«Ο Άρτος της Πάρου ο επιούσιος» Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις

thalassinos_foto_

Το Σάββατο 6 Ιουλίου 2013 ολοκληρώθηκε η σειρά εκδηλώσεων με θέμα ένα αφιέρωμα στον τρόπο παρασκευής ψωμίου από την παράδοση έως της ημέρες μας. Οι εκδηλώσεις ονομάστηκαν 1ο Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων της Πάρου και κορυφώθηκαν το Σάββατο 6|7 στην πλατεία Μαντώς Μαυρογένους στην Παροικιά. Τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου (Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.)  σε συνεργασία με τους αρτοποιούς του νησιού υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επιχειρώντας να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα, την τέχνη και τον κόπο του νησιώτη παραγωγού.

Η βραδιά κορυφώθηκε με τη μεγάλη μουσική συναυλία του δημοφιλούς Παντελή Θαλασσινού και της Νανάς Μπινοπούλου που τραγούδησαν …

… γνωστές τους επιτυχίες και παρέσυραν με το κέφι τους σε νησιωτικούς και έντεχνους ρυθμούς τους πολυάριθμους επισκέπτες της πλατείας μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Το θερμό χειροκρότημα του κοινού συγκέντρωσε και η διακριθείσα χορωδία της σχολής μουσικής του Δήμου Πάρου η οποία υπό τη διεύθυνση της Μαρουλίας Κοντού βρέθηκε στην εξέδρα και συνόδευσε τον Παντελή Θαλασσινό σε τέσσερα μουσικά κομμάτια προκαλώντας συγκίνηση και ενθουσιασμό.

Νωρίτερα οι φούρνοι της Πάρου που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις ξεφούρνησαν τα ψωμία τους και νέα προϊόντα άρτου, ενώ οι μικροί επισκέπτες της πλατείας «έπλασαν και διασκέδασαν» στα εργαστήρια Ζυμαριού, όπου η Ηρώ Βαβανού τους βοήθησε να κάνουν τις δικές τους εικαστικές δημιουργίες, να ζωγραφίσουν και να παίξουν με το ζυμάρι και την αλευρόσκονη. Επίσης σε ειδικό stand με θέμα “Made in Paros” παρουσιάσθηκε έκθεση όλων των τοπικών προϊόντων του νησιού (κρασί, λάδι, τυριά κλπ), ενώ σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν ιστορίες/εκθέσεις μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ψωμί.

Ακολούθως το ενδιαφέρον του κοινού προκάλεσε η ανάγνωση εργασίας του Γιάννη Βασιλειόπουλου και της Ελένης Τριπολιτσιώτου με τίτλο «ο κύκλος του σταριού», ενώ στη συνέχεια ο δημοφιλής ηθοποιός Άκης Σακελλαρίου ολοκλήρωσε την απαγγελία των «Ιστοριών Ψωμιού» που έγραψαν οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης των σχολείων της Πάρου.
Οι εκδηλώσεις της τελευταίας ημέρας ξεκίνησαν με την παράσταση «Καραγκιόζης Φούρναρης» στο θέατρο σκιών του αρτίστα Πάνου Χατζηαναγνώστου που στήθηκε στην πλατεία.
Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας (και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αρτοποιών) Μιχάλης Μούσιος και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Αρτοποιών οι οποίοι βρέθηκαν στην Πάρο και σήμερα και την Κυριακή 7 Ιουλίου 2013, το πρωί συναντήθηκαν με τους αρτοποιούς Νοτίου Αιγαίου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχίλοχος.

Κατά τη διάρκεια της 1ης Συνάντησης της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας με τους αρτοποιούς των νήσων Νοτίου Αιγαίου η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα, συζητήθηκαν γενικότερα ζητήματα που αφορούν την πορεία του κλάδου της αρτοποιίας στην Ελλάδα και κατατέθηκαν προτάσεις από την πλευρά της Ομοσπονδίας σχετικά με την κατοχύρωση των παραδοσιακών τοπικών προϊόντων αρτοποιίας, ώστε να μπορούν να έχουν εξαγώγιμη προοπτική.
Στη συνέχεια δόθηκαν βραβεία από την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π. κ. Άννα Κάγκανη- Κορτιάνου στους αρτοποιούς που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις Γιώργο Χανιώτη (από τον Παραδοσιακό Φούρνο Αγκαιριάς), Χρήστο Ζουμή (αρτοποιία, ζαχαροπλαστική, Μάρμαρα), Στέλιο Αλιπράντη (φούρνος, ζαχαροπλαστεία, catering), Νίκο Ζουμή («Ξυλόφουρνος», παραδοσιακή αρτοποιία-ζαχαροπλαστική, Υστέρνι), Γιώργο Παντελαίο (φούρνος «ο Στρατής», Λεύκες).

20130709-080921.jpg