Με ευθύνη της δημοτικής αρχής Πάρου …

ΕΓΚΛΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

titanic2

Άρθρο του Κ. Δραγάτη από την εφημερίδα «Τα Νέα Πάρου – Αντιπάρου» της 01|06|13

Στις 24|05 πραγµατοποιήθηκε συνεδρίαση δηµοτικού συµβουλίου του Δήµου Πάρου. Μεταξύ άλλων θεµάτων συζητήθηκε για µία πρώτη φορά ο υπαρκτός κίνδυνος να κλείσει η Κοινωφελής Δηµοτική Επιχείρηση Πολιτισµού του Δήµου, δηλαδή η γνωστή ΚΔΕΠΑΠ. Αφορµή για τη συζήτηση στάθηκε η δηµοσιοποίηση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι σκοπεύει σε νέο μνημονιακό «Καλλικράτη 2» στον θεσµό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δηλαδή σκοπεύει να «κουρέψει» περαιτέρω τα νοµικά πρόσωπα των ΟΤΑ και έτσι, να καταργηθούν θέσεις εργασίας, ώστε να ικανοποιηθεί η εντολή της τρόικα για απολύσεις. Αυτή η λογική παρακολουθεί …

… τον κανόνα Πάγκαλου που διαθέτει και συνταγµατικότητα, ο οποίος λέει ότι όταν καταργείται ο φορέας που έχει κάνει την πρόσληψη, καταργείται και η ανάγκη για την  ύπαρξη των αντίστοιχων θέσεων εργασίας.


Τα συμπεράσματα

Όπως ήταν αναµενόµενο, κατά τη συζήτηση στο δηµοτικό συµβούλιο όλοι οι τοπικοί πολιτικοί έχυσαν δάκρυα µε το κιλό για την δηµοτική επιχείρηση που πηγαίνει για λουκέτο. Προπαντός έκλαψαν για το έργο αυτής της δηµοτικής επιχείρησης και για το προσωπικό της του οποίου θα χάσει τις πολύτιµες υπηρεσίες, όπως ειπώθηκε, αφού δεν προβλέπεται η απορρόφηση του από το Δήµο Πάρου, αλλά η απόλυση του, είτε µε άµεσους, είτε µε έµµεσους τρόπους.

Βεβαίως, οι αρµοδιότητες αυτής της δηµοτικής επιχείρησης, όπως η διαχείριση των πολιτιστικών εκδηλώσεων, η υλοποίηση προγραµµάτων πρόνοιας και κοινωνικής µέριµνας (παιδικοί σταθµοί κλπ) αλλά και οι αρµοδιότητες στον αθλητισµό που της διαβιβάστηκαν µε τις καταργήσεις του πρώτου «Καλλικράτη», θα µεταφερθούν στον Δήµο ή στην µία και µοναδική δηµοτική επιχείρηση θα κρατήσει ο Δήµος Πάρου (αυτή που λειτουργεί τα ΚΑΠΗ) ή ακόµα θα υπαχθούν στον κεντρικό Δήµο. Έτσι, µε λιγότερος εργαζόµενους και χωρίς εξειδικευµένα νοµικά πρόσωπα, φιλοδοξούν να ασκηθούν περισσότερες αρµοδιότητες. Απλά θα υπολειτουργούν.

Βεβαίως, η πρόθεση της µνηµονιακής συγκυβέρνησης να απογυµνώσει ακόµη περισσότερο την Τοπική Αυτοδιοίκηση από τα «εργαλεία» της µε καταργήσεις και συγχωνεύσεις, προκειµένου να εξασφαλίσει απολύσεις, αποδεικνύει για άλλη µία φορά, ότι ο «Καλλικράτης» δεν σχεδιάστηκε µε σκοπό να ισχυροποιήσει τον θεσµό, κάτι που αποτελούσε πόθο των δηµάρχων από το 1990, αλλά σχεδιάστηκε ως η πρώτη και κύρια µνηµονιακή πολιτική που θα συρρίκνωνε την αυτοδιοίκηση για να δηµιουργήσει και πάλι ένα απόλυτα ελεγχόµενο από το κεντρικό κράτος µηχανισµό άσκησης της εξουσίας. Θυµίζουµε ότι το σύνθηµα του νόµου «Καλλικράτη» ήταν: «Ισχυροί Δήµοι».

 Το αποτέλεσµα ήταν οι πιο ανίσχυροι Δήµοι από ποτέ. Πολλές αρµοδιότητες, λιγότεροι εργαζόµενοι, πολύ λιγότερα λεφτά και ασφαλώς, η σκοπιµότητα για ιδιωτικοποίηση. Όποιος πολίτης δεν έχει να πληρώσει για να ασχοληθεί το παιδί του µε τέχνες, παράδοση και πολιτισµό, απλώς δεν θα µαθαίνει τι σηµαίνουν αυτές οι λέξεις.


Όμως …

Ποιοι «έκλαιγαν» στο δηµοτικό συµβούλιο Πάρου γιατί θα κλείσει η ΚΔΕΠΑΠ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
: Η δηµοτική αρχή Πάρου του κ. Χρ. Βλαχογιάννη που από την πρώτη ηµέρα έχει στηρίξει µε κάθε τρόπο όλες τις µνηµονιακές πολιτικές!

Όµως έκλαιγαν, ενώ έχουν ήδη από µόνοι τους καταργήσει το κύριο έργο της ΚΔΕΠΑΠ και εξηγούµαστε.
Με βάση τις οδηγίες της µνηµονιακής συγκυβέρνησης στην αρχή της εφετινής σεζόν, δηλαδή τον Σεπτέµβριο του 2012, δεν επιτράπηκε η ΚΔΕΠΑΠ να προσλάβει δασκάλους για τα τµήµατα που µε επιτυχία λειτουργούσε κάνοντας πολιτιστική πολιτική στο «κύτταρο» όπως λέµε, δηλαδή µε υπηρεσίες που απευθύνονται άµεσα στον πολίτη. Έτσι, δεν λειτούργησε εφέτος η φιλαρµονική (30 άτοµα), τα εικαστικά εργαστήρια (120 άτοµα), το τµήµα παραδοσιακών χωρών (180 άτοµα) και άλλα παρόµοια τµήµατα για τα οποία µάλιστα οι πολίτες έδιναν και κάποιες συνδροµές για να καλύπτεται ένα µέρος των εξόδων λειτουργίας.

Έτσι, η δηµοτική αρχή Πάρου αποφάσισε να αποξενωθεί σε µία ηµέρα από το έργο που είχε παράγει η ΚΔΕΠΑΠ όλα τα προηγούµενα χρόνια, επειδή η κυβέρνηση δεν της ενέκρινε τις προσλήψεις δασκάλων!!!

Δεν πέρασε καθόλου η ιδέα από το µυαλό της δηµοτικής αρχής ότι θα µπορούσε να µεταβιβάσει αυτά τα έτοιµα εργαστήρια πολιτισµού σε τοπικούς συλλόγους ή σε έναν φορέα αυτόδιαχειριζόµενο τον οποίο θα µπορούσε ο Δήµος να στηρίζει, όπως για παράδειγµα στηρίζει το Ναυτικό Όµιλο Πάρου, µέχρι να βρει έναν τρόπο να διαχειριστεί την κατάσταση.

Όµως όχι! Οι φωστήρες του Δήµου Πάρου προτίµησαν να παραδοθούν και να καταστρέψουν µέσα σε µία ηµέρα ό,τι το προσωπικό της εταιρείας είχε φτιάξει εργαζόµενο εδώ και µερικά χρόνια µε τα λεφτά των δηµοτών.

Η κατάργηση αυτών των τµηµάτων χωρίς καµία προσπάθεια, συνιστά ένα τοπικό έγκληµα πολιτικής πολιτισµού, αφού διαλύθηκαν δραστηριότητες και συντεταγµένες οµάδες πολιτιστικής δηµιουργίας οι οποίες λειτουργούσαν µε τη συµµετοχή πάρα πολλών πολιτών, όλων των ηλικιών.

Τους έστειλαν στα σπίτια τους και στις καφετέριες, αποστερώντας τους τη σχέση µε την καλλιέργεια των τεχνών µέσω των οποίων ο πολίτης καλλιεργεί το πνεύµα του και την αισθητική του. Αυτά βέβαια δεν τα θέλουν για τους πολίτες εκείνοι που έφεραν τα µνηµόνια, και δεν τα αξιολογούν εκείνοι που παραδόθηκαν στα µνηµόνια.

Αυτοί «έκλαιγαν» στο δηµοτικό συµβούλιο της 24|5.
Συγχαρητήρια κ. Χρ. Βλαχογιάννη για άλλη µια φορά διδάξατε στην εφαρµογή µνηµονιακών πολιτικών. Στην παράδοση δικαιωµάτων των Παριανών πολιτών.

Κ.Ν. ΔΡΑΓΑΤΗΣ

20130529-194543.jpg