημοτικών αστυνόμων και των σχολικών φυλάκων;

ΑΠΛΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ:

1) Η συγκεκριμένη απόφαση της συγκυβέρνησης λήφθηκε χωρίς καμία προσυζήτηση με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
2) Οι δήμαρχοι γνωρίζουν ότι, αν περάσει το μέτρο χωρίς αντίδραση, τότε θα «ανοίξει η όρεξη» της κυβέρνησης και για άλλες καταργήσεις θέσεων.
3) Η απώλεια τομέων των Δήμων με την παράλληλη κατακρεούργηση των πόρων που έχει γίνει, καθιστούν τους δημάρχους ανίκανους να ανταπεξέλθουν ακόμη και στα αυτονόητα για τις πόλεις τους κάτι που σημαίνει ότι ενόψει δημοτικών εκλογών δεν θα μπορέσουν να υποστηρίξουν τις θέσεις τους για επανεκλογή ενώπιον των ψηφοφόρων τους, αφού θα έχουν κριθεί αναποτελεσματικοί σε δύο πεδία: α) να προσφέρουν βασικές υπηρεσίες στους πολίτες, β) να αντιπαρατεθούν με την συγκυβέρνηση που καταργεί υπηρεσίες τις οποίες τελικά χάνουν οι πολίτες. Οι δήμαρχοι γνωρίζουν ότι του χρόνου τον Μάιο, δεν θα ζητήσει τις ψήφους των πολιτών σε κάθε Δήμο ούτε ο Στουρνάρας, ούτε ο Σαμαράς, ούτε ο Βενιζέλος, αλλά οι ίδιοι οι δήμαρχοι.

Κάποιοι κοιτούν την πάρτη τους
και συνεχίζουν την υποκρισία

Οι περισσότερες αντιπολιτευόμενες παρατάξεις των Δήμων αντιδρούν κατά των αποφάσεων της συγκυβέρνησης για αυτονόητους λόγους: είτε ανήκουν στο ΚΚΕ, είτε στο ΣΥΡΙΖΑ, είτε είναι σχήματα πολυσυλλεκτικά τα οποία στη συντριπτική πλειοψηφία τους εκπροσωπούν τις μικρομεσαίες τοπικές κοινωνικές ομάδες οι οποίες πλήττονται μονομερώς από τις μνημονιακές πολιτικές των τελευταίων ετών.
Όμως η πλειοψηφία των δημάρχων της χώρας που διοικούν σήμερα έχουν αναδειχθεί από τις δημοτικές εκλογές του 2010. Τότε κυβερνούσε το νεοφιλελεύθερο ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου και του Γ. Ραγκούση που είχε υποσχεθεί γενικά και ειδικά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ότι λεφτά υπάρχουν!
Οι δήμαρχοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ που κάθονται στη θεσούλα τους σήμερα εκλέχθηκαν χωρίς από την εφαρμογή του μνημονίου που ξεκίνησε το Μάιο του 2010 να έχει προλάβει η κοινωνία να ζήσει ακόματότε να καταλάβει καλά την καταστροφή την οποία ζήσαμε από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι και σήμερα.
Τρία χρόνια τώρα λοιπόν, όχι τυχαία, οι δήμαρχοι της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ανά την χώρα δεν αντιδρούσαν σε τίποτα εναντίον του μνημονίου, απλούστατα, γιατί οι ίδιοι είναι συστατικά μέλη της πολιτικής κάστας που έχει επιλέξει να εφαρμόσει τα μνημόνια εναντίον των πολιτών της χώρας.

Κάνε το σαν το Χρ. Βλαχογιάννη

Ο δήμαρχος Χρ. Βλαχογιάννης μέχρι τις δημοτικές εκλογές θα ορκίζεται στην επανάσταση των πολιτών, από φύλακας - άγγελος των μνημονίων στην Πάρο.

Ο δήμαρχος Χρ. Βλαχογιάννης μέχρι τις δημοτικές εκλογές θα ορκίζεται στην επανάσταση των πολιτών, από φύλακας – άγγελος των μνημονίων στην Πάρο.

Κορυφαίο είναι το παράδειγμα του δημάρχου Πάρου Χρ. Βλαχογιάννη ο οποίος δεν θα εκλεγόταν ΠΟΤΕ δήμαρχος Πάρου, αν δεν είχε στηριχτεί με χέρια και με «πόδια» από τον καθ’ ύλη αρμόδιο υπουργό Εσωτερικών των δημοτικών εκλογών του 2010 Γ. Ραγκούση, τον βουλευτή ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγα και τον βουλευτή ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαμανώλη (σήμερα είναι στέλεχος της ΔΗΜΑΡ).

Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο ο δήμαρχος Χρ. Βλαχογιάννης αποτελεί πανελλαδικό παράδειγμα «σκληρούΑ» μνημονιακού δημάρχου. Όχι απλώς στήριξε κάθε μνημονιακή πολιτική είτε αφορούσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση είτε άλλους τομείς, αλλά επινόησε και ο ίδιος μνημονιακά μέτρα εναντίον των εργαζομένων του Δήμου, τα οποία επέβαλε με αποφάσεις αλλά και με αντίστοιχο απολυταρχικό ύφος ακόμα και μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου. Κλασικό παράδειγμα αποτελεί η υπόθεση με την παράνομη παρακράτηση των χρημάτων από τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΠ.

Ακόμα όμως και σε άλλους τομείς της πολιτικής είναι γνωστό ότι ο δήμαρχος Χρ. Βλαχογιάννης λειτούργησε ως ο τοπικός επιθεωρητής επιβολής των μνημονιακών πολιτικών των αντίστοιχων κυβερνήσεων της τελευταίας τριετίας.

– Θυμίζουμε ότι έχει τεράστιες ευθύνες διότι επί δύο συνεχή χρόνια δεν έκανε απολύτως τίποτε για να σταματήσει η υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Πάρου. Πολίτες και οργανώσεις πήγαιναν στο δημοτικό συμβούλιο ζητώντας τη συμμετοχή της δημοτικής αρχής σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, και ο δήμαρχος αδιαφορούσε επιδεικτικά λέγοντας ότι δεν έχει αρμοδιότητα. Στην ουσία, είχε παραχωρήσει την πολιτική πρωτοβουλία στην κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ η οποία τότε λάμβανε τα μνημονιακά μέτρα της καταστροφής.
– Ούτε όμως για την υποβάθμιση των δημόσιων σχολείων έκανε κάτι ο δήμαρχος Πάρου, αφού πολλές φορές υποστήριζε ότι τα προβλήματα υποδομών και άλλα που του έθεταν ειδικευμένοι φορείς που λειτουργούν στην Πάρο θα τα επιλύσει ο Δήμος με τα αρμόδια υπουργεία, που – τάχα – είχαν έτοιμες λύσεις και έργα.
– Μήπως όμως ο δήμαρχος Πάρου Χρ. Βλαχογιάννης έκανε κάτι για το προσωπικό του Δήμου Πάρου που έχει υποστεί τις τραγικές μειώσεις στην μισθοδοσία του; Ή μήπως έκανε ο ίδιος κάτι για να «κυνηγήσει» πολύ συγκεκριμένους – λίγους που τεμπελιάζουν ακόμα και κερδοσκοπούν από τον Δήμο, αμαυρώνοντας το κύρος των υπόλοιπων;

Ρίχνουν στάχτη στα μάτια

Όπως ο Χρ. Βλαχογιάννης, έτσι και η πλειοψηφία των δημάρχων στην Ελλάδα που ανήκουν στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ θα «καταπιούν» το πολυνομοσχέδιο της Τετάρτης 17|07|13 με κορώνες δήθεν αντιμνημονιακής υποκρισίας και τίποτε παραπάνω. Αυτό θα γίνει, διότι πρόσωπα σαν τον Χρ. Βλαχογιάννη αποτελούν μέρος του προβλήματος και όχι την λύση του.
Αποτελούν θεμελιωτές των μνημονίων σε τοπικό επίπεδο. Η πλειοψηφία τους, κράτησε τους πολίτες με χαμηλωμένο το κεφάλι. Δεν τους έδωσε το εφαλτήριο, τη συνταγματικά κατοχυρωμένη θεσμική πλατφόρμα για να αμυνθούν από τα μνημόνια, αλλά αντίθετα λειτούργησαν τους δήμους  ως «εκκλησίες του φονταμενταλισμού» που διατάζουν τους πιστούς τους να κάνουν υπομονή, γιατί τα όσα παθαίνουν και υποφέρουν είναι θέλημα κάποιου θεού.

Άλλωστε, εδώ στην Πάρο την υποκρισία στον τομέα της αυτοδιοίκησης την έχουμε κάνει έμβλημα: Ο Χρ. Βλαχογιάννης δηλώνει με υπερηφάνεια ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου και του Γ. Παπανδρέου ενώ συνεχίζει να καθορίζει την πολιτική του συμπεριφορά, τον πολιτικό του σχεδιασμό και την πολιτική του ύπαρξη, ανάλογα με τα γούστα του πρώην αρχυπουργού των μνημονίων και της καταστροφής και υποδούλωσης της χώρας, καταστροφέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  Γ. Ραγκούση.
Στα διαλείμματα των έξεων του, αυτών των εξαρτήσεων του, βγάζει και καμία αντιμνημονιακή κορώνα γιατί έχουμε εισέλθει στην άτυπη προεκλογική περίοδο των δημοτικών εκλογών και πρέπει πολιτικά να «διαχειριστούμε» και πάλι τους πολίτες.

Ανάλογα παραδείγματα αποτελούν οι δήμαρχοι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ σε όλη την Ελλάδα.
Οι πολίτες στις προσεχείς δημοτικές εκλογές πρέπει να τους περιποιηθούν ιδιαιτέρως, ενθυμούμενοι το πόσες καταστροφές έχουν υποστεί από τα μνημόνια, την ύφεση, τους φόρους, τα χαράτσια και όλα τα υπόλοιπα.

Κ.Ν.ΔΡΑΓΑΤΗΣ