Σύσκεψη για τη νέα Προγραμματική περίοδο – ΕΣΠΑ 2014-2020

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013 στα Γραφεία της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη και τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη  Τζώρτζη Μακρυωνίτη, του προϊσταμένου της ΕΔΑ Αντώνη Βουτσίνου και των στελεχών της διαχειριστικής Αρχής. Έγινε διεξοδική συζήτηση για τη νέα Προγραμματική περίοδο (νέο ΕΣΠΑ 2014-2020) και αναλύθηκαν οι άξονες που δεσμεύουν το νέο πρόγραμμα, καθώς και η συζήτηση τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με το ρόλο των Περιφερειών στο νέο Πρόγραμμα.

Επισημάνθηκε, πως ελοχεύει ο κίνδυνος να …

… ανατραπεί η αρχική απόφαση για 13 περιφερειακά πολυτομεακά – πολυταμειακά προγράμματα αποκεντρωμένα στις Περιφέρειες, από την πίεση που ασκείται από τα κεντρικά υπουργεία για τομεακά προγράμματα και διαχείριση κεντρικά. « Όταν το ΕΣΠΑ, που χειρίζονται τα κεντρικά υπουργεία καρκινοβατεί δεν μπορεί να συνεχίζεται η ίδια τακτική στην διαχείριση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, τα κεντρικά υπουργεία να επιδιώκουν για μια ακόμη φορά να κρατήσουν δέσμια του κέντρου την Περιφέρεια» δήλωσε ο Περιφερειάρχης. Για την αποτροπή αυτού του κινδύνου ο Περιφερειάρχης ζήτησε συνάντηση της ΕΝ.ΠΕ με τον αρμόδιο Υπουργό κ.Χατζηδάκη.

Σε ό,τι αφορά το ΕΣΠΑ, στην αναλυτική εξέταση της πορείας των 147 έργων με προϋπολογισμό 231.599.946 ευρώ του προγράμματος, έχουν συμβασιοποιηθεί πόροι ύψους 157.026.091 ποσοστού 67,8% και έχουν γίνει πληρωμές 77.106.455 ευρώ, ποσοστό 49,1%. Η μη συμβασιοποίηση πολλών έργων αποδίδεται στη διαδικαστική εμπλοκή με τους διαγωνισμούς και στην μη προσκόμιση δικαιολογητικών από τους αναδόχους. Επίσης στις αλλεπάλληλες διαδικασίες εγκρίσεων από τις υπερκείμενες υπηρεσίες και στους πολλαπλούς ελεγκτικούς μηχανισμούς. Διαπιστώθηκε για την επίσπευση  του Προγράμματος και των Έργων, πως απαιτείται απλούστευση των διαδικασιών και μείωση της γραφειοκρατίας, και προς αυτή τη κατεύθυνση η Περιφέρεια επεξεργάζεται τις προτάσεις που θα κατατεθούν στο επικείμενο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στην σύσκεψη εξετάστηκε επίσης η δυνατότητα στο πρόγραμμα που αφορά τον εξοπλισμό Ειδικών Σχολείων Περιφέρειας Νοτίου Αγαίου να περιληφθεί και η προμήθεια ειδικών λεωφορείων σε οκτώ νησιά και συγκεκριμένα στη Ρόδο, Σύρο, Κω, Νάξο, Κάλυμνο, Σαντορίνη, Κάρπαθο. Προς αυτή τη κατεύθυνση θα ζητηθεί έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και οι εγκεκριμένες προδιαγραφές για τα ειδικά αυτοκίνητα.
Τα παραπάνω δημοσιοποιήθηκαν από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με ευθύνη του Περιφερειάρχη Γ. Μαχαιρίδη.

20130709-080921.jpg