«ο Άρτος της Πάρου ο επιούσιος» από 3 έως και 6 Ιουλίου 2013 στην Παροικιά
Πλατεία Μαντώ Μαυρογένους
Με άρωμα φρεσκοψημμένου ψωμιού και άλλες γαστρονομικές μυρωδιές που θα αναδύονται από παραδοσιακά τσουρέκια, πίτες και πικάντικες αρτολιχουδιές θα πλημμυρίσει κυριολεκτικά η πλατεία Μαντώς Μαυρογένους στην Παροικιά της Πάρου από την Τετάρτη 3 έως το Σάββατο 6 Ιουλίου 2013 στη διάρκεια του «1ου Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων της Πάρου 2013» που έχει φέτος επίκεντρο το ψωμί και τα παραδοσιακά αρτοσκευάσματα.
Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση που δημοσιοποίησε σήμερα (01|07|13) η ΚΔΕΠΑΠ, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων …
… που έχουν τίτλο «ο Άρτος της Πάρου ο επιούσιος» οι αρτοποιοί της Πάρου θα βάλλουν όλη τους την τέχνη προκειμένου να αποδείξουν στην πράξη ότι η παράδοση μπορεί να ανταγωνιστεί με επιτυχία και συχνά να ξεπεράσει την σύγχρονη τεχνολογία. Στο τετραήμερο που είναι αφιερωμένο στη γευσιγνωσία των παραδοσιακών αρτοσκευασμάτων της Πάρου οι επισκέπτες θα έχουν, μεταξύ άλλων, την ευκαιρία να δοκιμάσουν:
· το εξαιρετικό Παριανό Πολύσπορο (με λινάρι και ηλιόσπορο), μία συνταγή που έκανε ένα χρόνο να ωριμάσει και βραβεύτηκε ως η 2η καλύτερη γεύση ψωμιού στην Ελλάδα.
· το ζυμωτό ψωμί στα ξύλα που παρασκευάζεται (χωρίς μαγιά) με προζύμι και γλυκάνισο.
· Παξιμαδοκουλούρα
· το αμυγδαλωτό ψωμί Πάρου που παρασκευάζεται με παραδοσιακή – από γενιά σε γενιά- συνταγή.
· Πίτες (σπανάκι –τυρί), τυρόψωμο και ελιόψωμο
· Παραδοσιακά αρτοσκευάσματα (παξιμάδι γλυκάνισου, διάφορα είδη τσουρεκιών, κριτσίνι ολικής αλέσεως κλπ).
Οι μέρες του Φεστιβάλ θα συνεχιστούν την Κυριακή 7 και την Τρίτη 30 Ιουλίου στη Νάουσα και ολοκληρώνονται την Τετάρτη 31 Ιουλίου στις Λεύκες. Με την ευκαιρία του 1ου Φεστιβάλ «1ου Φεστιβάλ Τοπικών Προϊόντων της Πάρου 2013» μετά από έξι δεκαετίες οι δύο ανεμόμυλοι της Παροικιάς στο λόφο της Αγίας Άννας (Δημαρχείο) που έχουν αναπαλαιωθεί με εργασίες που επιμελήθηκε ο Δήμος της Πάρου έλκουν το ενδιαφέρον και το θαυμασμό Ελλήνων και ξένων επισκεπτών ανοίγουν τα πανιά τους και εμπιστεύονται τη δύναμη του ανέμου. Στο πλαίσιο των τετραήμερων εκδηλώσεων οι μύλοι, έργα μοναδικής τεχνολογικής ευφυΐας και αρχιτεκτονικής κατασκευής, θα ανοίξουν και πάλι μετά από 63 χρόνια τις πόρτες τους προκειμένου να μας υπενθυμίσουν τη διαχρονική σοφία του παραδοσιακού κυκλαδικού πολιτισμού καθώς χρόνια πριν είχε την ικανότητα να αξιοποιεί τον αέρα ως πηγή ενέργειας.
Τις εκδηλώσεις διοργανώνουν ο Δήμος της Πάρου σε συνεργασία με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Πάρου (Κ.Δ.Ε.Π.Α.Π.) και τους αρτοποιούς του νησιού υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επιχειρώντας να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα, την τέχνη και τον κόπο του νησιώτη παραγωγού και να καταθέσουν μια νότα αισιοδοξίας μέσα στο γκρίζο τοπίο της κρίσης. Από την πρώτη ημέρα οι υπαίθριοι φούρνοι θα ψήνουν στην πλατεία, ενώ παράλληλα θα εκτυλίσσονται ποικίλες δράσεις και εκδηλώσεις (εργαστήρια ζυμαριού, παρουσιάσεις βιβλίων, θέατρο σκιών, μουσικές παραστάσεις κλπ), ενώ οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την μεγάλη συναυλία του Παντελή Θαλασσινού και της Νανάς Μπινοπούλου.
Ο χώρος των εκδηλώσεων θα είναι μια περιοχή όπου θα εναλλάσσονται οι φιλοξενούμενοι Παριανοί αρτοποιοί και θα παρουσιάζουν στους επισκέπτες όλα τα στάδια της αρτοποιητικής τέχνης, από το σιτάρι έως τον «Άρτον της Πάρου τον επιούσιον» επισημαίνοντας ότι οι φετινές εκδηλώσεις φιλοδοξούν να παρασύρουν τους παραγωγούς, τους κατοίκους, τους Έλληνες και ξένους επισκέπτες του νησιού σε ένα πρωτότυπο γαστρονομικό ταξίδι, να τους μυήσουν στις παραδοσιακές τεχνικές παρασκευής, αλλά και στις γεύσεις του άρτου, των αρτοσκευασμάτων και των προϊόντων αλεύρου.
Απάντηση