Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου συζητά τις αντικειμενικές αξίες | υπερφορολόγηση

«Σκοτώνονται» τα ακίνητα στα νησιά μας;

touristiki_katoikia

 

 Είναι γνωστό ότι οι κυβερνήσεις των μνημονίων με εκείνη του Γιώργου Παπανδρέου πρώτη και καλύτερη, στην οποία αρχυπουργός ήταν ο Γιάννης Ραγκούσης, επέβαλαν φοροεπιδρομή με χαράτσια στην ιδιοκτησία της λεγόμενης μικρομεσαίες ελληνικής οικογένειας. Οι φόροι αυτοί έκτοτε επιβάλλονται στα νησιά μας με βάση τις τιμές που ίσχυαν για τα ακίνητα των τόπων μας προ της μνημονιακής κρίσης, δηλαδή …

… με βάση την αγορά όπως τη διαμόρφωνε η υψηλή ζήτηση ακινήτων για παραθεριστικές κατοικίες. Τώρα που η γη έχει χάσει την αξία της και δεν πουλιέται, υπερφορολογείται ωστόσο με τους ίδιους υψηλούς συντελεστές. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι πολλοί νησιώτες να μην μπορούν εδώ και καιρό να ανταποκριθούν στην πληρωμή των φόρων τους, με αποτέλεσμα τα ακίνητα τους να κινδυνεύουν να κατασχεθούν έναντι οφειλών στο δημόσιο.

Το ζήτημα απασχολεί τους τελευταίους δύο μήνες την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Προτείνεται η δημιουργία επιτροπής προκειμένου να αξιολογήσει και να προτείνει νέους συντελεστές αντικειμενικών αξιών για κάθε νησί. Με την ευκαιρία αυτή, ο περιφερειακός σύμβουλος της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου που εκλέγεται στην περιφερειακή ενότητα Πάρου – Αντιπάρου, Κ. Μπιζάς, ζήτησε με επιστολή του από τους Δήμους Πάρου και Αντιπάρου (σ.σ: Χρ. Βλαχογιάννη, Γ. Λεβεντάκη) να του διαβιβάσουν τις απόψεις τους για τα δύο νησιά επί του θέματος, προκειμένου να μπορέσει να τις προωθήσει στον διάλογο και την προετοιμασία που έχει ξεκινήσει η Περιφέρει Νοτίου Αιγαίου. Τελικός προορισμός είναι η κατάθεση πρότασης αλλαγής αντικειμενικών τιμών στο υπουργείο οικονομικών. Ακολουθεί η σχετική επιστολή:

20130510-123341.jpg«Σας γνωρίζω ότι στο πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο  που πραγματοποιήθηκε στην Άνδρο στις 13 Ιουνίου 2013 συζητήθηκε και το εξής θέμα: Αντικειμενικές Αξίες – αναπροσδιορισμός με αντικειμενικά κριτήρια, σύγχρονες προσεγγίσεις αναπτυξιακής προοπτικής και δικαιοσύνης.

Την εισήγηση πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων κ. Γ. Πουσσαίος.
Στην σχετική εισήγηση ο κ. Πουσσαίος ανέφερε ότι: «… Με την εφαρμογή του φορολογικού συστήματος για τα ακίνητα, ακόμα και αυτού που θεωρείται αντικειμενικά προσδιοριζόμενο και με δεδομένη την οικονομική κρίση, τη μείωση των εισοδημάτων και τον αυξανόμενο αριθμό των κόκκινων δανείων, οδηγούμαστε ουσιαστικά σε δήμευση της ακίνητης περιουσίας, ή σε εγκατάλειψη ή εξευτελιστική εκποίηση της προς όφελος ξένων και ντόπιων κερδοσκόπων.
Σε κάθε περίπτωση ο καθορισμός των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων πρέπει να στηρίζεται σε επιστημονικά κριτήρια και παραμέτρους που κατά βάση θα είναι σταθερά επιδρώντας όμως δυναμικά στην αξία των ακινήτων με βάση τις συνθήκες της εποχής άμεσα. Σημαντικότερη των παραμέτρων η χρήση γης και σε συνάρτηση άμεση ή έμμεση με τους συντελεστές δόμησης, τις χωροταξικές μελέτες, το τοπικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, τις κλήσεις εδάφους, τους προσανατολισμούς των οικοπέδων, τις εκάστοτε αποστάσεις από σημεία ενδιαφέροντος (οδικούς άξονες, αρχαιολογικές περιοχές, αδόμητες ζώνες, ιδιαιτέρου φυσικού κάλους) και την επίπτωση τους επί της επιτρεπόμενης δόμησης. Και το σημαντικότερο τη σε κάθε περίπτωση εφαρμογή της αρχής του συντάγματος για ισονομία και ισοπολιτεία».

Το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε με πρόταση του κ. Περιφερειάρχη να συσταθεί επιτροπή η οποία θα αναλάβει να επεξεργαστεί τις τιμές των αντικειμενικών αξιών και τον τρόπο υπολογισμού τους και να υποβάλλουν το σχετικό σχέδιο προς έγκριση στις αρμόδιες αρχές. Για τον παραπάνω λόγο, αξιότιμοι Κύριοι  σας παρακαλώ να με ενημερώσετε για τις σχετικές αποφάσεις ή θέσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Πάρου και Αντιπάρου για να τις αποστείλω στην σχετική επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου».

Προσοχή

Η προσπάθεια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των τοπικών Δήμων θα πρέπει να λάβει μέριμνα του γεγονότος ότι τα ιδιωτικά δάνεια που έχουν συναφθεί τα προηγούμενα χρόνια με υποθήκευση ακινήτων, έχουν συμβολαιοποιηθεί με τις αντικειμενικές αξίες που σήμερα θεωρούνται υπερβολικές ως προς την φορολόγηση. Αν άλλαζαν οι αντικειμενικές αξίες, χωρίς μέριμνα,  οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι τραγικές για τους δανειολήπτες, ως προς τις απαιτήσεις των τραπεζών των οποίων οι υποθήκες θα υποτιμούνταν και συνεπώς, θα αναζητούσαν νέες καλύψεις.

20130611-213122.jpg