Στου «Κλήδονα» στον Πρόδρομο

539859_481659615183602_900555848_n


Η Τοπικής Κοινότητας Αρχιλόχου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προδρόμου «Σκόπας ο Πάριος» έχουν ετοιμάσει τις φετινές εκδηλώσεις για την αναβίωση των εθίμων του «Κλήδονα» με αφορμή την εορτή του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

  • Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

19:30 Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός
21:30 Ανοίγουμε του Κλείδωνα στου Αη Γιαννιού τη χάρη κι ότι είναι τυχερό θα βγει το ριζικάρι, παράσταση παραδοσιακών χορών
& κάψιμο των Μάηδων
Οι εκδηλώσεις γίνονται στην πλατεία Αγίου Σπυρίδωνα, Πρόδρομος Πάρου
.

– Δευτέρα 24 Ιουνίου 2012
09:00 Αρχιερατική Θεία Λειτουργία
10:00 Λιτάνευση της ιερής εικόνας του Αγίου Ιωάννου.
Οι εκδηλώσεις συνδιοργανώνονται από τον Δήμο Πάρου, την Τοπική Κοινότητα Αρχιλόχου,
την ΚΔΕΠΑ Πάρου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Σκόπας ο Πάριος».

Το έθιμο

Την παραμονή του Άη – Γιαννιού (23/6), οι ανύπανδρες κοπέλες μαζεύονται σε ένα από τα σπίτια του χωριού, όπου αναθέτουν σε κάποια ή σε κάποιες από αυτές να φέρουν από το πηγάδι ή την πηγή το «αμίλητο νερό». Επιστρέφοντας στο σπίτι όπου τελείται ο κλήδονας, το νερό μπαίνει σε πήλινο δοχείο, την υδροφόρο, στο οποίο η κάθε κοπέλα ρίχνει ένα αντικείμενο (μήλο πράσινο ή κόκκινο, κόσμημα, κλειδί κ.α.), το λεγόμενο ριζικάρι. Στη συνέχεια το δοχείο σκεπάζεται με κόκκινο ύφασμα, το οποίο δένεται γερά με ένα κορδόνι («κλειδώνεται») και τοποθετείται σε ταράτσα ή άλλο ανοιχτό χώρο. Εκεί παραμένει όλη τη νύχτα υπό το φως των άστρων. Οι κοπέλες επιστρέφουν ύστερα στα σπίτια τους. Λέγεται ότι τη νύχτα αυτή θα δουν στα όνειρά τους το μελλοντικό τους σύζυγο.

Ανήμερα του Άη – Γιαννού, αλλά πριν βγει ο ήλιος – ώστε να μην εξουδετερωθεί η μαγική επιρροή των άστρων – η υδροφόρος νεαρή της προηγουμένης φέρνει μέσα στο σπίτι το αγγείο. Το μεσημέρι, ή το απόγευμα, συναθροίζονται πάλι οι ανύπανδρες κοπέλες. Αυτήν τη φορά όμως στην ομήγυρη μπορούν να συμμετέχουν και παντρεμένες γυναίκες, συγγενείς και γείτονες και των δύο φύλων, καλεσμένοι για να παίξουν το ρόλο μαρτύρων της μαντικής διαδικασίας.
Καθισμένη στο κέντρο της συντροφιάς, η υδροφόρος νεαρή ανασύρει ένα-ένα από το αγγείο τα αντικείμενα, που αντιστοιχούν στο «ριζικό» κάθε κοπέλας και μια άλλη, κάποια που έχει ποιητικό ή μαντικό ταλέντο απαγγέλει ταυτόχρονα τυχαίες μαντινάδες. Μαντινάδες που είναι επηρεασμένες απλώς και μόνο από τη θέα του ριζικαριού, αφού η μαντιναδολόγος δεν ξέρει σε ποιον ανήκει το κάθε ριζικάρι. Η μαντινάδα που αντιστοιχεί στο αντικείμενο (ριζικάρι) της κάθε κοπέλας θεωρείται ότι προμηνάει το μέλλον της και σχολιάζεται από τους υπόλοιπους, που προτείνουν τη δική τους ερμηνεία σε σχέση με την ενδιαφερόμενη.

20130611-213122.jpg