Η Λαϊκή Συσπείρωση για την εμπειρία του «Καλλικράτη»

logo_laiki_sispirosi_notiou_aigaiou

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου (Περιφερειακό Συμβούλιο) Βαγγέλης Σιγάλας και στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου, Γιάννης Δεναξάς, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου στις 19/06/13, στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη Σύρου, με θέμα, 2,5 χρόνια εφαρμογής του «Καλλικράτη» στο Ν. Αιγαίο, οι συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα των νησιών και άμεσα μέτρα διεκδίκησης.
Σύμφωνα με ενημέρωση που δόθηκε από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης, στην εισήγηση της η Λίλα Καφαντάρη επεσήμανε πως η πολιτική η οποία εφαρμόζεται …

… από την Τοπική Διοίκηση όλων των βαθμών απορρέει από το γεγονός ότι είναι άρρηκτα δεμένη με την ανάπτυξη που κριτήριο της δεν είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, αλλά η στήριξη της κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών. Οι Δήμοι και οι Περιφέρειες αποτέλεσαν και αποτελούν κρίκο αυτής της πολιτικής και σε συνθήκες με υψηλούς ρυθμούς καπιταλιστικής ανάπτυξης και σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης, τόσο στη χώρα μας όσο και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με τη Λαϊκή Συσπείρωση ανέδειξαν πως η Περιφέρεια και οι Δήμοι στο Ν. Αιγαίο συνέβαλαν και συμβάλουν σε αυτή την κατεύθυνση εφαρμογής του προγράμματος «Καλλικράτης». Από τον Στρατηγικό Σχεδιασμό της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου «ανάπτυξη – επιχειρηματικότητα – ανταγωνιστικότητα» ωφελημένο βγαίνει το μεγάλο κεφάλαιο σε όλους τους τομείς δράσης του. Π.χ. στον τουρισμό έχουμε αποφάσεις και πρωτοβουλίες της Περιφερειακής Αρχής που ενισχύουν την κερδοφορία μεγαλοξενοδόχων και μεγάλων τουριστικών πρακτορείων, παρέχοντας ταυτόχρονα φθηνό ευέλικτο εργατικό δυναμικό μέσα από τα προγράμματα δια βίου μάθησης και κατάρτισης που υλοποιεί.

Αναφορικά με την ενεργειακή πολιτική της Περιφέρειας, είναι γνωστή η σημασία των νησιών για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσεται και η συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο με εκπρόσωπο του Κοπελούζου για το πώς από την μία οι ΑΠΕ θα περάσουν στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου και από την άλλη πως θα καμφθούν οι αντιστάσεις των νησιωτών. Ο αριθμός των ανεμογεννητριών θα είναι τόσο μεγάλος ώστε να γίνεται μεταφορά ρεύματος όχι μόνο στην ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και σε χώρες της ΕΕ, αποφέροντας τεράστια κέρδη στον κάθε επιχειρηματικό όμιλο και πανάκριβο ρεύμα για τη λαϊκή οικογένεια, πλήττοντας παράλληλα και το περιβάλλον.

Στην ίδια λογική εντάσσεται και η δράση της Περιφερειακής Αρχής για την ιδιωτικοποίηση της ακίνητης περιουσίας της αλλά και των υπηρεσιών. Ήδη έχουν προχωρήσει σχεδιασμοί για την ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση του νερού και των λυμάτων. Όπως και η Ελληνογερμανική συμφωνία για την παροχή, σε πρώτη φάση, τεχνογνωσίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων που αναδεικνύεται σε ισχυρό φιλέτο κερδοφορίας για τα μονοπώλια.

Ακόμη η ταξικότητα της πολιτικής της Περιφερειακής Αρχής αποτυπώνεται με μεγαλύτερη σαφήνεια και στην απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Π.χ. η απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ το 2011 έφτασε στο 73%, όμως ο μεγάλος όγκος αυτών των χρημάτων δεν πήγε για δημόσια έργα ανακούφισης των λαϊκών αναγκών, αλλά στις ιδιωτικές επενδύσεις και όχι βέβαια σε αυτοαπασχολούμενους, βιοτέχνες, εμπόρους και αγρότες. Με αποτέλεσμα ο Πρωτογενής Τομέας (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία) να απαξιώνεται, να παρουσιάζει φθίνουσα πορεία και ταυτόχρονα να γεμίζει η ντόπια αγορά με ομοειδή προϊόντα εισαγωγής.

20130624-100003.jpg