… από το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα Νάουσας

Περιοδεύουσα παράδοση

Φωτο 2-Λεύκες
(φώτογραφία από την εκδήλωση στις Λεύκες)
Στα τέλη Ιουνίου οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Πάρου είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο εκδηλώσεις του Μουσικοχορευτικού Συγκροτήματος Νάουσας, σε συνεργασία με Τοπικές Κοινότητες και Συλλόγους της Πάρου, που στηρίζουν τις γενικότερες πολιτιστικές δράσεις, προβάλλοντας παράλληλα την πνευματική κίνηση του νησιού.
Στην Μάρπησσα:

Φωτο 1-Μάρπησσα

Το βράδυ του Σαββάτου, 22 Ιουνίου, το «Συγκρότημα», αποδεχόμενο την πρόσκληση του Συλλόγου Γυναικών Μάρπησσας, παρουσίασε χορούς από τα Δωδεκάνησα συμμετέχοντας στο 2ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Γυναικών και άλλοι  φορείς. Η εκδήλωση έγινε στην πλατεία παπα – Γιώργη Στάμενα με συμμετοχή συγκροτημάτων από την Πάρο και την Αθήνα.

 

 

  • Στις Λεύκες:

Την Δευτέρα 24 Ιουνίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της Αγ. Τριάδας η Χορωδία Νάουσας υπό την διεύθυνση της μουσικού κας Φ. Θεοφίλου παρουσίασε στο ανοικτό θέατρο Λευκών μια οπτικοακουστική παράσταση με ζωντανή μουσική και χορωδιακό τραγούδι – αφιέρωμα στον μεγάλο μας ποιητή Νίκο Γκάτσο. Γνωστά αγαπημένα τραγούδια των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου και άλλων μεγάλων συνθετών σε ποίηση Νίκου Γκάτσου, πλημμύρισαν το θέατρο των Λευκών προσφέροντας μια ωραία βραδιά στους θεατές. Παράλληλα, η Χορωδία Νάουσας και η ορχήστρα του Συγκροτήματος  έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για να αποδώσουν  τα επιλεγμένα τραγούδια. Η παρουσίαση των τραγουδιών συνοδευόταν από προβολή οπτικού υλικού και στοιχεία από τη ζωή του ποιητή που επιμελήθηκαν και παρουσίασαν οι Άννα Μαρία Μοστράτου, η Σοφία Αγγελοπούλου και Υπαπαντή Ρούσσου. Μουσική έπαιξαν οι: Μανώλης Δελέντας, βιολί, Κοσμάς Μαρινάτος μπουζούκι, Παναγιώτης Μαθιέλλης, κιθάρα και Στέλιος Γιμελιάρης, αρμόνιο. Η όλη εκδήλωση οργανώθηκε από το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα και την Χορωδία Νάουσας μετά από πρόσκληση του πολιτιστικού συλλόγου «Υρία» Λευκών και με τη συμπαράσταση της Τοπικής Κοινότητας.


Στη Νάουσα:

Νάουσα 4
Στο προαύλιο της Παναγίας παρουσιάστηκε η λαογραφική δουλειά του Συγκροτήματος που αφορούσε κυρίως τα έθιμα, τις φορεσιές και τους χορούς της Εύβοιας αλλά και χορούς της Λήμνου, της Κέρκυρας, της Κύπρου και της Πάρου. Τα νιάτα του νησιού μας γέμισαν τη σκηνή φορώντας εντυπωσιακές φορεσιές από τα νησιά που προαναφέρθηκαν, ενώ οι μουσικοί του Συγκροτήματος, Μανώλης Δελέντας, Γιάννης Κονταράτος, Φένια Θεοφίλου, Παναγιώτης Μενέγος και Άννα Ρούσσου έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό για την διασκέδαση όλων. Οι μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις του Συγκροτήματος συνεχίζονται με την επόμενη παράσταση στο προαύλιο της Παναγίας στη Νάουσα, την Κυριακή 14 Ιουλίου, στις 9 μ.μ. με ανανεωμένο πρόγραμμα.

Η Χορωδία Νάουσας στη Γιορτή Κρασιού – Ψαριού
με «Τραγούδια της Θάλασσας»

Μια ακόμα εκδήλωση σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινότητα Νάουσας πραγματοποιείται την ερχόμενη Κυριακή 7 Ιουλίου, στις 9:30 μ.μ. στο Λιμάνι Νάουσας, στο πλαίσιο της γιορτής «Κρασιού-Ψαριού». Ένα χρόνο μετά την περσινή εκδήλωση του Συγκροτήματος στο ίδιο χώρο και χωρίς να έχει αλλάξει κάτι, η Χορωδία Νάουσας υπό την διεύθυνση της μουσικού κας Φένιας Θεοφίλου θα παρουσιάσει «επί τους εδάφους» γνωστά, αγαπημένα τραγούδια των Δ. Μπαγιαντέρα, Γ. Παπαϊωάννου, Χ. Βασιλειάδη αλλά και νησιώτικα και μικρασιάτικα που μιλούν για θάλασσα. Την Χορωδία Νάουσας συνοδεύουν μουσικά οι:  Γ. Κονταράτος, βιολί, Παναγιώτης Πετρόπουλος, λαούτο και  Δημήτρης Μπακοθανάσης κιθάρα.

20130701-144724.jpg