Το πολυνομοσχέδιο και οι επιπτώσεις στην επαγγελματική εκπαίδευση για τις Κυκλάδες

20130713-163912.jpg
Η Α’ ΕΛΜΕ Κυκλάδων δημοσιοποίησε σήμερα (13|07|13) νέα ανακοίνωση που περιέχει μία πρώτη αποτίμηση των επιπτώσεων που επιφέρει η απόφαση της συγκυβέρνησης για κατάργηση των ειδικοτήτων εκπαίδευσης στα επαγγελματικά λύκεια, προκειμένου να απολυθούν καθηγητές. Ακολουθεί το επίμαχο τμήμα της ανακοίνωσης που περιέχει και κάλεσμα για κινητοποιήσεις πριν την προσεχή Τρίτη 16|07 που συζητείται στη Βουλή το λεγόμενο πολυνομοσχέδιο που περιέχει νέα μνημονιακά μέτρα σε πολλούς τομείς και απολύσεις σε πολλούς κλάδους, μεταξύ αυτών, και για τους πρώτους καθηγητές της δημόσιας εκπαίδευσης:

«Συνολικά στο νομό Κυκλάδων πλήττονται περίπου 320 μαθητές Επαγγελματικών Λυκείων και Επαγγελματικών Σχολών και περίπου 20 εκπαιδευτικοί.

Με την πρώτη ματιά γίνεται άμεσα αντιληπτό ποιοι πλήττονται. Κυρίως οι μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Σχολών και κατ’ επέκταση οι γονείς τους. Μαθητές από οικογένειες εργατών, εργαζόμενοι οι ίδιοι πολλές φορές, ενήλικοι σε αρκετές περιπτώσεις, που προσπαθούν κάτω από δύσκολες συνθήκες να αποκτήσουν ένα πτυχίο, να μάθουν μία τέχνη που θα τους δώσει τα ελάχιστα εκείνα εφόδια της επιβίωσης».

Οι ειδικότητες στην ιδιωτική εκπαίδευσης

«Οι καταργήσεις ολόκληρων κλάδων στην τεχνική εκπαίδευση πραγματοποιούνται λίγες ώρες μετά την παρουσία του Κ. Αρβανιτόπουλου στα εγκαίνια των εγκαταστάσεων του ΙΕΚ-ΑΚΜΗ (όμιλος που δραστηριοποιείται στις ειδικότητες που καταργούνται) στα οποία εξήρε το ρόλο του ομίλου στο χώρο της εκπαίδευσης. Ας μην ξεχνάμε, επίσης, τις καταγγελίες βουλευτών πως το σχέδιο Αθηνά για τα Πανεπιστήμια εκπονήθηκε από θυγατρική εταιρεία του ομίλου ΑΚΜΗ. Ας μη ξεχνάμε, ακόμα, ότι η κατάργηση των ειδικοτήτων συνοδεύτηκε και από τις δηλώσεις του κ. Αρβανιτόπουλου στον ΕΟΠΠΕΠ για «καθολική εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας», προσφέροντας δωρεάν ανασφάλιστη εργασία των νέων ανθρώπων ως δώρο στους εργοδότες. Ας μη ξεχνάμε, τέλος, ότι καταργούνται τομείς και ειδικότητες που, τα τελευταία χρόνια, εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση και αύξηση μαθητικού πληθυσμού στα δημόσια σχολεία και ΙΕΚ, με αντίστοιχη σημαντική μείωση στα ιδιωτικά. «Δεν υπάρχει σκοπιμότητα να παρέχονται από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση» τα επαγγέλματα των παραπάνω ειδικοτήτων, έγραψαν στο non paper του υπουργείου παιδείας. «Φιλέτο», δηλαδή, στα ιδιωτικά ΙΕΚ που χάνουν πελατεία, η οποία πρέπει να αναπληρωθεί. Δηλαδή, ιδιωτικά ΙΕΚ με «σπόνσορα» τον υπουργό παιδείας. Έχεις την οικονομική δυνατότητα, τότε μπορείς. Προσοχή, λοιπόν, οι μαθητές της νησιωτικής χώρας πρέπει να γνωρίζουν καλό κολύμπι…»

Το επιχείρημα

Σε έγγραφο ενημέρωσης από τα γραφεία προπαγ´ανδας της ΝΔ και του υπουργείου παιδείας διέρρευσε το εξής επιχείρημα:
«Παράλληλα, το ίδιο αντικείμενο σπουδών … προσφέρεται σε άλλες βαθμίδες της Δημόσιας Εκπαίδευσης (Δημόσια ΙΕΚ & ΤΕΙ), με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στον επαγγελματικό προσανατολισμό και στην αγορά εργασίας». Η ανακοίνωση της Α’ ΕΛΜΕ απαντά σε αυτό το επιχείρημα ως εξής: «… άλλο ένα non paper σλόγκαν. Ποιοι τομείς και ειδικότητες, αλήθεια, έχουν σειρά να καταργηθούν για να αποφύγουμε την σύγχυση; Μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, πληροφορικής;»

«Η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό και πρέπει να παρέχεται δωρεάν από την πολιτεία σε όλους. Δεν είναι μέσο πλουτισμού, δεν είναι προνόμιο για λίγους. Η αρχή γίνεται και δεν θα σταματήσει εδώ. Ξεκινάει από τα Επαγγελματικά Σχολεία, για να επεκταθεί σταδιακά στην υπόλοιπη εκπαίδευση, πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια.

Μαθητές, γονείς συνάδελφοι ας ενωθούμε όλοι μαζί για να αποτρέψουμε τις καταργήσεις τομέων, ειδικοτήτων, σχολείων, τις απολύσεις των συναδέλφων μας, των δασκάλων μας, αλλά και κάθε εργαζόμενου. Ας αγωνιστούμε όλοι μαζί για να μην πούμε στα παιδιά και τα εγγόνια μας «Μια φορά και έναν καιρό η εκπαίδευση ήταν δημόσια …»

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων, την Τρίτη 16-07-2013, στις 11 π.μ., στην Περιφέρεια Νοτ. Αιγαίου (λιμάνι Ερμούπολης)».