5 εκδηλώσεις της δημοτικής βιβλιοθήκης Πάρου τον μήνα Ιούνιο

… και ένα πολιτικό μήνυμα

52435-532-1(1)-960

 • Την Παρασκευή 7 Ιουνίου 30 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση «Καλώς ήρθατε στον κόσμο των ebook» που εισήγαγε τους παρευρισκόμενους στον τρόπο  αναζήτησης και χρήσης των ηλεκτρονικών βιβλίων και των συσκευών ανάγνωσής τους.  Εισηγητής ήταν ο κ. Νίκος Σαρρής, πτυχιούχος στην Επιστήμη των Υπολογιστών. Με ανακοίνωση από τον φορέα οι υπεύθυνοι ευχαρίστησαν τον εισηγητή και τον κ. Μωυσή Φριζή για τον εξοπλισμό που δάνεισε και τη βοήθεια που παρείχε στην όλη προετοιμασία της εκδήλωσης
 •  Το Σάββατο 15 Ιουνίου …

  …. 45 άτομα, 34 παιδιά και 11 εθελοντές, βρέθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο για 5 ώρες στην εκδήλωση με τίτλο «Μικροί αρχαιλόγοι». Τα παιδιά και οι μεγάλοι διασκέδασαν με τη συμπλήρωση των φυλλαδίων που έβαζαν τους χρήστες στη διαδικασία να παίζουν παιχνίδια με πληροφορίες, ζωγραφιές από τα εκθέματα του Μουσείου (δημιουργία της ΚΑ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων). Έγιναν και διαδραστικά παιχνίδια που έκαναν να γελάσουν πολύ όσους συμμετείχαν, ενώ όλοι έμαθαν με πόσο κόπο και χρόνο καθαρίζονται τα “graffiti” από τα μνημεία. Η εκδήλωση διασκέδασε ακόμα και ενήλικες συμπολίτες που πήγαν να παρακολουθήσουν μια διαφορετική ξενάγηση στο Μουσείο!

  Οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης ευχαρίστησαν σε ανακοίνωση τους εθελοντές:
  Δήμητρα Σοφιανού (η ξεναγός), Χριστίνα Δαματοπούλου (η δεύτερη ξεναγός και εμψυχώτρια στις υπόλοιπες δραστηριότητες), Ειρήνη Πιτιλάκου (συνοδός – συντονίστρια), Ματίνα Αναγνωστοπούλου (συνοδός – συντονίστρια), Κατερίνα Δεσύλλα (συνοδός – συντονίστρια), Βαρβάρα Μπελεσιώτη (συνοδός – συντονίστρια), Άννα Διαμαντάκου (συνοδός – συντονίστρια), Ζαμπέτα Χανιώτη (συνοδός – συντονίστρια), Βασιλική Κυπρούλη (συνοδός – συντονίστρια), Νεκταρία Δρακάκη (συνοδός – συντονίστρια).

 • Την Παρασκευή 21 Ιουνίου φιλοξενήθηκαν στην βιβλιοθήκη οι φοιτητές του προγράμματος «Στην Πάρο του 2013 φροντίζουμε ιδιαίτερα το περιβάλλον». Φοιτητές από το εξωτερικό επισκέπτονται την Πάρο, κάνουν διακοπές και συγχρόνως, προσφέρουν εθελοντική κοινωνική εργασία. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με την Τουριστική Επιτροπή Δήμου Πάρου, το Δημοτικό Διαμέρισμα Παροικίας και το Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών στο πλαίσιο του προγράμματος “College Year in Athens” με συντονίστρια την καθηγήτρια ανθρωπολογίας Aimee Placas, διοργάνωσε και φέτος το εθελοντικό πρόγραμμα που έγινε πλέον θεσμός. Φέτος οι φοιτητές άσπρισαν τα σοκάκια της Παροικιάς και είχαν έτσι την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τους κατοίκους του νησιού και να μάθουν για την ελληνική κουλτούρα και φιλοξενία. Στην μικρή δεξίωση που δόθηκε προς τιμή των εθελοντών και των διοργανωτών δόθηκε η ευκαιρία να γνωριστούν Παριανοί και αλλοδαποί καλύτερα και να ανταλλάξουν πληροφορίες και απόψεις για τις ομοιότητες και τις διαφορές των δύο χωρών, τόσο στον τομέα της κοινωνικής κουλτούρας, όσο και σε εκείνον της εκπαίδευσης
 • Την Πέμπτη 27 Ιουνίου η αυλή της βιβλιοθήκης γέμισε με περισσότερους από 50 μικρούς και μεγάλους ακροατές της εκδήλωσης «Μια φορά κι έναν καιρό : ανάγνωση παριανών παραμυθιών». Τα παιδιά είχαν ξαπλώσει άνετα και αγκαλιά με τα μαξιλαράκια τους απόλαυσαν για περισσότερο από μία ώρα την αφήγηση της κας Μοσχούλας Μαρμαρά σε παριανά παραμύθια της κας Ιωάννας Σέργη. Ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσαν οι ενήλικοι ακροατές που έδειχναν να απολαμβάνουν την αφήγηση όσο και οι μικροί. Οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης με σχετική ανακοίνωση ευχαρίστησαν την κα Μαρμαρά για την προσφορά της και την κα Σέργη για τη συγγραφή της.
 • Τέλος, την Παρασκευή 28 Ιουνίου, 60 άτομα είχαν τη χαρά να δοκιμάσουν μία ευχάριστη έκπληξη στην εκδήλωση με τίτλο «Γιόγκα γέλιου». Η κα Βηθλεέμ Μπαλτζή από τους greeklaughers.gr εισήγαγε τους παρευρεθέντες στις ευεργετικές ασκήσεις γέλιου και εξήγησε πόσο μπορεί το γέλιο να επηρεάσει τη ζωή και την υγεία των ανθρώπων.


Το μήνυμα

Τα παραπάνω δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 5|7|13 από την διαχείριση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάρου. Στο τέλος του σχετικού κειμένου υπήρχε η πολιτική επισήμανση που ακολουθεί με την οποία συμφωνούμε απόλυτα:
«Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τα οφέλη της ύπαρξης και δημιουργικής λειτουργίας των βιβλιοθηκών προς στην τοπική κοινωνία και να υψώσουμε τη φωνή διαμαρτυρίας μας στο κλείσιμο και στη συγχώνευσή τους, σύμφωνα με τις κυβερνητικές ανακοινώσεις των νέων μέτρων. Αν και η δική μας βιβλιοθήκη (Πάρος) δεν απειλείται άμεσα, θεωρούμε πως η ευαισθητοποίηση και η έγκαιρη κινητοποίηση των πολιτών δεν πρέπει να έχει τοπικό αλλά εθνικό χαρακτήρα».

20130709-080921.jpg