Πολίτες Κόντρα | Καταγγελία με αφορμή εγκαίνια …

 

violence-against-women-660x330

Λίγα εισαγωγικά …
Ο συνδυασμός «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» είναι πολιτική οργάνωση που λειτουργεί ως παράταξη στο πλαίσιο λειτουργίας του δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Δραστηριοποιείται στη μειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου (Κυκλάδες – Δωδεκάνησα) για το οποίο ψηφίζει η Πάρος και η Αντίπαρος, για την ανάδειξη των μελών του κάθε τέσσερα χρόνια, μαζί με τις δημοτικές εκλογές.
Οι «Πολίτες Κόντρα στον Καιρό» μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2012, είχαν ως επικεφαλής τον Ν. Συρμαλένιο, ο οποίος μετά από πολλά χρόνια θητείας στην πολιτική ζωή της αυτοδιοίκησης Β’ βαθμού των Κυκλάδων (στο Νομαρχιακό Συμβούλιο που υποκαταστάθηκε από το Περιφερειακό), εκλέχθηκε βουλευτής του νομού με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Άλλωστε, η παράταξη στηρίζεται στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα από το κόμμα της αντιπολίτευσης.

Τις αρμοδιότητες του επικεφαλής της παράταξης στο περιφερειακό Συμβούλιο, μετά την αποχώρηση Συρμαλένιου, ανέλαβε ο Π. Χρυσαφίδης. Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, δημοσιοποίησε σήμερα (3|07|13) αναφορά για την παρουσία του στα εγκαίνια του νέου Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών της Γραμματείας Ισότητας στην Ερμούπολη της Σύρου.
Η ανακοίνωσή του δεν θα είχε κανένα ενδιαφέρον, αν δεν περιείχε μία καταγγελία για τον Δήμο Σύρου, αλλά και για την διοίκηση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επί των θεμάτων πρόνοιας. Επίσης, εμμέσως πλην σαφώς, καταγγέλλεται και η συνεχής υποχώρηση των Κυκλάδων έναντι των Δωδεκανήσων στο πλαίσιο λειτουργίας της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Ακολουθεί το σχετικό κείμενο:

Πολιτισμός δεν είναι μόνο
οι πολιτιστικές πρωτεύουσες

xrisafidis«Αν και δίχως να μας κοινοποιηθεί από την Περιφέρεια Ν.Αιγαίου, η παράταξή μας δια του περιφερειακού της συμβούλου Παύλου Χρυσαφίδη, παραβρέθηκε με χαρά στα εγκαίνια του νέου Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών της Γραμματείας Ισότητας στην Ερμούπολη της Σύρου, το οποίο και εντάσσεται στο έργο «Δράσεις της δημόσιας διοίκησης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών», συγχρηματοδοτούμενο από τη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η παρουσία μας εκεί -κάθε άλλο παρά εθιμοτυπική- ήθελε να υπογραμμίσει τη σημασία που η παράταξη “Πολίτες Κόντρα στον Καιρό” αποδίδει στην ύπαρξη και λειτουργία μίας τέτοιας δομής στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και της Περιφέρειας, ιδιαίτερα σε μια εποχή που οι πολύμορφες όψεις της κρίσης πλήττουν ιδιαίτερα τις γυναίκες.. Μπορεί το συμβουλευτικό αυτό κέντρο να είναι  λειτουργικά «ανεξάρτητο», αλλά είναι πολύ σημαντικό κατά τη γνώμη μας, η τοπική αυτοδιοίκηση,  οι Δήμοι  και η Περιφέρεια να έχουν διαρκή και αυξανόμενη ευαισθητοποίηση  στο θέμα  αυτό,  γιατί το κάθε συμβουλευτικό κέντρο δεν απευθύνεται μόνο στις ενδιαφερόμενες γυναίκες μέσα από την ψυχοκοινωνική στήριξη και τη νομική βοήθεια που μπορεί να προσφέρει, αλλά  θα συμβάλει τα μέγιστα και στην προώθηση θεμάτων ισότητας, υποστήριξης γυναικών καθώς και στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σε θέματα βίας κατά των γυναικών, διακίνησης και εμπορίας (trafficking), σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης γυναικών κ.ά.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων, σε παρέμβασή του ο περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Χρυσαφίδης, έθεσε στις εκπροσώπους της Γενικής Γραμματείας Ισότητας το ερώτημα γιατί ο «Ξενώνας Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους» που σύμφωνα με το σχετικό επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπεται να δημιουργηθεί κατά προτεραιότητα στις πόλεις πρωτεύουσες των Περιφερειών, δεν προχώρησε στη Σύρο, ενώ αντίθετα επίκειται η έναρξη λειτουργίας αντίστοιχου ξενώνα στη Ρόδο. Η Γενική Γραμματεία Ισότητας, απαντώντας και σε σχετικό γραπτό μας ερώτημα, με το α.π. 2032/2-7-2013 έγγραφό της, αναφέρει ότι «ο Δήμος Σύρου, με την α.π. 14658/21-10-2011 επιστολή του, εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη βιωσιμότητα του έργου μετά τη λήξη της χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ και εν τέλει την επιφύλαξή του να ανταποκριθεί στις απαιτούμενες προϋποθέσεις για δημιουργία και λειτουργία Ξενώνα Φιλοξενίας στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης», ενώ στο συνημμένο αντίγραφο της σχετικής επιστολής του Δήμου, έκπληκτοι είδαμε να διατυπώνεται το “αδιάσειστο” επιχείρημα ότι «ο αριθμός τέτοιων περιπτώσεων που έχει καταγραφεί μέχρι σήμερα είναι ελάχιστος».

Ακόμη και αν συμμεριστούμε την “αγωνία” του Δήμου Σύρου για την “βιωσιμότητα” αυτού του έργου, κάτι που βεβαίως δεν μπορούμε να κάνουμε, καθώς με αυτή τη λογική οι όποιοι ευρωπαϊκοί πόροι θα έπρεπε να μένουν αναξιοποίητοι και καμία δομή καταλυτικής σπουδαιότητας για την κοινωνία δεν θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί, εξακολουθεί να μας εκπλήσσει δυσάρεστα η τραγικά στενόμυαλη προσέγγιση του Δήμου Σύρου, ο οποίος εμφανίζεται να αντιμετωπίζει την συγκεκριμένη δομή ως απευθυνόμενη αποκλειστικά στην συριανή κοινωνίας (για την οποία όπως δηλώνει έχει και στοιχεία, από πού άραγε;) και όχι στο σύνολο των κατοίκων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου της οποίας αποτελεί έδρα και πρωτεύουσα.

Από τη μεριά μας, οφείλουμε να στιγματίσουμε τη στάση αυτή και να καταθέσουμε σε όλους τους τόνους πως o “πολιτισμός” ενός τόπου, μιας κοινωνίας, δεν αποδεικνύεται και δεν πραγματώνεται μέσα από εκδηλώσεις και υποψηφιότητες για “πολιτιστικές πρωτεύουσες”, αλλά κατεξοχήν μέσα από τους τρόπους που αντιμετωπίζει τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, τις δομές κοινωνικής στήριξης και φροντίδας που διαθέτει».

20130630-135129.jpg