Απάντηση στις νέες μνημονιακές πολιτικές από τη Σύρο

sxoleia
Από το συνδικαλιστικό φορέα των εκπαιδευτικών στις Κυκλάδες με έδρα την Σύρο δημοσιοποιήθηκε η πρώτη συλλογική αντίδραση σχετικά με τις τελευταίες αποφάσεις τις κυβέρνησης για την κατάργηση της εργασιακής σχέσης του υπουργείου παιδείας από την προσεχή σχολική χρονιά με 10.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικούς οι οποίοι τα τελευταία χρόνια κάλυπταν τα κενά στα σχολεία όλης της Ελλάδας, με πολύ χαμηλούς μισθούς και χωρίς να γίνονται μόνιμες προσλήψεις. Επίσης, είναι η πρώτη αντίδραση στην κατάργηση περίπου 2.500 οργανικές θέσεις εργασίας εκπαιδευτικών, πράξη που συντελείται μέσω του επονομαζόμενου «πολυνομοσχεδίου» το οποίο ψηφίζεται την προσεχή Τρίτη 16|7 στη Βουλή.
Ο φορέας ανακοίνωσε κινητοποιήσεις στη Σύρο. Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:


«Η Κυβέρνηση, αιφνιδιαστικά, με το σχέδιο νόμου που καταθέτει προς ψήφιση στη Βουλή την ερχόμενη Τρίτη 16 Ιουλίου, ναρκοθετεί τα θεμέλια του κοινωνικού οικοδομήματος και των εργασιακών δικαιωμάτων. Θέτει σε διαθεσιμότητα 12.500 εργαζόμενους στο Δημόσιο Τομέα, μεταξύ των οποίων 2.500 εκπαιδευτικούς. Καταργούνται, από τη μία στιγμή στην άλλη, 3 τομείς της τεχνικής εκπαίδευσης και 52 ειδικότητες εκπαιδευτικών, αφήνοντας έκθετους πάνω από 20.000 μαθητές. Με το ίδιο νομοσχέδιο, τίθενται επίσης σε διαθεσιμότητα χιλιάδες σχολικοί φύλακες και δημοτικοί υπάλληλοι. Το δημόσιο σχολείο, εδώ και δεκαετίες, με τις εκάστοτε κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόζονται, απαξιώνεται, με αποτέλεσμα τη σταθερή και διαρκή μείωση του μορφωτικού επιπέδου των μαθητών.

Η δημόσια δωρεάν παιδεία οδηγείται στην ιδιωτικοποίηση, μαζί με την υγεία (ΕΣΥ – ΕΟΠΠΥ), τους Δήμους. Όλες οι απολύσεις, τα κλεισίματα και οι συγχωνεύσεις αφορούν αποκλειστικά κοινωνικά δικαιώματα και υπηρεσίες που παραδίνονται στην κερδοσκοπία των ιδιωτών ή απλά καταργούνται. Με την πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ:

  • Έκλεισε χωρίς προειδοποίηση η δημόσια τηλεόραση.
  • Απολύονται οι δημοτικοί αστυνομικοί.
  • Απολύονται οι σχολικοί φύλακες.
  • Απελευθερώνονται οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.
  • Πρόκειται να απολυθεί βοηθητικό προσωπικό από τα νοσοκομεία.
  • Δημιουργούνται θέσεις εργασίας με 350 ευρώ χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα.
  • Υπάρχουν 1.500.000 άνεργοι.
  • Υπάρχουν συμπολίτες μας που στερούνται πλέον τα αναγκαία.

Υπερασπιζόμαστε το δημόσιο σχολείο και το κοινωνικό αγαθό της εκπαίδευσης, μαζί με γονείς, μαθητές, εργαζόμενους – όλη την κοινωνία.  Οι απολύσεις εκπαιδευτικών δε θίγουν μόνο τους ίδιους. Θίγουν πρώτα και κύρια την ανάγκη για δημόσια δωρεάν παιδεία για όλους. Με αυτό το σχέδιο νόμου οδηγείται στη δυστυχία και την εξαθλίωση ένας ολόκληρος λαός με τελικό σκοπό το ξεπούλημα της χώρας.
Καλούμε  όλους  τους  εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές, κάθε εργαζόμενο, κάθε πολίτη, να συμμετάσχουν:

Στην παράσταση διαμαρτυρίας την Παρασκευή στις 11:30μ.μ. στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ν. Αιγαίου στη Σύρο (Ομήρου και Εστίας).
Στην πορεία την Τρίτη 16 Ιουλίου, 11 π.μ. στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει.
Όλοι μαζί μπορούμε να τους εμποδίσουμε».
Σύρος, 10 Ιουλίου 2013, Η Γενική Συνέλευση Α’ ΕΛΜΕ Σύρου.

20130709-080921.jpg